Verovatno ste preplavljeni skin care rutinama i konstantnim saznanjima da vam je još neki proizvod potreban kako bi vaša rutina bila savršena. Stalno čitate o novim serumima, o tome kako onaj koji ste ranije koristili nije dobar, i kako baš taj morate da kupite i da počnete da ga koristite. Sve informacije vas preplave i više niste sigurni šta vam je, zapravo, neophodno, a bez čega možete.

Kao što postoji krajnjost u koju idu osobe koje ne stavljaju dovoljno proizvoda na lice, tako postoji i krajnost u koju idu osobe koje preteruju sa korišćenjem proizvoda. Sigurno ste već videli one videe u kojima poznate ličnosti pokazuju koje proizvode koriste, i kada ih sve vidite na gomili – imate osećaj da potroše sat vremena samo stavljajući kreme. Zato smo tu da razbijemo sve barijere i da utvrdimo koliko proizvoda je potrebno stavljati na lice u toku dana.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Candace Marino (@thelafacialist)

Potrebna vam je umivalica

Naravno, pre nego što nanesete bilo kakve proizvode na lice, potrebno je da ga dobro očistite umivalicom. Za površinu lica možemo da koristimo umivalice na bazi gelova, pene i mleka. Ono što je bitno da zapamtimo je da ne moramo da koristimo veliku količinu, jer je površina kože lica – mala. Potrudite se da proizvod utrljavate pokretima nagore kako bi proizvod ušao u sve pore, nakon čega ćete ga lepo isprati.

Toneri

Ako su dobri, toneri umeju da naprave veliku razliku u teksturi kože lica. Kako ih svi koristimo uz pamučne tupfere, zaboravljamo da oni upiju mnogo od proizvoda. Najbolji način da stavimo tonere na lice je da ga nanesemo na prste i nežno utapkamo u kožu, ili da koristimo tonere sa raspršivačem.

Serumi

Kod seruma uvek dođe do zabune – koji su serumi dobri za korišćenje, koji će najviše pomoći koži, i na sve to činjenica da ih ima previše. U zavisnosti od toga kakav je vaš tip kože – takve serume bi trebalo da nanosite, osim retinola – retinol je za sve. Ukoliko je vaša koža masna i sklona lučenju sebuma, potrebno je da je u toku noći dobro hidrirate i da joj povratite vlažnost, što ćete učiniti korišćenjem ulja ili seruma sa hijaluronom.

Bitno je spomenuti da, pri nanošenju seruma, zaista treba da koristite malu količinu proizvoda. To posebno važi ako koristite retinol. U pitanju je zaista jak proizvod koji nema potrebe da stavljate mnogo jer time nećete postići ništa.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Skincare.com by L’Oréal (@skincare)

Krema za predeo oko očiju

Kada su kreme za predeo oko očiju u pitanju, dermatolozi se dele u dva tabora. Jedni smatraju da su neophodne, a drugi smatraju da su, u suštini, isto što i vaša dnevna, odnosno hidratantna krema. Ukoliko koristite retinol, nanesite malu količinu i na predeo ispod očiju gde se stvaraju bore. Ako ovo ponavljate izvesno vreme – neće vam biti potrebna krema za predeo oko očiju.

Hidratantne kreme i kreme sa SPF-om

Da, hidratantne kreme i kreme sa SPF-om su proizvodi koje, kao retinol, treba da stravljaju svi. U zavisnosti od tipa vaše kože, možete da koristite hidratantne kreme koje će imati mat efekat (ili ne). Takođe, ista je stvar i sa kremama sa SPF-om – one imaju mat efekat i mogu biti masnije, ukoliko je vaša koža suva.

Maske i pilinzi

Izbegavajte da koristite fizičke pilinge, zato što mogu da povređuju kožu tako što prave mikro posekotine. Umesto toga, koristite hemijske pilinge jer su najefikasniji. Maske su, naravno, nešto što bi trebalo da ostavite za momente u kojima uživate u kadi uz čašu vina, što bi tebalo da bude jednom nedeljno.

Naslovna fotografija: instagram.com/skincare

Milica Antić

Comments