2020. godina je bila godina u kojoj smo uglavnom svi prinudno stagnirali, i to je okej. Ali, stavljanje života na pauzu ne može preterano dugo da traje, bez obzira na okolnosti – te vas je sigurno uhvatilo nestrpljenje vezano za to šta raditi sad i kako i kuda ići dalje. Naravno, sve su to normalna životna pitanja, a naročito ako ste u periodu 20-ih ili 30-ih godina, kada se život kreće brzo i kada se na neki način “očekuje” da pravite velike životne korake. Zato, ako ste trenutno u tom prelaznom periodu u kojem biste da idete napred, a ne znate tačno kuda i na koji način – imamo nekoliko korisnih saveta koji će vam pomoći pri vašem putu pronalaska sebe. Ništa komplikovano i zahtevno, ne brinite – već samo veća posvećenost, uredniji plan i vera u sebe!

Razbijte godinu u manje segmente

Ukoliko pravite plan i zacrtavate ciljeve – možda će vas uplašiti činjenica da nešto treba da vas “drži” narednih godinu dana, i onda ćete se već brinuti o nečemu što će vas sačekati tek u dalekoj budućnosti, koja pritom zavisi samo od onoga što radite sada i odmah. Dakle, kako biste se lakše organizovali i stvari radili korak po korak, podelite godinu pred sobom na manje segmente. Male ciljeve koji će kada se sklope jedan za drugim sačiniti vaš ultimativni cilj ćete lakše postizati jedan po jedan, nego ako odmah pred sebe stavite taj jedan, glavni, koji ne možete da obuhvatite.

Da li znate zašto želite to što želite?

Nekada nam se u životu čini da nešto baš jako želimo, a onda kada ga dobijemo – shvatimo da to nije to i pitamo se zašto nam je sada tako. To se dešava najčešće onda kada zapravo ne želimo stvari iskreno, već po nekom sistemu vrednosti koji su nam drugi nametnuli. Zapravo, želimo ono što oni za nas žele, odnosno želimo da udovoljimo njihovim željama. Zato, važno je da pre nego što rešite šta je to što želite da postignete i ostvarite u ovoj godini, zapitajte se zašto baš to. Ukoliko imate odgovor zašto, znate da je želja vaša i vredna truda i rada.

Budite spremni da se obavežete

Svaka stvar koje se prihvatite od vas će zahtevati posvećenosti. Nije dovoljno da samo nešto volite, pa će magično da se ostvari. Neće. Zato, stisnite zube i iskreno se posvetite svojim ciljevima. Budite spremni da nekada ne izađete sa društvom, da nekada legnete ili ustanete ranije, da se odreknete nezdrave hrane koju volite ako je vaš cilj da budete fit.. ukratko, budite spremni na žrtvu – jer je cilj ka kome idete veći od trenutnih ustupaka.

Comments