Uvedi u svoju svakodnevnu rutinu opuštanje

Opuštanje je još jedan odličan način da se rešiš svih nepotrebnih štetnih misli koje te preokupiraju mozak. A evo još jednog plusa – opuštanje je produktivno. Kada se opuštaš, aktiviraš parasimpatički nervni sistem, koji ti pomaže da bolje se nosiš sa stresom, brigama i generalno tvojim celim stanjem uma. Nekada davno, naš parasimpatični nervni sistem je bio odgovoran za rekacije tipa da li ćeš se posvađati ili jednostavno iskulirati i aktivira se refleksno kada se osećaš ugroženo. Ali danas, on se aktivira kada su u pitanju mnogo sitnije stvari – neka mala svađa sa partnerom, neprijatan email na poslu, naša duga to-do lista… Kada aktiviraš svoj parasimpatički nervni sistem – seti se, tako što se opuštamo postajemo mnogo manje izloženi stresu i negativnom načinu razmišljanja.

Tako da, napuni sebi kadu, sipaj čašu vina, pusti Sade i odmori se. Odvoji vreme za sebe i nemoj ni trenutka da osećaš grižu savesti što misliš na sebe jer to je čisto vođenje računa o ličnom mentalnom zdravlju. Tako i gradiš poverenje u samu sebe samim tim što radiš stvari koje su ti bitne. Primetićeš kako ti i svi oko tebe zapravo benificiraju od tvog smirenog stanja uma. Imaćeš više strpljenja, saosećanja, a postojaće i promena u tvojoj energiji.

Pređi u ostvarivanje ličnih ciljeva

Još jedan način da smiriš svoj “brbljivi um” je tako što ćeš se fokusirati na lične ciljeve. Ovo možeš da počneš tako što ćeš na parče papira napisati svoje ciljeve, koji moraju biti realni. Ovakav postupak će te držati na neki način u “zenu” jer ćeš u podsveti imati činjenicu da radiš na tome već. Samim tim ti se negativne misli više ne vrte po glavi. Tako što počneš da zapisuješ šta sve treba da uradiš ne mora da znači da će uvek biti tako kako si zamislila ili da ćeš uvek imati odgovor na sva pitanja koja ti prouzrukuju haos u glavi. Možeš čak i da zapišeš kako se osećaš, iako to nije rešenje problema, tvoj um kada vidi to na papiru će biti svestan da već radiš nešto po tom pitanju.

Oprosti sama sebi

Kada je tvoj um napokon miran i kada napokon možeš da vidiš sve stvari kristalno čisto, možda ćeš se osećati krivom što ranije nisi uradila nešto po tom pitanju. Nisi ni prva ni poslednja koja se našla u ovoj situaciji. Ali ovo može isto tako da pokrene lavinu novih emocija koja te mogu vratiti na početak tvoje anksioznosti.

Podseti samu sebe da radiš najbolje što možeš. Živimo u svetu gde nesvesno počnemo da verujemo da ne radimo dovoljno toga i da zapravo sve to mnogo duže traje što radimo, ali svaki problem u tvojoj glavi ne može da se reši iste sekunde. Za to je potrebno nekoliko dana, meseci, godina ili čak decenija kako bi spoznala pravu sebe. Ali onog trenutka kada počneš slušati svoju intuiciju i polako praviti sigurne naredne korake, na dobrom si putu da budeš najbolja moguća verzija sebe.

Racionalni deo našeg mozga postoji da bi nas naučio da preživimo. Većinu vremena, on je na našoj strani. Ali ako ne damo našem umu pažnju koju zaslužuje tako što ćemo ga poslušati, smiriti i ako ne prigrlimo sve što jesmo i što nismo, možemo samo da počnemo da ludimo. I to je nažalost, potpuno prirodno.

Tvoj nemiran um traži prosto samo ljubav. Uvek ćemo imati prisutnu gomilu misli koje će nas voditi do određeni ozbiljnih problema u našoj glavi. Budi strpljiva sa samom sobom. Ne postoji destinacija u potrazi za samim sobom, to je jednostavno samo proces.


izvor naslovne fotografije: instagram.com/whiskyouth

Jovan Žihlavski

Comments