Hot topics

Jutarnji rituali koji će ti pomoći da se ponovo osetiš dobro u svojoj koži

Kupaći kostimi koje ćemo viđati svuda ovog leta

Kako da sprečiš bore koje nastaju kao posledica stresa?

Najbolji albumi u 2020. (do sada)

Ponekad je odustajanje od ljubavi čin ljubavi – prema sebi

Ljubavni horoskop za jun 2020.

Kako da sabotiraš sabotera u svojoj glavi

Saveti za negu problematične kože koji stvarno rade

Ideje za doručak po preporuci wellness eksperata

Navike kojih treba da se držiš kad ti se čini da se sve oko tebe raspada

1/2

Dobar san u doba koronavirusa izgleda da nije baš moguć. Naime, čak iako dobro spavamo ne sanjamo baš najbolje. Koliko je vas koji ste od početka pandemije počeli da sanjate zaista strašne stvari i to ne samo u vezi sa virusom, nego generalno.

Noćne more, nedostatak sna, nemogućnost da zaspimo, buđenje u sred noći i još mnogo toga je povezano sa stresom koji na je izazvao trenutno najpopularniji virus na planeti. 

Mi ne znamo koliko će virus trajati, ali moramo da budemo svesni da mi moramo da se menjamo. I kada je početni stres prošao, moramo da pronađemo načine kako ćemo sebi ugoditi, a to ujedno znači da pronađemo načine kako ćemo bolje tokom dana funkcionisati i kako ćemo kvalitetnije spavati. 

View this post on Instagram

“So I am not a broken heart. I am not the weight I lost or miles or ran and I am not the way I slept on my doorstep under the bare sky in smell of tears and whiskey because my apartment was empty and if I were to be this empty I wanted something solid to sleep on. Like concrete. I am not this year and I am not your fault. I am muscles building cells, a little every day, because they broke that day, but bones are stronger once they heal and I am smiling to the bus driver and replacing my groceries once a week and I am not sitting for hours in the shower anymore. I am the way a life unfolds and bloom and seasons come and go and I am the way the spring always finds a way to turn even the coldest winter into a field of green and flowers and new life. I am not your fault.”

A post shared by In a relationship with freedom (@in.a.relationship.with.freedom) on

Prestani da radiš u krevetu 

Znamo, sve znamo. Od kada je krenulo sve ovo sa koronavirusom većina nas upravo radi od kuće. I tu je trebalo malo vremena da se priviknemo na sve to. Da nađemo svoj kutak. Većina nije našla svoj kutak, već je radila za stolom za kojim se ruča, u dnevnoj sobi ili čak u spavaćoj sobi. I znamo da je najlakše raditi iz kreveta, najudobnije je, lepo se raširimo, sve nam je tu, ne bole nas leđa. Ma milina. 

Međutim, to je zapravo problem. Mi nismo napravili granicu između našeg posla i našeg vremena za odmor i druge razonode. Često se radno vreme produži, pa ostajemo mnogo duže u krevetu od predviđenog i to za kompom. I onda kasnije treba da legnemo da spavamo u istom tom krevetu koji je postao naša kancelaija. Naš mozak podsvesno krevet povezuje sa svim dnevnim stresovima sa kojima se susrećemo u doba radnog vremena. Zato apsolutno nije ni čudno što ti ne možeš da spavaš. 

Odmah promeni mesto obavljanja svojih poslovnih aktivnosti, neka tvoj krevet bude tvoja sigurna zona, tvoja zona opuštanja.

30 minuta vežbanja tokom dana 

Vežba veoma može da vam pomogne. Verovatno se mnogo manje krećete, ne radite ništa. Sve to je apsolutno pogodno da se u vama namnoži sve i svašta i da se to odrazi ne samo na spavanje nego i generalno na funkcionisanje. Zato je potrebno izbaciti sve te toksične misli i osećaje koji nas nekada guše. Vežbanje jeste samo jedan od načina, ali je vrlo delotvoran način da se malo oslobodimo stresa. Čim smo bez stresa, odmah bolje spavamo i bolje funkcionišemo. 

Nemoj da piješ alkohol pre spavanja 

Da, ti verovatno misliš kako će te alkohol uspavati, kako ćeš divno spavati nakon što popiješ jednu ili dve čašice. Ne, to nije istina. Istina je da ćeš se probuditi umorniji ili umornija. Istina je da će te alkohol buditi više puta u toku noći da ideš do wc-a i istina je da se može javiti i kiselina. Dakle, ako hoćeš lepše da spavaš alkohol nije prečica, može samo da pogorša tvoje stanje. Nema čaša vina pre spavanja, ako želiš da se rešiš insomnije. 

View this post on Instagram

#mood70s

A post shared by #Mood70s (@mood70s) on

Editors choice