U poslednjih nekoliko godina, održiva moda konačno dobija na značaju koji sve vreme zaslužuje. Mnogi kupci počinju svesno da gledaju na modu i pažljivo biraju od kojih brendova kupuju odeću i od kojih je materijala ona sačinjena – i samim tim, kreatori i globalni brendovi više obraćaju pažnju na način na koji je proizvode. Kada razmišljamo o održivoj modi, prvo što nam padne na pamet su materijali koji se koriste i to da li su oni reciklabilni, od čega su sačinjeni, da li će biti biorazgradivi i da li su proizvedeni bez prevelike količine resursa. Takođe, u poslednje vreme mnogi brendovi iz svoje upotrebe izbacuju pravu životinjsku kožu i menjaju je kožom kreiranom od materijala poput, verovali ili ne, pečuraka, jabuka, ananasa, kaktusa ili čak vina! U nastavku teksta vam predstavljamo neke od najneobičnijih održivih materijala. Koji biste vi nosili?

Koža od jabuke

Industrija prehrane često ima velike otpade u vidu kora od jabuke, koje, zatim, prosleđuje modnoj industriji. Ove odbačene kore od jabuke se suše tako da se skoro sva vlaga izvuče iz njih  – a one se zatim kompresuju u savitljivu kožu u kombinaciji sa poliuretanom. Tako da, iako zvuči neverovatno, koža od jabuke zaista postoji!

Materijal od hempa

Hemp biljka ima teksturu koja je slična lanu, a hemp se dobija od posebne vrste biljke kanabis. Ova biljka ne zahteva pesticide da bi rasla i pogodna je za zemljište, a materijal koji se od nje dobija dobar je za osetljivu kožu, jer je ne iritira, a uz to je i veoma izdržljiv. Od njega se mogu kreirati i odeća, ali i aksesoari.

noah buscher 8A7fD6Y5VF8 unsplash scaled e1623068192668 Ovo su najneobičniji održivi materijali za koje niste znali da postoje!

Izvor fotografije: unsplash.com

Vlakna od pomorandže

Da, vlakna od pomorandže postoje! Od citrusnog voća može se kreirati celulozno vlakno koje je veoma slično svili. Od njega se kasnije kreira tkanina koja je veoma nežna.

Koža od pečuraka

Supstanca pod nazivom Mycelium nalazi se u ćelijama podzemne strukture, odnosno korena pečuraka, a od nje se može kreirati materijal sličan koži. Ova struktura može se gajiti uz dodatak nutritienata tako da postane 3D mreža ćelija, koja je zatim kompresovana u 2D materijal, a nakon toga zatamnjena i obojena. Ova koža naziva se Mylo.

Comments