Da li vam se čini da ste u poslednje vreme toliko preplavaljeni novim serijama da ne znate koju pre da odaberete? Nama apsolutno da! Serije su počele da izlaze na dnevnom nivou, a fun fact je da su skoro sve dobre! Neverovatno, ali tako je. Kad vam se poslednji put desilo da ste pustili određenu seriju i da je nakon prve epizode više niste uključili? Kreatori se međusobno neprestano takmiče ko će napraviti originalniju, svežiju, provokativniju fabulu – i neretko im u tome maksimalno uspeva. Izdvojili smo nekoliko dramskih serija kako bismo vam olakšali izbor. Kao što sam naziv kaže – ovaj put smo se isključivo bazirali na drame, jer komedije, trileri, horori, SF i drugi žanrovi zaslužuju posebnu listu. Pa, da počnemo…

Narcos: Mexico

Iako je prva sezona premijerno prikazana 2018. godine, Narcos: Mexico je i dalje megapopularna Netflix serija širom planete, čak i otkako u njoj nije pristuan Pablo Escobar. Serija je pronašla jedinstveni identitet sa novom postavom junaka. Kako se Narcos bavila ustoličenjem ilegalne trgovine drogom u Kolumbiji do devedesetih, ovaj spin-off čini isto i za Meksiko, vraćajući se nazad u osamdesete kako bi istražio uspon i pad zloglasnog kartela Gvadalahara. Narcos: Mexico u velikoj meri pripoveda odvojenu priču sa potpuno novom postavom vođa kartela, DEA agenata i političara, ali zadržava iste vrednosti odlične produkcije, besprekornu glumu na više različitih jezika i, naravno, nasilje koje joj je već prepoznatljivo.

Mare od Easttown

Sjajna Kate Winslet se bez šminke i frizure se u ovoj HBO seriji oprobala kao Mare Sheehan, policijska istražiteljka malog grada u Pensilvaniji. Poveren joj je slučaj ubistva u vreme kad se bori sa ličnim problemima. Što više pokušava da pomogne svima u okruženju i emocije zadrži za sebe, sve više kapira da treba da se posveti svom isceljenju. Gledaoci su oduševljeni Kateinom izvedbom, koja je za nju dobila drugog Emmyja koji joj je prethodno bio uručen i za mini-seriju Mildred Pierce.

The Chair

Ova Netflixova serija predstavlja “upozorenje” za one koji rade u institucijama visokog obrazovanja. Pratimo život profesora i studenata na fiktivnom Pembruk koledžu, školi sa veoma dugom tradicijom, sa enterijerom koji podseća na mahagoni domove intelektualaca, ali sa velikim problemom – opadajućim brojem studenata. Ji-Jun je prva žena ne-belkinja koja je dobila mesto na čelu katedre, pa su sve oči uprte u nju. Za vratom joj diše dekan koji bi voleo da ona otpusti sve stare profesore, pošto više ne idu u korak sa otvorenim umovima studenata mlađane generacije Z. Sa druge strane, tu je i nekoliko veoma starih i uglednih profesora, koji ne daju svoje mesto, istovremeno odbijajući da se povinuju progresivnim metodama učenja koje bi imponovale njihovim studentima.

Comments