Prvi put ste nokte nalakirale verovatno još u osnovnoj školi, a veoma je moguće da vam ih je mama nalakirala i kada ste bile sasvim male, jer ste i vi želele da izgledate baš kao ona. Toliko dugo već u svojim svakodnevnim životima obraćamo pažnju na nokte i posvećujemo se manikiru, da se ponekad i sami začudimo kada shvatimo da zapravo uopšte ne znamo odakle su neki od mitova iz sveta manikira potekli i zašto im i dalje verujemo. U nastavku teksta predstavljamo vam neke od najčešćih teorija o nezi noktiju sa kojima se susrećemo i otkrivamo vam da li u njima ima istine ili ne.

Hladna voda će vam brže osušiti lak

Ovo definitivno nije istina. Lak za nokte je zapravo polimer koji se formira hemijskom reakcijom. Onda kada snizimo temperaturu na kojoj se on nalazi, mi usporavamo hemijsku reakciju njegovog sušenja jer usporavamo njegov proces isparenja pri sušenju. Ono što se zapravo događa kada nokte stavimo pod hladnu vodu je to da lak postaje gušći, što će možda da nas prevari jer izgleda kao da je suvlji, iako to zapravo nije slučaj. Najbolji način da vam se lak na noktima osuši je da ga jednostavno pustite da se prirodno osuši, i budete strpljivi. Ukoliko sveže nalakirane nokte stavite po vodu, veća je šansa da će vam lak kasnije ispucati, jer će na površini delovati suvlje i gušće, ali će u dubini ostati nedovoljno osušen.

Nokti bi trebalo da vam “dišu”

Ako su vam u hladnijim mesecima preporučivali da pustite nokte da “dišu”, da ih ne prekrivate lakom, ne nosite rukavice i ne držite ruke u džepovima – nisu bili u pravu. Nokatna ploča je, kao i vaša kosa, zapravo “mrtva”, te joj uopšte nije potrebno da diše. Sve što joj je potrebno (kiseonik, hranljivi sastojci i vitamini) dobija direktno iz krovotoka, a ne iz spoljašnjih izvora, te ako hoćete da vam nokti budu zdraviji – pazite šta unosite u organizam, a ne da li su vam ruke na vazduhu. Ako vam je neko u salonu pak rekao da misli da je potrebno da vam nokti “prodišu”, verovatno je mislio na to da bi trebalo da napravite pauzu od intenzivnog tretiranja noktiju i turpijanja zarad izlivanja, jer su vam ove procedure možda oslabile sam nokat.

Gel lak i izlivanje vam uništavaju nokte

U suštini, samo stavljanje akrilnih noktiju ili gel laka ne uništava toliko vaše nokte, koliko njihovo skidanje. Kako biste skinuli nadogradnju ili gel lak, potrebno je da koristite aceton, turpiju i da na kraju oljuštite čitav sloj laka sa noktiju i sve isturpijate, što zaista može istanjiti i oslabiti nokatnu ploču. Takođe, ona se od ovih procedura brže isušuje i nokti će vam se od njih lakše “cepati” i pucati.

Comments