Kad opraštamo nekome ko nas je izdao i povredio, taj oproštaj nije potreban njemu, nego nama. Oprostiti ne znači dati nekome šansu da nas ponovo izda i povredi. Oprostiti, znači dati sebi šansu da živimo čista srca i mirna uma, bez obzira kakvu nam je nepravdu neko naneo, kako nas je iskoristio i kako je zgazio naša osećanja. To znači da smo osobe od integriteta, kojima nije potrebno da bilo koga optužuju i osuđuju. Činjenice o tome šta je neko uradio, razlikuju se od onoga kako se mi povodom toga osećamo. A mi možemo da promenimo svoje osećanje osujećenosti, frustracije, besa, neverice, bola i odbačenosti, energijom opraštanja.

Novčani dugovi

Klasična situacija: pozajmili ste veću sumu novca nekome kome verujete, da podržite njegov projekat, koji treba da donese dobru zaradu, u kojoj ćete imati udeo, dosta veći od onog koji ste uložili. Naravno, to neće biti sutra, ni za par meseci, ali za par godina, projekat bi trebalo da se zaokruži i da da rezultate. Obratite pažnju – ovakvim pozajmicama se često bave naizgled vrlo uspešni ljudi, a među njima prednjače advokati. To znači, stručnjaci za izmamljivanje para, koje vam neće vratiti ako projekat propadne. Ako projekta uopšte i ima. Dakle, prevareni ste na vrlo upečatljiv način. A usput ste verovatno i šarmirani i primljeni u blizak krug prijatelja, a možda ste se i upustili u vezu. Prošlo je tri godine. I počeli ste da brinete. Posle pet, ozbiljno sumnjate. Posle šest, sedam, jasno vam je da ste prevareni. U međuvremenu, vi ste se odrekli onoga što ste sa tim uloženim parama mogli da uradite, a prevarant se nije odrekao ničega. Udobno je živeo po svojim standardima, koji su očito, mnogo viši od vaših.

Pustite to. Recite bravo, majstore i zahvalite na lekciji. Možda ste vratili neki karmički dug. A sledeći put ćete umeti da se postavite. Ovako skupe lekcije uče se iz prve.

Neverstvo

Želite da se osvetite, želite da ga ubijete, želite mu da se oseća kao vi. Dobro, neka prođe. Jer osveta, mučenje i ubistvo – zauvek vas vezuju za počinioca. Oprostite mu. Ili se pomirite sa tim i prihvatite njegovo površno shvatanje ljubavne veze, ili mu uskratite priliku da vas ponovo povredi, ostavite ga. Šta god odlučili, oprostite mu. Preuzmite odgovornost za sopstveni izbor.

98f57628fbbb12b5bca3bca53f3ea92c Intimno ženski: Kome je potreban oproštaj?

Intrige na poslu

Krugovi moći, koji se sklapaju među sektama na poslu, umeju da vam zagorčaju život. Neko možda ozbiljno radi protiv vas, namešta vam kaznu, premeštaj, otkaz. I vi verovatno znate ko je to. Bes i osuda ne pomažu. Taj neko radi prema svojoj savesti i svojoj vrednosti. Kakav je to čovek, vama nije važno. Zašto je na vašem putu je ono što treba da vas interesuje. Možda vam čini uslugu, nameravajući da vas ošteti najviše što može. Ostanite distancirani, prosto kao da fizički odgurujete sve negativno usmereno na vas i vraćate onome ko usmerava. I radite svoj posao najbolje što umete.

Izdaja prijatelja

Možda boli više od svega. To je kao da se deo vas samih okrenuo protiv vas samih. Utoliko je hitnije i važnije da oprostite prijatelju.

Izneverena očekivanja

I kad stavite pred ogledalo svaku izdaju koja vas je snašla, videćete samo svoja izneverena očekivanja. Očekivali ste da dobro zaradite bez imalo truda, rizikovali ste i očekivali da vam se isplati. Očekivali ste da vam partner bude veran, kao što ste vi njemu. Očekivali ste da na poslu dobijete priznanje za svoj rad i da napredujete – i da vas svi poštuju. Očekivali ste da vaš prijatelj bude uvek vaša desna ruka. Dakle, sve je do vas. Do stava.

Oprostite sebi što ste imali od drugih toliko visoka očekivanja. Oprostite njima što nisu bili na visini zadatka, koji možda nikada nisu ni preuzeli.

Zahvalite kosmosu na bolnim lekcijama. Zahvalite sebi na stečenom iskustvu. Oproštaj je u najboljim odnosima sa mudrošću.

Dozvolite im da vas oplemene i poduče.

Aleksina Đorđević

Comments