Ganuta je bila Končita Vurst, kad su je proglašavali za pobednicu Evrovizije, pa je pustila suzu, kao svaka nežna žena. A u 21. veku nežna žena može da bude i muško i da ima bradu. I da joj kontorverzan imidž donese dodatne poene, verovatno. Ona ne krije da je Končita alterego Tomasa Nojvirta, koji ima 25 godina i dovoljno je tanušan i lep da mu pozavide mnoge tanušnije i lepše devojke, a dovoljno je pametan i talentovan da svoju ekscentričnost plasira na način koga se još niko nije dosetio.

Ima glas, svaka čast. Ali da nema bradu, da li bi taj talenat bio tako fascinantan?

Pa, drage mlade žene svih polova i modni magazini kojima su mlade žene ciljna grupa, menjamo koncept. Končita je pomerila još jednu granicu i to tamo gde smo već mislili da ju je Andrej Pejić, najlepša manekenka muškog pola, već pregazio. Andrej nas je pustio da ga doživljavamo kao lepoticu i nije nam nametnuo nijedan muški atribut, osim što nije promenio ime i što o njemu govorimo u muškom rodu. A Končita je odabrala ženski pseudonim i personaliti u kome se oseća prirodno i koji joj je svakako pomogao da se izrazi kao pevačica, ali je kao šlag na torti na svom lepom licu zadržala bradu. Mnogo sam sumnjala da je ta brada prirodna, nešto mi je delovala suviše paperjasto, suviše uredno i suviše namontirano, ali kad sam malo pažljivije proučila slike, shvatila sam da je bradica samo vrlo lepo udešena i našminkana, kao i one lepe tople okice i obrvice iznad njih.

Znači, uz savete o depilaciji od sada očekujem savete o nezi brade i brkova, a u salonima lepote osim šišanja i oblikovanja obrva, šišanje i oblikovanje brade. Pa onda, tekstovi – koji oblik brade najviše pristaje tvom obliku lica, šljokice za novogodišnji izgled vaše bradice, pa razmatranje modnih dilema, da li bradu obojiti u boju kose, u kontrastu sa obrvama, dve nijanse svetliji brkovi učiniće vaše usne punijim, oštri uglovi i tamne boje vizuelno smanjuju širinu vilice – beskrajno konzumentsko područje je pred nama, ako ga samo ispravno shvatimo i ako ga se profesionalno dohvatimo.

Austria Conchita Wurst 1 On je lepa bradata žena i kraljica Eurosonga, a šta ste vi?

Nekada se išlo u cirkus gde su glavne atrakcije bile bradata žena i žena od gume, a sada je cirkus podignut na mnogo viši nivo. Samo što je bradata žena prirodni fenomen, posledica hemije u organizmu, a muškarac koji skroz izgleda kao žena, samo ima bradu, pametan je marketinški potez. Jer on ume divno da peva, a već odavno nije dovoljno biti samo talentovan. Da bi se talenat plasirao, odnosno ispalio direktno na vrh svetske popularnosti, potrebno je da bude serviran u paketu sa nečim šokantnim, jedinstvenim, ekscentričnim, autentičnim. Pa, Končiti je uspelo. Bravo.

Šta ostaje običnim talentovanim ženama bez brade i brkova? Da se maskiramo u pingvine i balansiramo pingvinsko jaje na stopalima, dok recitujemo poeziju, pevamo operu, otvaramo izložbu, slikamo se za korice svojih knjiga?

Mi matore smo svakako zakasnile za jahanje tog talasa, a vi devojke, prst na čelo! Iznenadite nas, čik!

Aleksina Đorđević

Comments