Prošetajte do prodavnice, bankomata ili pekare, popijte kafu u bašti omiljenog kafića, idite u šetnju gradom i posmatrajte… Ne morate proći Terazijama ili Knez Mihailovom ulicom, dovoljno je da odete do obližnjeg parka i pokušate da fokusirate pažnju na lica koja prolaze pored vas. Možda ćete se iznenaditi, možda i ne, ali ćete, gotovo izvesno i neminovno, sresti bar pet mladih, ženskih osoba sledećih fizičkih karakteristika (o intelektualnim nećemo ovog puta):

1) Ona je vitka, zgodna, dugih nogu i struka toliko tananog da se odmah zapitate da li joj nedostaje koji par rebara;

2) Duga (uglavnom loše nadograđena), peglana i sve samo ne negovana kosa, sa neizostavnim ravnim šiškama (koje neodoljivo podsećaju na one nemačke šlemove iz Drugog svetskog rata) do pola očnih kapaka;

3) Sa lica joj tečni puder možete skidati špatulom, oči zaklanjaju stakla “muva CC” naočare, a šlag na torti je, svakako, cela tuba sjaja na strogo napućenim usnama;

4) Ubeđena da hoda ulicama Milana ili možda Bulevarom slavnih, dotična mlada persona u ovim toplim junskim danima šeta lepršavu haljinicu kako bi promovisala svoje preplanule (čitaj: ugljenisane u solarijumu) noge i nemilosrdno lomi iste u 12-icama, imajući pri tom u glavi viziju Keri Bredšo (Carrie Bradshaw) koja trči Menhetnom u Manolicama, ili šta već…

5) Naravno, nemojte misliti da sam zaboravila, taj neodoljivi statusni simbol, Louis Vuitton tašnu! Samo jedan običan fejk. Toliko fejk, da loše izvežen logo možete primetiti na razdaljini od sto metara, kao i smešne kičaste detalje. Ali, ona je cool. Šeta Louis Vuitton. Nema veze što se cenkala za njega u Depou. Kul je.

6) Na sve to, za njom ostaje miris teškog, jeftinog parfema. Kada prođe pored vas, imate utisak da je kao božićna jelka, samo u sred leta. Naravno, prepotentnost i stav “sklonite se s puta, miševi!” se podrazumevaju.

Kada sumirate celokupni stajling, imidž, look ili kako god vam volja, rekli biste da mlada gospođica već “dvadesete gazi”, ali pogledajte malo bolje. Brushalter joj je bar dva broja veći, hod u štiklama katastrofalan, još nije sigurna ko je Ivo Andrić, ali zato odevne kombinacije Paris Hilton (Paris Hilton) zna napamet, kao i poslednji blam Kim Kardašijan (Kim Kardashian) i kompanije. Nema ona ni 17 leta! Nema! Pitanje koje se samo nameće je, od koga je čula i gde je videla da tako treba da izgleda, da je to “trendy”, “fancy” i “cool”?! A to da li su je roditelji videli kada je izašla iz kuće, verujte, i ja se svaki put zapitam. Pa, ona još nije ni punoletna, tugo! Odakle onda ovaj fenomen uniformisanosti mladih devojaka na, očito, veoma loš način?!

Pregledajte malo televizijske kanale, svi “uživamo” u čarima kablovske televizije. Znam da je smešno baviti se televizijskim programima i time šta oni propagiraju još nedovoljno formiranim i čvrstim mladim mozgovima, pored svih nedaća koje snalaze našu napaćenu državu, ali svest ljudi je ta koja se mora probuditi, pod hitno! Mi živimo u Srbiji. Ne u Holivudu. Holivud je iluzija, fatamorgana. Šta možemo zanimljivo, a ne daj Bože poučno, čuti u rijalitijima porodice Kardašijan, čiji su jedini problemi kako se obući i da li se slikati gola ili polugola, iz Playboy vile, gde neki stari čika ljubi izblajhane plavuše ne starije od njegovih unuka (kad bi ih imao) i u kič emisijama fit voditeljke u trendu koja vam govori šta je to “must have” ove sezone?! Devojčice slepo prate svaki korak spomenutih starleta, čitaju o poslednjem pijanstvu Paris Hilton, pa onda sa 15 godina profesionalno poziraju u donjem vešu, deleći slike sa prijateljima na Facebook-u. Ova loša propaganda povlači za sobom i druge negativne posledice, poput očajnog muzičkog ukusa, očiglednh pogrešnih uzora i modela ponašanja, formiranje površnih stavova, gušenja ambicija za ličnim napredovanjem u pravom smislu, obrazovanjem.

Roditelji, pogledajte malo bolje svoje ćerke pre nego što izađu iz kuće, isključite televizor, odvedite ih u bioskop ili na Labudovo jezero u Narodno pozorište. I, nikada ne odustajte od toga da im iz glave izbijete bogate trendseterke, jer one ne postoje. Ne postoje! Mislite da je Paris Hilton zaista toliko glupa, kakvom se predstavlja? Da je Kim Kardašijan zaista tako savršena i živi život iz bajke? Da Keri zaista ima 300 pari cipela koje drži u rerni? Naravno da ne. Poslednja i ne postoji, a prve dve su samo dobar proizvod, marketinški trik koji opstaje i uništava upravo vašu decu.


Tamara Ognjanović dan ne zapocinje bez ledenog ness-a i muzike, koja je njen smisao zivota i, po njenom mišljenju, definise osobu. Zna napamet ceo serijal “Prijatelja”, koji su joj najbolji sedativ. Veruje u moć pogleda i ljude pamti po istom. “I don’t like defining myself. I just am” rečenica je njene večne inspiracije, Britney Spears, koju često citira.

Comments