Cveće u proleće nam poručuje da smo konačno pregurali “muke” zime, dajući nam svežu nadu u bolje sutra. Rasadnici i pijace su trenutno pune ljudi u potrazi za cvećem za svoje terase i dvorišta, želeći da unesu segment prirode i u svoj intimni prostor. A sad, zamislite da šetate nepreglednim cvetnim prostranstvima, uživajući u omamljujućim aromama. To je, naravno, moguće, jer je Evropa puna takvih bajkovitih područja, a mi smo izdvojili nekolicinu…

Keukenhof bašte, Holandija

Ovo je nesumnjivo jedna od najlepših bašti na svetu. Preko sedam miliona lukovica se posadi na godišnjem nivou. Najčuvenija je po prolećnim lalama, kojih ovde ima preko šeststo vrsta. Ovo zadivljujuće cvetno polje, koje je otvoreno do tri meseca godišnje, prostire se na površini od preko trideset hektara opštine Lis, a svakodnevno ga posećuje desetine hiljada turista.

Kju bašte, Engleska

Ove bašte je zaštitio UNESCO, a nalaze se pod pokroviteljstvom Kraljevskih botaničkih vrtova – renomirane međunarodne obrazovne institucije koja se bavi važnim botaničkim istraživanjima u cilju očuvanja života na Zemlji. Na godišnjem nivou, bašte privlače preko dva miliona posetilaca i predstavljaju svojevrsnu must-see atrakciju Londona.

Dolina ruža, Bugarska

Ovo očaravajuće područje, koje je čuveno po viševekovnom gajenju ruža, prostire se u našem komšiluku – između Stare planine i Srednje gore u Bugarskoj. Zašto ruže baš ovde u ovolikoj meri opstaju ogleda se u povoljnim klimatskim odlikama (blage zime i prolećne kiše), kao i u razgranatoj mreži rečica i zemljištu koje sadrži primese peska i šljunka. Sezona branja ruža se odvija u maju i junu, a turisti su dobrodošli da učestvuju, prvenstveno vikendima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by (@elisadrt_)

Dolina Čočolovska, Poljska

Kao ultimativni ukras poljskih Tatra planina, ove poljane su slavne po krokus cvetovima koji niču svakog proleća. Imaćete osećaj kao da ste došli u posetu Hajdi, ili zaokračili u Alisinu zemlju čuda. Cela oblast pruža neprocenjive poglede na Tatre i jedna je od omiljenih destinacija planinara.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @clickdalmondo

Avenija cvetajućih trešnji, Nemačka

Zapanjujuća avenija cvetajućih trešnji u Bonu oživljava u rano proleće (mart-april), kad cvetaju krošnje ružičaste japanske trešnje. Ovi drvoredi predstavljaju simbol nade, lepote i novog života, a pešaci ili vozači se u velikim brojevima guraju kako bi prošli kroz ovaj vrt koji podseća na raj.

Praški hrad, Češka

Praški hrad je jedan od najvećih starih zamkovnih kompleksa na svetu, koji datira iz 9. veka i prostire se na čak 750 hiljada kvadratnih metara! Na ovom prostranstvu se neguje sedam besprekorno održavanih bašti, od kojih je Kraljevska – najdragocenija.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Helena (@len.isu)

Halerbos, Belgija

Poznata i kao “plava šuma”, Halerbos se prostire na preko 550 hektara zemlje u Belgiji. Plavi tepih od divljeg cveća privlači na hiljade i hiljade posetilaca, koji se ovde osećaju kao da su zakoračili u začaranu šumu punu vila i drugih fantastičnih bića. Šuma je otvorena cele godine, ali je najbolji period za posetu u aprilu i maju.

Vila Bardini, Italija

Vila Bardini je tek nedavno otvorena za javnost i predstavlja jednu od najbolje čuvanih tajni Italije. Bašta je podeljena u tri dela, koji su kreirani u različitim vremenskim razdobljima – dočaravajući stil svakog doba. Jedinstvena arhitektura je jednako impresivna kao i cveće u cvatu.

Naslovna fotografija: instagram.com/elisadrt_

Dušan Veselinović

Comments