Plima i oseka emocija stalno nas zapljuskuje, a ponekad se plima pretvara u poplavu. Naučite da upravljate plimom, pre nego što vas preplavi – kontrolisanje osećanja nije potiskivanje, nego osvešćivanje i prihvatanje. To nije lako, ali je moguće.

Naučite da prepoznate emocije

Prepoznavanje i imenovanje osećanja je osnovna veština, kojoj vas niko nije naučio – od ljudi se očekuje da intuitivno shvataju i prihvataju osećanja, ali to je zapravo, veština koja se uči. Potrebno je da razumete različite vrste osećanja, zašto se i kada javljaju i kako se snalazite kada vas obuzmu.

Budite otvoreni za osećanja

Ako pokušavate da ostanete hladni, gurate i potiskujete osećanja, ona će se nagomilati i stvoriti pritisak, koji će rezultirati neurozom, anksioznošću, stresom, promenama raspoloženja koja nećete moći da savladate, jer ona teže da se izraze na svaki način. Neka osećanja budu dobrodošla kod vas, u svakom trenutku. Tako ćete ih prepoznti čim se pojave i moći ćete da ih usmerite i kanališete kroz svest, pa neće otići u psihosomatiku i postati faktor destabilizacije strukture ličnosti. Sarađujte sa osećanjima, posmatrajte ih kako dolaze i odlaze, pustite ih da prođu kroz vas, dočekajte ih i ispratite.

Ispitajte okolnosti u kojima nastaju neprijatna osećanja

Osećanja su signali i način komunikacije između vaše psihe i tela – osećanja su praćena mislima i telesnim reakcijama. Prepoznajte situacije u kojima se javljaju osećanja koja su vam neprijatna, kao što je teskoba, stid, strah, tako da vas ta osećanja ne iznenađuju i da budete spremni na njih. To će vam omogućiti da se orijentišete i i da ostenete na površini kad osećanja prete da vas poplave. Ulazeći u situaciju u kojoj očekujete da ćete se osećati neprijatno, govorite sebi “da, to je ta teskoba, pomešana sa osećanjem neadekvatnosti, ali to su samo osećanja” i nastavljate usredsređeni na ono zbog čega ste se našli u toj situaciji (plaćanje na šalteru, razgovor sa šefom, odlazak kod lekara…).

Comments