#BFFOREO FOTO-KONKURS: Budi zvezda modnog editorijala sa svojom najboljom drugaricom i osvojite LUNA play plus!

Ako si čula za “hygge”, obožavaćeš “fika” koncept: Skandinavski način pravljenja pauze za kafu

Ovaj puder možeš nabaviti u svakoj drogeriji – a koriste ga i poznate dame! Pronađi svoju nijansu!

We love: Čuveni Crushed Lip Color ruževi brenda Bobbi Brown stižu i kod nas!

Detaljan vodič za odabir pudera prema tipu kože – koji će ti savršeno odgovarati!

Vodič kroz modele cipela koje će savršeno pratiti tvoje autfite tokom cele letnje sezone

Testirali smo omiljene beauty proizvode Sare Jo! Ovo su naši utisci (VIDEO)

Kućna metoda uklanjanja neželjenih dlačica koju još nisi isprobala – a koja zaista radi!

Da li si spremna za leto? Ovakav način ishrane pomaže da ubrzaš svoj metabolizam do maksimuma!

Beauty trendovi 2018: Copy paste ili ostati svoja?

57. Sterijino pozorje: “Mileva Ajnštajn”

57. Sterijino pozorje: “Mileva Ajnštajn”

57. Sterijino pozorje završilo se dodelom nagrada za najbolje glumce, režisere, scenariste, dramaturge, njihova dela i izvedbe. Predsednik žirija, Branislav Lečić uručio je većinu nagrada. Ipak, iz publike se čulo glasno negodovanje, jer za četiri kategorije, ove godine nagrade nisu dodeljene: nagrada za najboljeg glumca, za glumu, za najbolje scenografsko i koreografsko ostvarenje. Titulu najbolje glumice ponela je Hana Selimović, koja je i po našem sudu zaista bila najbolja u ulozi Sene Zolj, u predstavi “Otac na službenom putu”.

Predstava koja je zatvorila ovogodišnje Pozorje jeste balet “Mileva Ajnštajn”, Srpskog narodnog pozorišta, po tekstu istoimene drame Vide Ognjenović. Na žalost, rezigniranost odlukama žirija uslovila je polupraznu salu, iako balet zavređuje i više nego punu. Sjajnom baletskom izvođenju doprinela je bogata i neklasična scenografija, zvučni i svetlosni efekti.

slika 14 57. Sterijino pozorje: Mileva Ajnštajn

Scena iz baletske predstave "Mileva Ajnštajn"

Momenti na koje balet ukazuje jesu stupanje Mileve, tada Marić, na studije fizike, negodovanje profesora da je puste, jer je žensko, a te studije su “muške” i upoznavanje sa Albertom Ajnštajnom. Predstavljen je i njihov zajednički rad, zatim njihovih dvoje dece, Milevina usamljenost i s tim u vezi Albertova posvećenost radu. Na sceni je pokrenuto pitanje o kojem se raspravlja i u literaturi i nauci: koliki je Milevin udeo u Albertovim pronalascima. Odgovor je dat scenom kada slavni naučnik dolazi kod svoje žene i dece da im donese sav novac od nagrade, obraćajući se Milevi rečima: “Žao mi je što oboje nismo dobili ovu nagradu.”

Predstava je svakako edukativna za one koji malo znaju o slavnom naučnom paru, a lepa za one koji znaju više, te su mogli da uživaju u pokretima novosadskih plesnih umetnika. Publici je predočena teška uloga žene u onom vremenu i možda nesretna sudbina fizičarke po kojoj predstava nosi ime. Najpre joj je bilo otežano školovanje usled čega nije u potpunosti mogla da iskaže neverovatan talenat za “mušku” naučnu disciplinu. Onda se ipak opredelila za ulogu žene koja će da rađa i odgaja decu i čeka svog muža koji gradi karijeru. I takva, bila je nesrećna.

Lepota sveukupnih scenskih i vanscenskih elemenata preovladala je nad tragičnošću sudbine Mileve Marić Ajnštajn. Sa prijatnim utiscima sa ovogodišnjeg, čekamo nova ostvarenja sledećeg, 58. Sterijinog pozorja.

Do tada, posećujte pozorišta!


Ivana Miljak pokreće, provocira, polemiše, sa namerom da oslobodi i otkrije… Bez sumnje sadrži u sebi najsmelija nastojanja ka stvaranju posve originalnog. Raskida sa starim i otkriva novo, ne pretenduje na trajnost, a još manje na nepromenljivost.

Editors choice