Nijedna umetnost ne može da oživi ako je prethodno nešto ne inspiriše, pa tako ni moda. Tokom dvadesetog veka, torbe su postale simbol statusa, a dizajnere su inspirisale upravo žene koje su ih najviše nosile. Najprepoznatljivije torbe visoke mode iza sebe imaju divne priče o tome kako su nastale, pa u nastavku teksta otkrijte ko su bile žene koje su inspirisale poznate dizajnere.

“Lady Dior” by Dior

Torba koja je već godinama zaštitni znak modne kuće Dior, “Lady Dior”, sve do 1996. nosila je ime Chouchou. Ona je ove godine dobila i mikro verziju, a svoje ime je dobila po britanskoj princezi Dajani. Kada je u septembru 1995. godine tokom zvanične posete Francuskoj, Bernadette Chirac, žena tadašnjeg predsednika, poklonila ovu Diorovu torbu princezi Dajani, retko gde smo mogli da je vidimo bez nje. Christian Dior je nakon toga promenio ime torbe u čast princezi, koja je tragično preminula samo godinu dana kasnije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @loving_inspo25

“Birkin” by Hermès

Istorija mode je prepuna anegdota, a ovo je jedna od najprepričavanijih. Jane Birkin, poznata britanska pevačica i glumica je 1983. godine na letu iz Londona za Pariz sedela pored Jean-Louisa Dumasa, izvršnog direktora francuske modne kuće Hermès. Kada je njena torba pala, a stvari počele da se kotrljaju po avionu, oni su pokrenuli razgovor o tome kako bi izgledala idealna torba u koju stane sve što je jednoj ženi potrebno. Dok je avion sleteo, oni su već imali skicu legendarne torbe koja je obeležila novu eru za Hermès – Birkin torbu.

View this post on Instagram

 

A post shared by @loving_inspo25

“Jackie 1961” by Gucci

I Guccijeva poznata torba je nastala pod drugim imenom, Fifties Constance. Jackie je bila prva dama SAD-a šezdesetih godina, sve do atentata svog supruga, Johna Kennedyija. Tada je bila poznata po svojim elegantnim kompletima, a najviše po pink Chanel kompletu u kojem je bila na dan atentata. Već sedamdesetih godina, u eri nakon Bele kuće, ona je počela da se oblači mnogo opuštenije. Guccijeva torba se stalno nalazila na njenoj ruci, i tada joj je prodaja vrtoglavo skočila, pa je torba u njenu čast nazvana “Jackie 1961”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @loving_inspo25

Comments