Održivost u modi je postala ključni faktor na koji treba misliti pri kupovini. Veoma je važno da budemo svesni toga koliko naša kupovina utiče na životnu sredinu i koliku moć kao pojedinci zapravo imamo da napravimo neku razliku na svetskom nivou. Ovo naravno ne možemo da razumemo preko noći, ali možemo da pokažemo dobru volju i obrazujemo se kako da ubuduće budemo pametniji kupci.

Ukoliko ste početnici u održivoj modi, evo nekoliko konkretnih primera šta možete da učinite i kako da se dobro informišete i primenite novostečeno znanje. Ovim novim navikama nećete mnogo promeniti svakodnevnu rutinu, a osetićete da se promena ipak dešava.

Informišite se o činjenicama

Naravno, tranzicija pri kupovini nije jednostavna, i kupovati održivo, skuplje je nego kupovati jefine krpcije na sniženju. Ipak, modna industrija je nakon naftne industrije druga po redu među najvećim svetskim zagađivačima i kada pomislimo na to, jasno je da je krajnje vreme da se nešto po tom pitanju uradi, jer tu ipak imamo mogućnost uticaja. U ovoj godini kupci konzumiraju oko 80 biliona odevnih komada, što je čak 400% više nego što smo konzumirali pre samo dve decenije. Takođe, oko 70 miliona buradi ulja se koristi kako bi se proizveo sav potreban poliester koji se koristi u odevnoj industriji, a kome je kasnije potrebno oko 200 godina da se razgradi. I ako mislite da je sve to već previše, znajte da čak i obična pamučna majica i džins za proizvodnju koriste oko 20000l vode, samo da bi se producirao jedan kilogram ovih odevnih predmeta – a to je više vode nego što prosečna osoba popije za 15 godina.

Dakle, informišite se dobro, na proverenim web portalima, časopisima i vikipediji i ukoliko ste u mogućnosti, prenesite informacije ljudima u svom okruženju.

Istražite brendove

Jako mali broj brendova funkcioniše po 100% održivom modelu, ali mnogi brendovi prave istinite i važne korake ka održivijoj proizvodnji. Pre nego što se upustite u kupovinu u velikim modnim lancima, istražite na njihovom web site-u da li imaju održive kolekcije, a zatim potražite i intervjue i istraživanja novinara o ovim modnim brendovima, gde ćete možda naći informacije koje su na svojim zvaničnim stranicama odabrali da ne spomenu.

Comments