Da, jedva smo dočekali leto, ali nismo baš oduševljeni svime što ono sa sobom donosi. Volimo vrele letnje noći, mnogo više vremena u provodu i izlascima, plaže, more – sve je to super. No, ono što ne volimo jeste što se stalno znojimo i što, koliko god da imamo fenomenalan makeup look, on će se razmazati.

Puder se leti bukvalno sliva sa lica zajedno sa znojem, razmaže se senka, ajlajner. Pa, kada se baš oznojite, ostaje vam samo da skinete šminku. Ali, to ne mora biti tako, potrebno je samo da znate šta da radite sa šminkom da bi bila postojana i na najvećim temperaturama, a ovo su saveti koji će vam pomoći u tome.

Pripremite kožu

Priprema kože je jedan od najvažnijih koraka pre šminkanja bilo kog tipa kože. Da biste sprečili da se šminka lako skine sa lica, neophodno je da očistite kožu umivalicom koja će ukloniti ulja i prljavštine. Nakon toga, na kožu nanesite tonik, a onda hidratantnu kremu koja odgovara vašem tipu lica. Kao poslednji korak – SPF koji nije masan, već je na bazi vode.

Leti je koži potrebno više hidratacije, ali nemojte je hidrirati samo kremama, već i unosite dovoljno tečnosti. Ne može se dovoljno naglasiti koliko je važno da pijete vodu da biste imali zdravu kožu. Šminka najbolje izgleda upravo na zdravoj, jedroj i hidriranoj koži.

Baza za šminkanje

Sledeći korak pri šminkanju treba da bude baza za šminkanje, koja obuhvata nanošenje prajmera, tečnog pudera… Masnoj koži više odgovara puder u kamenu, a suvoj tečni puder. Kada birate tečni puder, obratite pažnju na to da u njemu nema ulja, već da je na bazi vode.

Ako su neki proizvodi na bazi vode, a drugi na bazi ulja, šminka na vašem licu će se razmazati, čak i da nije leto. Naravno, leti je to daleko primetnije. Voda i ulje se odbijaju, zato će se vaša šminka vrlo lako skidati.

Sačekajte sa nanošenjem pudera u kamenu

Dakle, puder u kamenu više odgovara masnoj koži, ali se preporučuje da ga namažete na T-zonu koji god tip kože da imate. T-zona se generalno najviše masti, čak i kod suve i mešovite kože, pa ćete na ovaj način da setujete šminku i osigurate da ostane tamo gde joj je mesto.

No, pre nego što nanesete seter puder, sačekajte da se baza osuši. Za to vreme radite nešto drugo i sačekajte oko petnaest minuta da vaše lice bude sasvim suvo, jer ne želite da se tečni puder pomeša sa kamenim.

Papirići za matiranje lica

U radnjama gde se prodaje šminka možete naći i papiriće koji su specijalno napravljeni za matiranje lica. Pa, čak i kad se oznojite, potrebno je samo da prislonite papirić za upijanje na lice i on će velikom brzinom upiti sav znoj, a vaša šminka će ponovo izgledati savršeno.

Preporučujemo da ove papiriće uvek nosite sa sobom u torbici, kako biste mogli da matirate lice po potrebi. Takođe, umesto papirića, dobar posao će uraditi i obična papirna maramica, samo pazite da sa njom ne skinete previše šminke.

Naslovna fotografija: instagram.com/shahafmakeup

Jovana Petković

Comments