Tajland je nesumnjivo jedna od najposećenijih turističkih destinacija na svetu, poznata po peščanim plažama, prozirnoj morskoj vodi, hramovima i spiritualnosti, odličnoj zabavi i najljubaznijim ljudima koje ćete upoznati. No, postoje neke stvari o Tajlandu koje su izuzetno zanimljive, ali iz nekog razloga nisu svima poznate.

Prestonica Tajlanda ima super dugačko ime

Znate već da je glavni grad Tajlanda Bangkok, ali ono što verovatno niste znali je da je to skraćenica. Zapravo, Tajland ima najduže ime glavnog grada na svetu. Zanima vas kako ono glasi? Naziv je sastavljen od reči na sanskritu: Krungthepmahanakhon Amonrattanakosin Mahintharayutthaya Mahadilokphop Noppharatratchathaniburirom Udomratchaniwetmahasathan Amonphimanawatansathit Sakkathattiyawitsanukamprasit. U prevodu bi to značilo: Grad anđela, grad besmrtnih, prekrasni grad devet dragulja, kraljev presto, grad kraljevskih palata, dom ovaploćenih bogova, podignut od strane Visvakarmana prema Indrinom nalogu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by THAILAND 🇹🇭 (@thailand)

Tajland je zemlja hramova

Ovu činjenicu ste sigurno već znali, ali ono što vam verovatno nije poznato jeste da se u ovoj zemlji na jugu Azije nalazi preko 40.000 hramova, od kojih je 30.000 i dalje aktivno i otvoreno za posetu. To je, ujedno, i razlog zašto možete da posetite hramove gde god da se nađete u Tajlandu. Ako se odlučite da odete u neki hram, obucite se skromno i poštujte njihovu kulturu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by THAILAND 🇹🇭 (@thailand)

Evropski kolonijalizam nikad nije osvojio Tajland

Kada je zapadna Evropa počela sa stvaranjem kolonija po čitavom svetu, vrlo brzo su stigli i do azijskih zemalja, kao što je, na primer, Indija. Međutim, Tajland nikada nije osvojen, za razliku od komšijskih država. Zapravo, Tajland kroz istoriju nikad nije bio kolonizovan. Odatle i potiče sam naziv Tajlanda, Prathet Thai u bukvalnom prevodu znači “zemlja slobodnih”.

Comments