Objavljivanje detalja iz života na društvenim mrežama postalo je sastavni deo naše svakodnevice. Osećamo se opušteno sa tim, zato što je postalo uobičajeno. Svi objavljuju fotografije sa letovanja, raznih proslava, dokumentuju svoje emotivno stanje, izražavaju neke trenutne utiske, komentarišu nešto osuđujući ili braneći. I ne razmišljamo o tome da bi trebalo da budemo oprezniji i da razmislimo pre nego što neke informacije iz svog života učinimo dostupnim široj javnosti.

Trebalo bi da budemo svesni podatka da danas 70 odsto poslodavaca povremeno pogleda profile, stranice i objave zaposlenih, kao i kandidata za posao i da ono što objaviš na internetu ostaje na internetu i postaje na neki način javna svojina. Zato treba da povedeš računa o pravilima koja nameće savremena komunikacija i da izbegavaš postovanje sledećih sadržaja.

Mišljenje, komentari i podaci koji se tiču posla

Tome nema mesta na društvenim mrežama, zadrži svoje mišljenje i saznanja za sebe, jer nikad ne znaš kojim putevima neki podatak može da dospe gde ne treba i da nekoga diskredituje (tebe pre svega, ali i druge). Poslovne “javne tajne” i ogovaranja treba da ostanu u što užem krugu, ili ih barem ne treba dokumentovati.

Svoju ogorčenost zbog ličnih odnosa

Ne ogovaraj bivšeg dečka ili prijatelja sa kojim si se posvađala, sigurno imaš nekog da sasluša i razume tvoje ogorčenje, razočaranje i pravedni gnev. Ne prozivaj bliske ljude na društvenim mrežama, zato što su te povredili i uvredili. To je tvoja stvar, a osim toga, šta ćeš reći “publici” kad se budeš pomirila sa dečkom (i započela još jedan krug toksičnih odnosa)?

Comments