Uskrs i prvomajski praznici su idealan trenutak za odlazak na vikend (ili duže) putovanje. Zašto idealan? Prvenstveno da bismo se odmorili od poslovnih obaveza i često stresne svakodnevice, a drugo – proleće je! Inspirativni, zeleni period buđenja kog nam nikad nije dosta je u potpunosti oplemenjujuć, zato i želimo da ga iskoristimo koliko god možemo. Baš iz tog razloga smo odabrali nekoliko destinacija koje su savršene za (produženi) weekend getaway, iz kojih ćete se vratiti potpuno preporođeni!

Barselona

Postoji razlog zašto je Barselona jedan od najpopularnijih city break destinacija Španije. Gaudijeva iconic modernistička arhitektura je isprepletana sa neverovatnim šoping iskustvom na živopisnoj pijaci Mercado de la Boqueria, dok plaža kipti od raznoraznih barova i restorana. Prošetajte manje poznatim komšilukom El Raval – ušuškanom mestu gde lokalni biznisi cvetaju, a urbane kulture, muzike i dobre hrane ima u izobilju. Ovde ćete naći Muzej savremene umetnosti (MACBA) i Centar savremene kulture (CCCB), kao i chic Barcelo Raval – domu jednom od najlepših gradskih balkona koji baca pogled na neprocenjive pejzaže. 

Berlin

Minimalistička, industrijska arhitektura i noćni život samo su dva potencijalna hajlajta produženog vikenda u Berlinu. Lutajte oko Brandenburške kapije, razgledajte ostatke Berlinskog zida i fotkajte street art detalje istočne galerije, pre nego što se odmorite uz kobasice i pivo. Sačuvajte malo energije i za Šeneberg distrikt (gde su sedamdesetih živeli David Bowie i Iggy Pop) i vidite Friedrichshain-Kreuzberg – kreativno studentsko središte gde ćete pronaći velike količine avokado tosta u kom uživaju hipsteri.  

Lisabon

Opustite se u glavnom gradu Portugala, u mirnom, sunčanom ambijentu slavnom po café kulturi i fado muzici. U ovom spokojnom gradu ćete zaista “prikočiti”, pa sedite u bilo koji kafić koji vam se dopadne i jednostavno uživajte u jednoj od najboljih, ali i priuštivih evropskih kuhinja. Plaže Kaskaisa i Estorijala su udaljene kratkotrajnom vožnjom voza, a njihov divan pesak je savršen za šetnju ili sunčanje – mada, krajem aprila i početkom maja može biti dovoljno toplo i za kupanje.

Kopenhagen

Iz sezone u sezonu, prestonica Danske postaje sve popularnija evropska destinacija. Šetajte istorijskim sokacima i strmim uličicama starog gradskog centra, potom posetite i pojedine nezavisne radnje i stylish barove Vesterbro naselja. Tu je i velelepni zoološki vrt u Frederiksbergu gde se možete popeti i na toranj s kog ćete upijati lepote celog grada. Naravno, tu je i nezaobilazna statua Male sirene koja predstavlja simbol grada, a ako ste fan Hansa Christiana Andersena, možete istražiti i njegovu “Kuću bajki” (Fairy-Tale House), a potom šetati Tivoli baštama. 

Rim

Nekadašnji centar Rimskog carstva, ovo je destinacija koju apsolutno treba da posetite – voleli ili ne voleli veoma stare građevine. Najbolji način da iskusite Rim je pešice. Izdvojte veću količinu vremena za lutanje i nesumnjivo ćete nailaziti na divne sokake, a potom i na Koloseum, Fontanu di Trevi, Panteon… Usput ćete naletati i na zanimljive suvenire, pogotovo u Ulici Veneto. I, konačno, u Rimu ćete pronaći originalnu pizzu, pastu i gelato – o kojima ceo svet bruji.

Pariz

I, naravno, kako da zaboravimo možda najromantičniji grad na svetu? Pariz je toliko impresivan da mu se uvek treba vraćati. Pored ustaljenih atrakcija, kao što su Ajfelov toranj, Luvr, Jelisejska polja, preporučujemo vam da se otisnete i na turu po Monmartru – boemskoj četvrti gde možete uživati u opuštenoj atmosferi idiličnih krčmi i kafića dok se sa svih strana čuju šansone, a nećete moći da zaobiđete i lokalce sa suvenirima. Na Monmartru možete videti i velelepnu Crkvu Svetog Srca, zgrade u kojima su ateljee imali Picasso i Van Gogh, impresivnu vilu pevačice Dalide itd. Kad se spustite u centar, blizu Notr-Dama, šetajte šarmantim uličicama Latinske četvrti gde, takođe, možete kupovati suvenire i knjige i predahnuti u ušuškanim barovima i restoranima. Tu su i Sorbona, Panteon, Orsej, stanovi u kojima su živeli Ernest Hemingway, F. Scott Fitzgerald, Gertrude Stein i mnogi drugi… Nema kraja. Kao što je Hemingway jednom zapisao – Pariz je pokretni praznik

Naslovna fotografija: instagram.com/whereonearth.travel

Dušan Veselinović

Comments