Suva, masna, dehidrirana ili osetljiva koža? Ovo će biti tvoj novi najbolji #SKINCARE prijatelj!

Šta žene u tridesetim rade bolje od žena u dvadesetim?

Ovako to rade influenserke: Ovu beauty rutinu za negu kože lica moraš i ti da probaš!

Otkrivamo: Najinstagramičniji restoran u Beogradu

Koji PINK koktel treba da postane tvoje zaštitno piće? Reši KVIZ i saznaj!

Zašto vitamin C u službi lepe i negovane kože nikada neće izaći iz mode?

Laki načini da “one dane” učiniš manje stresnim i napornim

Radiš kao freelancer? Pronašli smo mesto koje će postati tvoja nova omiljena dnevna “kancelarija”!

Bobbi Brown u Srbiji: Pogledaj KO je sve bio na promociji čuvenog makeup brenda!

Ovo su OSOBINE muškarca sa kojim će SVE biti moguće!

57. Sterijino pozorje završilo se dodelom nagrada za najbolje glumce, režisere, scenariste, dramaturge, njihova dela i izvedbe. Predsednik žirija, Branislav Lečić uručio je većinu nagrada. Ipak, iz publike se čulo glasno negodovanje, jer za četiri kategorije, ove godine nagrade nisu dodeljene: nagrada za najboljeg glumca, za glumu, za najbolje scenografsko i koreografsko ostvarenje. Titulu najbolje glumice ponela je Hana Selimović, koja je i po našem sudu zaista bila najbolja u ulozi Sene Zolj, u predstavi “Otac na službenom putu”.

Predstava koja je zatvorila ovogodišnje Pozorje jeste balet “Mileva Ajnštajn”, Srpskog narodnog pozorišta, po tekstu istoimene drame Vide Ognjenović. Na žalost, rezigniranost odlukama žirija uslovila je polupraznu salu, iako balet zavređuje i više nego punu. Sjajnom baletskom izvođenju doprinela je bogata i neklasična scenografija, zvučni i svetlosni efekti.

slika 14 57. Sterijino pozorje: Mileva Ajnštajn

Scena iz baletske predstave "Mileva Ajnštajn"

Momenti na koje balet ukazuje jesu stupanje Mileve, tada Marić, na studije fizike, negodovanje profesora da je puste, jer je žensko, a te studije su “muške” i upoznavanje sa Albertom Ajnštajnom. Predstavljen je i njihov zajednički rad, zatim njihovih dvoje dece, Milevina usamljenost i s tim u vezi Albertova posvećenost radu. Na sceni je pokrenuto pitanje o kojem se raspravlja i u literaturi i nauci: koliki je Milevin udeo u Albertovim pronalascima. Odgovor je dat scenom kada slavni naučnik dolazi kod svoje žene i dece da im donese sav novac od nagrade, obraćajući se Milevi rečima: “Žao mi je što oboje nismo dobili ovu nagradu.”

Predstava je svakako edukativna za one koji malo znaju o slavnom naučnom paru, a lepa za one koji znaju više, te su mogli da uživaju u pokretima novosadskih plesnih umetnika. Publici je predočena teška uloga žene u onom vremenu i možda nesretna sudbina fizičarke po kojoj predstava nosi ime. Najpre joj je bilo otežano školovanje usled čega nije u potpunosti mogla da iskaže neverovatan talenat za “mušku” naučnu disciplinu. Onda se ipak opredelila za ulogu žene koja će da rađa i odgaja decu i čeka svog muža koji gradi karijeru. I takva, bila je nesrećna.

Lepota sveukupnih scenskih i vanscenskih elemenata preovladala je nad tragičnošću sudbine Mileve Marić Ajnštajn. Sa prijatnim utiscima sa ovogodišnjeg, čekamo nova ostvarenja sledećeg, 58. Sterijinog pozorja.

Do tada, posećujte pozorišta!


Ivana Miljak pokreće, provocira, polemiše, sa namerom da oslobodi i otkrije… Bez sumnje sadrži u sebi najsmelija nastojanja ka stvaranju posve originalnog. Raskida sa starim i otkriva novo, ne pretenduje na trajnost, a još manje na nepromenljivost.

Editors choice