Od prodavnica u kojima knjige vise na deblima do onih koje na nesvakidašnji način slažu knjige po zidovima, izdvojili smo 8 knjižara u Kini koje knjige sortiraju na netradicionalne načine.

Chongqing Zhongshuge, Chongqing (X+Living)

Ogledala na plafonu i cikcak stepeništa stvaraju dezorijentisanu unutrašnjost ove knjižare na jugozapadu Kine koju je dizajnirao studio X+Living iz Šangaja. Efekat knjiga koje prekrivaju sve zidove pojačan je ogledalima na plafonu, što stvara iluziju da se u prodavnici nalazi više hiljada knjiga.

Yangzhou Zhongshuge, Zhen Yuan (XL Muse)

Lučne police od poda do plafona i crni pod u ogledalu stvaraju tunel knjiga unutar ove prodavnice. Ovaj šangajski studio je inspiraciju našao u vodama u okolnom području Zhen Iuan kako bi dizajnirao radnju sa podnim ogledalom, oponašajući reflektujući kvalitet vode.

Mumokuteki Concept Bookstore, Bejing (LUO Studio)

Kineska arhitektonska firma LUO Studio umetnula je prozirne rotirajuće zidove koji se okreću u unutrašnjosti ove knjižare u Pekingu. Smeštena u podrumu trgovačkog centra u kineskoj prestonici, knjižara Mumokuteki Concept na prodaju nudi knjige, dizajnerske predmete, cveće, hranu i kafu. Rotirajući zidovi, koji su sastavljeni od čeličnog okvira i matiranog pleksiglasa, izgledaju kao pregrade, omogućavajući vlasnicima prodavnice da prilagode prostor kako im odgovara.

The Glade Bookstore, Chongking (HAS Design and Research)

Knjige su skrivene iza prozirnih staklenih ploča u knjižari The Glade u Chongkingu, koju je dizajnirao arhitektonski studio HAS Design and Research. Smeštena među nizom obližnjih visokih zgrada, knjižara i restoran koriste smirujuće boje i materijale kako bi se suprotstavili gradskoj vrevi.

Comments