Da li ste ikada pomislili da ćete svojevoljno ustati u pet ujutru? Ne da biste stigli na prvi čas, ne da biste krenuli na put, ni da biste oprali kosu jer vas je uveče mrzelo. Predstavljamo vam 5 razloga zbog kojih bi to trebalo da uradite i videćete koliko se lako stvari menjaju kada malo promenimo životne navike.

Imaćete dovoljno vremena da sve isplanirate

Dani su nam generalno haotični, baš zato što ih počinjemo pod pritiskom onog groznog zvuka alarma koji dobijamo uz Apple telefon. Pritom, uvek ga pomeramo u nedogled i onda ustajemo u poslednjem trenutku kao opareni iz kreveta, svesni da nećemo stići ni pola stavki da precrtamo da spiska obaveza. Kada ustanemo ranije (pod uslovom naravno, da i legnemo ranije) čak i da ne radimo ništa sem da pijemo kafu i gledamo u jednu tačku imaćemo vremena da isplaniramo dan i bez žurbe obavimo sve što smo sami sebi natovarili (jer život).

Napravićete sebi doručak (nebitno da li je zdrav ili ne)

Otkrićemo vam jednu tajnu: kada ustanemo ranije i doručkujemo, stvaramo privid uređenog života. Da, to je jeste placebo efekat, ali kao i svaki placebo, radi posao. Okej, doručak bi trebalo da bude zdrav, ali baby steps. I do toga ćete doći. Prvo samo napravite šta god vam se jede, da biste stvorili naviku da ustanete ranije i doručkujete. Osećaćete se zrelo, odgovorno i odraslo, pa ćete u skladu sa tim i ponašati (Neverovatno, zar ne?). Pritom, uštedećete nešto novca, a onda ćete moći da ga potrošite nezrelo, neodgovorno i detinjasto (Jer, kako drugačije).

Trenutak mira i tišine nema cenu

Od trenutka kada otvorimo oči do trenutka kada ih zaklopimo teško da možemo da nađemo vreme da saberemo ono malo misli što stignemo da promislimo u toku dana. Uveče kad dođemo kući smo previše umorni za bilo šta, pa samo uključimo neku seriju da bismo se skroz isključili, ali to nije mir već otuđenost. Ujutru kada ustanemo ranije, mi uz kafu i melanholičan pogled kroz prozor stignemo da kontempliramo naš život i razmislimo da li smo Sveta ili Mileta. Da, san nema cenu, ali nema ni trenutak mira i tišine koje uspete da ukradete samo za sebe pre nego što se svet probudi.

Comments