I dalje se sećam te večeri kada sam vršila poslednje pripreme za sutrašnji dolazak u Beograd, bio je kraj septembra (eto, nedavno sam proslavila sedmogodišnjicu naše ljubavi!) i samo me je nekoliko dana delilo od polaska na Fakultet. Namerno stavljam veliko slovo jer je za mene fakultet bio the fakultet – nešto što sam jedva čekala iako sam totalno svesna toga da će mi se život promeniti iz korena. Ali, valjda u tome i jeste poenta, valjda je ta promena ono što jedva čekaš. Ne znaš šta te tačno očekuje, ali pretpostavljaš da ćeš se snaći i da ćeš beskrajno uživati. Eh, sad…

Ne, ne kažem da su studentski dani loši, naprotiv! To su definitivno najbolje godine mog dosadašnjeg života (mada se nadam da će biti još boljih), ali činjenica jeste da nije lako i da je studiranje mnogo, mnogo više od pukog učenja. To je pre svega životna škola, a evo koje stvari sam ja naučila tokom tih turbulentnih, ali beskrajno zanimljivih godina.

11 e1539959679481 5 stvari koje sam naučila tokom studiranja, a nemaju veze sa fakultetom

Sama sam i da, zastrašujuće je!

Prvo sam jedva čekala da se odvojim od roditelja, postanem samostalna i odgovorna za sebe, ja i samo ja, a onda kada se to desilo i kada sam prvi put ostala sama sa sobom, moram da priznam da sam se osetila pomalo nesnađeno. Ono, kako se “radi” samački život? Ne mogu za svaku sitnicu da trčim kod mame i tate, moram da se sama izborim sa svim i svačim što mi se dešava. Bez obzira na to da li živiš sama ili sa drugaricama/cimerkama, u nekom trenutku ćeš se sigurno osetiti usamljeno i samo. I to je OK. Sasvim je u redu da se tako osećaš jer si istrgnuta iz svoje zone komfora i bačena u neko novo poglavlje za koje te niko nije pripremio. Da, učila si ti za prijemni, ali prijemni ne uključuje pripreme za život studenta, naročito kada studiraš u drugom gradu.

Domaćica sam i da, teško je!

Možda najveće otkrovenje koje sam doživela tokom prve godine studiranja je definitivno ono da je taaako teško biti domaćica! Sama da kuvam i čistim? O bože, pa naravno da to do tada nisam radila i nisam imala predstavu koliko je to naporno i dosadno, a tek koliko je skupo kupiti sve što ti je potrebno da se prehraniš ili središ kuću! Iskreno, ne znam šta mi je bilo gore saznanje. Uglavnom, vremenom se navikneš da moraš i da učiš i da kuvaš i čistiš i da izlaziš i družiš se i… Pa, sasvim sigurno mnogo više ceniš sve što je tvoja majka radila za tebe! Ah da, u tom nekom periodu sam maštala o tome kako ću imati kućnu pomoćnicu jer nema šanse da radim i na poslu i kod kuće. Hajde da se sada svi zajedno smejemo tome…

2 e1539959791348 5 stvari koje sam naučila tokom studiranja, a nemaju veze sa fakultetom

Kako sa finansijama? I šta je tačno štednja?!

E, stigli smo do moje omiljene životne lekcije! Novac. Ne znam da li si pre fakulteta uopšte imala dodira sa bilo kojom vrstom džeparca, ali kada počneš da studiraš shvataš da je to jedini novac na koji možeš da računaš. Odnosno, roditelji ti daju koliko imaju i to je to. Možeš ti da sebi obezbediš kredit ili stipendiju, možda da i sama zaradiš neki dinar, ali poenta je da imaš prilično ograničen budžet kojim moraš da raspolažeš “kao velika”. Nema kupovine nepotrebnih stvari, nema ispunjavanja hirova, samo pametne kupovine i investicije! Zapravo, možeš ti da kupiš sve što želiš, ali će to onda značiti da ćeš nekoliko dana jesti paštetu!

E tada je počela moja ljubav sa UniCredit Bankom. Otvorila sam studentski tekući račun besplatno, samo uz indeks i ličnu kartu, i ušla u svet finansija mnogo odgovornije! Sjajna stvar sa studentskim tekućim računom je to što ti on omogućava da besplatno podižeš novac, sigurno raspolažeš svojim finansijama, a tu je i mogućnost štednje koja nam je svima uvek neophodna, bez obzira na to da li smo studenti ili zaposleni. Meni omiljena opcija koju mi je studentski račun omogućio je definitivno mBanking jer sam pomoću aplikacije uvek mogla da proverim stanje na računu, plaćam sve online (pa čak i prijavu ispita), imam uvid u prethodna plaćanja, a korišćenje aplikacije se u inostranstvu ne naplaćuje. Osim ove, u studentski račun je uključeno još nekoliko sjajnih opcija – održavanje računa, SMS Card Alarm, SMS Servis, eBanking i platna kartica sa kojom sam uvek bila najveća faca u društvu. Uglavnom, ako ne želiš da proživljavaš pakao sa novcem, ovo je definitivno najbolji način da jednom za svagda naučiš da se odgovorno ponašaš prema istom. Ova lekcija mi je zlata vredna i sada kada zarađujem mnogo više nego tokom studentskih dana – uspevam da se iskontrolišem da ne potrošim celu platu odmah prvog dana!

Comments