Dobro je poznata činjenica da se u ženskoj torbi nalazi čitav jedan univerzum, iako ona ponekad deluje kao da u nju ne može stati više o karmina i lične karte. S obzirom na to da nas žene modna industrija nikada nije “počastila” džepovima, kako na pantalonama (ne, one male otvore bez ikakve dubine koje nazivate džepovima ne računam), tako i na haljinama i suknjama, a i mi ipak sa sobom nosimo stvari – morale smo nekako da se snađemo. Tu su na scenu nastupile torbe, torbice, tašne, ili kako god želite da ih nazovete, koje su, pored svoje praktičnosti, veoma brzo postale neizostavni aksesoar bez kojeg ne možemo da zamislimo nijedan svoj stajling. Neke od torbi koje smo nosile, nakon što izađu iz trenda, veoma lako i brzo zaboravljamo, ali u isto vreme neke od njih dostigle su status bezvremenskog, i za njima patimo dok gledamo izloge na putovanjima. U nastavku teksta vam predstavljamo deset modela poznatih dizajnerskih torbi koje imaju počasno mesto u modnoj istoriji, i koje i dalje žele žene širom sveta.

Chanel 11.12 torba

Ova klasik Chanel torba je zapravo rimejk još starijeg, originalnog Chanel 2.55 modela, koji je kreirala čuvena Coco Chanel, koja i stoji iza ove modne kuće. Rimejk je 1983. godine kreirao tadašnji kreativni direktor brenda Karl Lagerfeld, a ova torba izuzetno je poznata po svojim ručkama od isprepletanog lanca i kožne trake. Ova torba je veoma tražena među modnim ljubiteljima, i pravi je luksuz imati je.

Celine Luggage tote torba

Ova torba prvi put je lansirana u svet mode 2010. godine, a tada se istakla svojim nesvakidašnjim oblikom. Ipak, ona u trenutku svog pojavljivanja nije doživela veliku popularnost, već se to dogodilo nekoliko godina kasnije, kada je pridobila pažnju poznatih ličnosti poput bliznakinja Olsen. Sve ostalo je, možemo reći, istorija.

Hermès Birkin torba

Ovo je torba sa možda najviše iconic statusom, a i danas je žele najpopularnije poznate ličnosti. Ona je kreirana 1984. godine za čuvenu francusku glumicu Jane Birkin, nakon što se ona sasvim slučajno susrela sa tadašnjim direktorom brenda, Jean-Louisom Dumasom. Legenda kaže da je torba kreirana kao torba za stvari za bebu, jer je Jane, koja je tada imala malu ćerku, imala problem da nađe torbu koja je dovoljno stajliš, a praktična za potrebe žena sa detetom.

Dior Saddle torba

Ova torba bila je deo kolekcije za proleće/leto 2000. godine, kreatora Johna Galliana (tadašnjeg kreativnog direktora brends Dior), a nedugo zatim postala je neizostavan aksesoar poznatih ličnosti poput glumice Sarah Jessice Parker – koja je nosila kako privatno, tako i na ekranu u ulozi novinarke Carrie Bradshaw, u seriji “Sex i Grad”. Ona se ponovo pojavila u muškoj Dior kolekciji za jesen/zimu 2018. godine, iza koje stoji Maria Grazia Chiuri.

Louis Vuitton Speedy torba

Ova torba je poznata po svom LV monogram printu, koji je postao i ostao definicija Louis Vuitton torbi. Ova torba je po svom nastaku nazvana L’Express, a bila je dostupna u tri veličine. Ipak, 1950. godine, čuvena glumica Audrey Hepburn je zatražila kompaktniju veličinu ove torbe, pa je tako nastala Speedy 25 torba.

Comments