Iako sam #catperson do koske, jednu stvar moram da priznam – mačke jesu hladne i uzdržane. I svaki meme u kom se mačke prikazuju kao božanstva kojima mi, stupid hoomans, služimo je tako bolno istinit. Naravno, izuzeci postoje i baš zato, kada nam bilo koja maca ukaže makar i malo naklonosti i simpatija, automatski se osećamo kao the chosen ones! Da li se i tebi desilo da se upravljaš po tom malom krznatom stvorenju? Ono, ako ti se sklupča u krilu, ništa od ustajanja iz fotelje da odeš do toaleta, ili ako ti legne na laptop (jer je topao!) ništa od rada na važnoj prezentaciji! 

8 znakova da te tvoja maca voli 1 8 znakova da te tvoja maca voli + kako da joj uzvratiš

Ipak, koliko god bila gospodarica svog vlasnika (a ne obrnuto!), svaka maca ima svoj “ljubavni jezik” kojim pokazuje da i te kako ceni sav trud, pažnju i ljubav koje dobija iako to možda na prvi pogled tako ne izgleda. Zvuči poznato? Ah, ma ništa, samo se mi žene nekad tako ponašamo!

Kako da znaš da te tvoja maca voli?

Prvi i najočigledniji pokazatelj ljubavi koju tvoja maca gaji prema tebi je – predenje. Ukoliko se igrate i mazite i ti čuješ taj poznat, umirujuć zvuk, to znači da maca uživa koliko i ti, da pokazuje svoje zadovoljstvo i sreću. Međutim, neki naučnici su primetili i vezu između predenja i straha, gde mačke predu kako bi same sebe opustile u stresnim siuacijama. Naravno, ovo zavisi od situacije u kojima čuješ svoju mezimicu da prede.

Ukoliko misliš da je tvoja maca uznemirena i želiš da joj pružiš više od toplog krila da bi se smirila, ali i ukoliko želiš da joj uzvratiš sličnom izjavom ljubavi i dodatno se zbližiš sa njom, pokušaj sa omiljenom hranom – nijedna mačka ne može da odoli slasnim komadićima mesa u sosu! Piletina, losos ili tunjevina – odaberi Sheba kesicu koju tvoja maca najviše voli i budi spremna na to da će ti neodoljivim pogledom tražiti još!

8 znakova da te tvoja maca voli 2 1 8 znakova da te tvoja maca voli + kako da joj uzvratiš

Iako su u komunikaciji pretežno neverbalne, mačke i te kako umeju da “razgovaraju” sa svojim vlasnicima. Ukoliko zuri u tebe i mjauče, očigledno je da želi nešto da ti poruči! Ukoliko te svojim mjaukom zove da pođeš za njom, to je takođe poruka koju treba da shvatiš. Ovim maca pokazuje da želi tvoju pažnju, a ti sigurno ne tražiš pažnju od nekoga ko te ne zanima, zar ne? Zanimljiv pokazatelj ljubavi kod moje mace je taj da uporno mjauče i doziva mog oca da dođe do dnevne sobe i legne, kako bi se ona sklupčala na njegovom stomaku dok on gleda TV! Aaaw!

Kada je maca mirna i spokojna u tvom prisustvu, to svakako znači da prema tebi gaji simpatije. Tu smirenost ćeš prepoznati po ušima i brkovima – ukoliko su brkovi opušteni, a uši usmerene nagore, to znači da je sve u redu. Nasuprot tome, uplašene ili agresivne mačke uši spuštaju uz glavu ili ih okreću unazad (kako bi oslušnule odakle dolazi opasnost).

Kada se opuste i steknu poverenje, mačke su zaista umiljate. Ukoliko se tvoja maca umiljava glavom o sve u kući, to znači da obeležava svoju teritoriju, a ukoliko to radi sa tvojom nogom ili rukom tražeći da je još malo maziš, to znači da i tebe markira kao “svog čoveka”. Pokaži joj da i ti nju obožavaš i uživaš u vašim malim slatkim ritualima omiljenom Sheba kesicom – posebna kombinacija finih komada u specijalno odabranom sosu učiniće da te tvoja maca još više zavoli! Hej, pa niko nije imun na dobru hranu, a i znamo da ljubav dolazi preko stomaka!

8 znakova da te tvoja maca voli 3 1 8 znakova da te tvoja maca voli + kako da joj uzvratiš

Stručnjaci i brojna istraživanja su dokazali da je podignut rep takođe dokaz ljubavi mace prema vlasniku. Dakle, kada tvoja ljubimica sledeći put bude paradirala po kući sa visoko podignutim repom, slobodno i ti njoj kaži da je voliš!

Još jedan način kojim maca pokazuje svoju naklonost je i “masaža”. Kada ti se čini kao da tvoja maca nešto mesi ili masira, da li ćebe, da li tvoje krilo na kom će se ugnezditi, znaj da ti ona poručuje da te voli, da ti veruje i da će se rado ušuškati kod tebe (kako bi se ti onda onesvestila od sreće)!

Ukoliko si nekada na internetu pronašla meme koji pokazuje koje zone su bezbedne za maženje mace, sigurno si primetila da ih je jako malo, a stomak je jedan veliki no-no koji ne smeš ni da pomisliš da takneš! Međutim, ukoliko se maca baca na leđa dozvoljavajući ti da je maziš i po stomaku, nema šta, osvojila si njeno srce!

Na kraju, neki istraživači koji su se bavili proučavanjem ponašanja mačaka, smatraju da mace pokazuju naklonost i ljubav prema svom vlasniku donošenjem raznih “poklona”. Da, može biti grozno da ti tvoja ljubimica donese uginulog miša ili pticu, ali to je njihov način da ti kažu “hvala” za sve što radiš za njih. Ipak su mačke lovci! Imajući ovo u vidu, vrlo je verovatno da će umeti da cene i tvoje male znake pažnje, tako da, u duhu praznika, obraduj svoju macu izuzetno kvalitetnom Sheba hranom zahvaljujući kojoj ćete se još više zbližiti i učvrstiti vaš odnos i u novoj godini!

Da li prepoznaješ neku od ovih izjava ljubavi kod svoje mace?

Fotografije: unsplash.com

Ivana

Comments