Poenta meditacije jeste da smirite svoje misli i živite u sadašnjem trenutku, da trenirate um i postanete svesniji sebe. Meditacija ima veoma veliki broj benefita po organizam – to je poznato još iz hinduističkih praksi hiljadama godina pre nove ere, a u savremenom dobu je to i naučno dokazano. Jedna od najboljih stvari koju možete uraditi za sebe jeste da meditirate.

Nažalost, mnogima to, naprosto, ne ide – koliko god se trudili. To ne znači da treba sasvim da odustanete od meditacije i rada na sebi – sasvim je normalno da vam ne ide, a možda i da vam ne prija. Meditacija neće uvek prijati. No, ako vam je to sve previše, postoje drugi načini kako da smirite svoje misli, a da to nije meditacija. Ovo su vežbe koje možete raditi ako meditiranje, naprosto, nije za vas.

Vežba uzemljenja

Sedite na stolicu uspravno, stopalima okrenutim napred. Zatvorite oči i opustite se. Zamislite da se sa zadnjih pršljenova vaše kičme pruža korenje, koje ide do zemlje i zaranja duboko u nju. Osvestite svoje kukove, fokusirajte se na njih, zamislite da puštate korenje.

Nema pravila kako to korenje može da izgleda – treba da izgleda tačno onako kako ga vi zamislite. Zamislite kako se korenje spušta sve do centra zemlje. Cilj je da se smirite i da se osetite povezani sa tlom, jer vi jeste deo zemlje. Probajte taj osećaj da držite što duže. U pojedinim trenucima ćete ostati bez koncentracije, a onda pokušajte da vratite taj osećaj.

Vežba za anksioznost

Dok radite ovu vežbu, preporučuje se – ili da sedite na stolici, ili u turskom sedu na podu. Najpre obratite pažnju na krunu na vašoj glavi. Primetite belu svetlost koja ulazi kroz krunu u vašu glavu, ona čisti vaše misli od anksioznosti i vaš um postaje smiren. Potom zamislite kako se ova bela svetlost spušta od vašeg trećeg oka ka obrvama, ona čisti vašu energiju i povezuje vas sa vašom intuicijom.

Potom, dopustite ovoj svetlosti da prođe kroz svaki deo vašeg tela. Neka se duže zadrži u delovima gde vam je potrebno zaceljenje, gde osećate bolove. Osvestite taj bol i zamislite da bela svetlost prolazi kroz njih. Očistite sve što blokira vašu energiju.

Onda ćete početi da osećate ljubav, ljubav prema sebi, prema svetu, osetićete se sigurno, pouzdano, smireno. Kada bela svetlost bude prolazila kroz vaš stomak, osetićete kako vam jača samopouzdanje, kako se osećate snažno i stabilno. Kako se spušta ka kukovima osetićete se kreativno, srećno, ispunjeno. Bitno je da bela svetlost prođe i kroz zadnji deo kičme, jer je to jedno od tačaka u organizmu gde se skuplja anksioznost. Spustite se preko butina do vrha prstiju.

Fokusirajte se na dah

Definitivno se ne obraća dovoljno pažnje na način na koji dišemo. To kako se osećamo može biti direktno povezano sa našim dahom, što znači da možemo da koristimo dah kako bismo se smirili. Postoji jedna prosta vežba disanja koja se zove 4-4-8.

Dok udišete – brojite do četiri, zadržite dah, brojite do četiri. I kada izdahnete, onda produžite izdah, dok ne izbrojite do osam. Ponovite onoliko puta koliko smatrate da vam je potrebno. Nakon ove vežbe ćete se osetiti uzemljeno, kao da lakše dišete, relaksirano.

Naslovna fotografija: instagram.com/inspiringinstafeeds

Jovana Petković

Comments