Kada kažemo Gabrielle Coco Chanel šta prvo pomislimo? Pomislimo na majku imperije, na stvorene osnove i temelje svega što vidimo danas oko nas u svetu mode. Te osnove postavila je još 1920-ih godina, a onda su one nadograđivane, dorađivanje i dovođenje do savršenstva. Čuvena odela koja su bila njen zaštitni znak i koja je uvek nosila razvijala su se i menjala od prvog dana. Pregršt grešaka, prepravljanja, dorađivanja, pa opet grešaka i ispravljanja bili su potrebni kako bi se stvorilo savršenstvo na osnovu kojeg je izgrađena celokupna modna imperija o čijem komadu sanja svaka devojka. Stoga drage moje dame pravilo No.1 – greške su neophodne, obavezne i savršene.

Pored grešaka ima i još jedna mala, mala stvar. Nije baš oduvek išlo sve tako glatko. Nakon lansiranja parfema Chanel No.5, od čije je prodaje imala svega 10%, početkom velike ekonomske depresije, a kasnije i Drugog svetskog rata, morala je da zatvori svoje radnje i otpusti sve radnike. Na svu sreću, na modnu scenu vratila se 1950-ih godina.
Tako da dame, pravilo No.2 – nikad ne odustaj, jer možda baš sledeći put ostvariš svoju zamisao.

No, kada kažemo “samo” Chanel šta je tada ono prvo što nam padne na pamet? Ako bismo rekli bilo šta drugo osim male crne haljine, čuvenih quilted torbi i naravno odela i bisera, slagali bismo. Dobro, naravno tu su i krzna, parfemi i najelegantnije potpetice, ali prevashodno Chanel je nešto što se neprestano menja i razvija, a opet zadržava svoje korene. Svoje klasike po kojima je prepoznatljiv i poznat. Njih je Coco Chanel stvorila, ali Karl Lagerfeld je bio taj koji ih je održao u životu. Hajdemo od početka.

Mala crna haljina

Kada ju je Coco dizajnirala 1926. godine, Američki Vogue proglasio ju je komadom koji će ceo svet nositi. I dan-danas, ne možemo reći da su pogrešili. Urađena u njenoj omiljenoj boji, haljina je u isti mah odisala jednostavnošću i prefinjenošću. Ujedno, takva haljina i danas predstavlja komad koji svaka devojka ima u svom gardaroberu i rado se za njega odlučuje kada želi sve da ostavi bez daha.

Chanel odelo

Revolucionarni dizajn koji je po prvi put spojio elemente muške i ženske odeće, smatra se komadom koji je zauvek oslobodio žene. Oslobodivši ih korseta, dugačkih i teških suknji, omogućila je ženama da za početak dišu i kreću se neometano, a istovremeno izgledaju podjednako elegantno i zanosno.

Torba 2.55 

Pitate se zašto 2.55? Tipično jedinstveno i originalno za Chanel. Numerološki naziv torbe predstavlja mesec i godinu kada je ona kreirana i predstavljena svetu, februar 1955. godine. Nakon nepraktičnih i nezgotnih clutch torbi, prva torba koja je mogla da se stavi na rame bila je pravo olakšanje u tadašnje vreme. I dan-danas jedan od obožavanih klasika širom sveta, koju bi svaka žena poželela u svojoj kolekciji.

Dvobojna potpetica

Kreiarana je tako da izduži žensku nogu, a vizuelno skrati stopalo. Uz kompinaciju sa niskom štiklom čini remek-delo koje je se i dan-danas smatra ključnom odlikom stila. Godine kada je izašla novinari su je preimenovali u “nove cipelice za Pepeljuge”, a verujemo da su se žene tako i osećale.

Comments