Danas često čujemo kako je potrebno da budemo prisutni u svom životu, međutim, šta “biti prisutan” zapravo znači? Kako da budemo prisutni u svom životu, u svom telu? Biti prisutan ne znači biti potpuno obuzet poslom i satima udaljen od mobilnog telefona i drugih distrakcija, već pronaći trenutke za sebe u kojima ćemo biti svesni okruženja, svojih osećanja, želja i ciljeva, bez razmišljanja o tome šta treba sledeće da uradimo. Na koje načine možemo postati prisutniji u svom životu i svesniji sebe?

Kontrola disanja

Možda zvuči smešno ili banalno jer dok god živimo – dišemo, ali često zaboravljamo na to. Kada ste poslednji put zastali i oslušnuli svoje disanje, pratili udisaje i izdisaje? Nađite par minuta i posvetite se svom disanju, kontrolišite ceo proces i umirite svoje telo. Učinite disanje mnogo značajnijim od pukog preživljavanja.

Odlazak u prirodu

Teško je ostati prisutan u svoja četiri zida, sa digitalnim uređajima svuda oko nas. Vreme provedeno u prirodi, na livadi ili pored vode će vas opustiti, ali i biti dar za vaše zdravlje. Izađite iz svog stana, ostavite sve uređaje kod kuće, i pođite na piknik u obližnjem parku ili u popodnevnu šetnju kroz šumu. Vreme provedeno u prirodi doprinosi vašem i fizičkom i mentalnom zdravlju, a sve može postati još bolje ako sa sobom povedete prijatelja sa kojim ćete provesti mirno popodne na svežem vazduhu. Istraživanja su pokazala da ljudi koji svakodnevno provode makar 15 minuta u prirodi žive znatno duže i ređe obolevaju.

Meditacija

Meditacija je praksa za koju ste sigurno čuli, a uz pomoć različitih aplikacija i YouTube kanala lako možete da pronađete vrstu meditacije koja vam je potrebna. Namenjena oslobađanju od stresa i kanalisanju misli, meditacija vodi poreklo iz azijske kulture, a poslednjih godina postala je popularna svuda u svetu. Za početnike je dovoljno da odvoje 5 do 10 minuta u danu kako bi se posvetili meditiranju i vežbama disanja. Za one koji su iskusniji na ovom polju, predlaže se uključivanje i mirisnih sveća i aromaterapije za još veće benefite. Preporučuje se svima koji se bore sa stresom i anksioznošću, jer smiruje um i uči vas da kanališete emocije.

Comments