Bijenale arhitekture se po četvrti put vratilo u Čikago sa instalacijama koje su, između ostalih, kreirali Atelier Bow-Wow i Manuel Herz Architects. Bijenale sadrži radove više od 80 učesnika iz 18 zemalja. Ovo uključuje brojne nesvakidašnje instalacije od kojih je većina napravljena po raznim lokacijama širom grada. Sa temom The Available City, ova edicija događaja istražuje ko to doprinosi dizajnu Čikaga, sa projektima iz studija Skidmore Owings & Merrill i Outpost Office.

SPLAM (SOM)

Arhitektonski studio SOM je sarađivao sa studentima sa Univerziteta u Mičigenu kako bi na otvorenom sagradio laboratoriju i prostor za učenje i druženje. Paviljon je napravljen kao prototip koji bi demonstrirao mogućnost montažnih drvenih konstrukcija za izgradnju velikih struktura. Slažući grede poput niti u tkanini, SPLAM istražuje ideju o korišćenju manjih komada drveta od uobičajenih sistema za masovnu izgradnju drvenih konstrukacija.

Block Party (Studio Barnes)

Studio Barnes je napravio dve strukture na zemljištu Nort Londejla koje su “rođene iz bogate istorije i godišnjih block žurki Čikaga”. Jarke ružičaste i plave boje odaju utisak gumene kuće ili dvorca, koji su se ranije često mogli videti na block žurkama. Pored ovoga, druga manja stuktura biće korišćena za društvena okupljanja.

Cover the Grid (Outpost Office)

Outpost Office je oslikao niz parcela u Nort Londejlu i Pilsenu sa urbanim arhitektonskim motivima, a u okviru Cover the Grid instalacije. Napravljena pomoću GPS robota, koji se obično koriste za farbanje linija na sportskim terenima, ova privremena instalacija ima za cilj da izaziva građanske granice i javna prava prolaska.

River Frames (PORT)

Ova instalacija cilja da privuče pažnju na istoriju lokacije blizu Bertrand Goldberg River City apartmana na južnom kraku reke Čikago. Postavljena na šljunkovitoj stazi koja ocrtava otisak bivšeg skladišta Great Western Frieght koji je srušen 1970-ih, instalacija je čeličnih konstrukcija koje “odražavaju spartansku strukturu skladišta koja je okupirala Southbank Park skoro čitav vek”.

Comments