Creep

Uz propratni spot koji je svilene pidžame učinio must-have odevnim predmetom kasne 1994. godine, Creep je TLC lansirao među superzvezde. Funk R&B melodija je devojkama donela prvi hit broj 1 i Grammy nagradu, a album CrazySexyCool do dijamantskog statusa (prodat je u preko 14 miliona primeraka širom sveta). Zanimljivo je da je Lisa Lopes numeru želela da sabotira, jer se zalagala za bezbedni seks, žestoko se protiveći proslavi preljube. Ipak, svoje moralne vrednosti je stavila na stranu…

Unpretty

Nekoliko godina pre nego što je Christina Aguilera svima pevala da su prelepi, grupa TLC se bavila važnim pitanjima fizičkog izgleda, odnosno onoga šta mediji i društvo, po tom pogledu, nalažu. Ukazujući na nerealne beauty standarde koji su nametnuti ženama, melodična Unpretty iskazuje ranjivost netipičnu za inače samouverenu poruku TLC. Pesma je opravdano postala njihov četvrti, ali i poslednji hit broj 1.

Waterfalls

Navodno prvi američki hit broj 1 koji je ukazao na AIDS krizu, singl je zacementirao reputaciju TLC kao društveno najsvesnije ženske grupe svoje generacije, a možda i svih vremena. Numera se sedam sedmica zadržala na 1. mestu top lista. Grupa je želela da pošalje poruku i u tome je uspela, bez lažnog moralisanja. Don‘t go chasing waterfalls, please stick to the rivers and the lakes like you used to… Kvalitetna produkcija, nežni duvački instrumenti, otmena melodija gitare i glatki hip hop ritam – skup je zbog kog slušaoci i danas rado pevuše Waterfalls.

No Scrubs

Nakon četvorogodišnje pauze u kojoj je njihova priča postala još turbulentnija, grupa je morala da se vrati na scenu sa nečim impresivnim kako bi povratila tron. Upravo su u tome i uspele. Podupreta futurističkim spotom, No Scrubs proleća 1999. nije podsećala ni na jednu pesmu, podstaknuvši talas moćnih ženskih himni koje prevrtljive muškarce postavljaju na svoje mesto. Uz upečatljivu brzu rime Lise “Left Eye”, nije čudo što No Scrubs i danas važi za vanvremenski hit.

Naslovna fotografija: instagram.com/happysmileysummer

Dušan Veselinović

Comments