Krevet je za spavanje – to je pravilo broj jedan u nastojanju da održite zdrav stil života, lepotu i vitalnost. Znate vi to, ali ponekad je potrebno da čujete od stručnjaka, da biste poverovali sami sebi. Ali svakodnevica vas ometa u tom nastojanju i potrebno je da imate strategije i da postavite pravila koja ćete poštovati, svesni da sami sebi time činite uslugu. 

Ovo su loše navike koje treba da izbacite iz svoje prakse, kako sebi ne biste remetili zdrav san. 

Odolite iskušenju noćnih grickalica 

Ako pratite onaj ritam od 12 do 14 sati između poslednjeg i prvog obroka, to verovatno znači da ste poslednji put ručale oko 17 sati i da ste oko ponoći, kad treba da idete na spavanje, gladne koliko i pospane. Teško je zaspati sa praznim stomakom, ali još je gore “zatrpati” glad grickalicama, koje vam se logično čine kao dobro rešenje. Samo šaka nečega, da vam ne krči stomak i da možete da zaspite. Ok, ali nije ok. Strategija sprečavanja grickanja pred spavanje izgleda ovako: priredite sebi užinu par sati pre nego što odete u krevet (i pre nego što stvarno ogladnite) od namirnica koje imaju visok sadržaj triptofana, koji pospešuje proizvodnju serotonina i melanina, hormona važnih za stabilno raspoloženje i dobar san. Orasi, badem, seme bundeve, susam, tofu sir – sadrže veoma visok procenat triptofana, pa napravite sebi užinu od ovih grickalica. Nećete uneti loše masnoće, nećete opteretiti stomak, i lako ćete utonuti u san, bez osećaja gladi. 

Ne nosite laptop u krevet 

Deluje privlačno i udobno da se lepo ušuškate, poduprete jastucima, i prezentaciju, izveštaj, plan rada (ili bilo šta što treba da završite) uradite u krevetu. Prvo, nemoguće je kucati po tastaturi bez naprezanja u tom položaju (boleće vas vrat i ruke, koliko god se udobno nameštali), a drugo, gledanje u monitor pre spavanja ometa mozak u postizanju režima spavanja. Vaše telo (i mozak) prepoznaju smeštanje u krevet kao znak za usporavanje i pripremu za spavanje, a onda vi poremetite taj signal, donošenjem posla u krevet. Bolje završite posao za radnim stolom, koliko god da želite da se ispružite, a onda u krevetu malo čitajte, ili samo lezite, ugasite svetlost, dišite i opuštajte se. Meditacija pre spavanja je toliko opuštajuća, da ćete najverovatnije zaspati pre nego što je izvedete do kraja. 

Comments