Nisam se rodila kao feministkinja, dug put me je čekao dotle. Jedna od faza kroz koju sam prolazila dok sam išla u srednju školu, a i malo posle, jeste pick me girl faza. Šta uopšte znači pick me girl? To je devojka koja se trudi da se dopadne muškarcima, tako što će izdvajati sebe od drugih devojaka, u smislu da je ona bolja od njih. I ukratko, to je internalizovana mizoginija, jer i žene umeju i te kako da budu mizogine.

Kako da prepoznate pick me girl? Nije toliko teško, zato što će svojim izjavama i ponašanjem jasno dati do znanja da nije kao druge devojke. Ona ne voli da se druži sa ženama, jer su one tolika drama, više voli muško društvo jer oni nisu tako komplikovani. Ona nije girly girl, malo je muškarača, ali seksi. Ne voli da se šminka, ali zato voli da gleda fudbal, pije pivo i onako muški podrigne. Voli da igra igirce, ne obraća pažnju na kilažu, ona je ortak. To je devojka u koju će se muškarci zasigurno zaljubiti.

Da se razumemo, sasvim je ok da devojka voli da gleda fudbal i radi stvari koje se tipično smatraju muškim. Nema ničeg pogrešno u tome, ali pick me girl ima sve ove hobije da bi se dopala muškarcima, jer je svesna da će im se svideti što je drugačija.

Bila sam ta osoba. Više nisam. U međuvremenu sam shvatila mnoge stvari i osvestila svoje ponašanje. Sećam se jedne scene kojom se ne baš i ne ponosim. Bila sam jedino žensko u muškom društvu, imala sam oko sedamnaest godina. Sela sam sa svima njima na klupu u centru grada i svi smo zajedno merkali devojke i ocenjivali njihov izgled. Znam, to uopšte nije lepo i volela bih da mogu toj tinejdžerki kažem nekoliko reči.

Zato hoću reći – nemojte osuđivati devojke koje su takve, jer se ponašaju u skladu sa svojim ubeđenjima. To su devojke koje su nesigurne i koje žele da se dopadnu momcima, koje stvaraju veštačku pick me ličnost jer misle da ovakve kakve su – nisu zanimljive.

Misle da moraju da se razlikuju, da su nešto posebno da bi se nekome dopale, ne shvatajući da je dovoljno samo da budu svoje i autentične da bi tako nešto postigle. A najvažnije je da se ne opterećuju time da li i koliko se sviđaju momcima. No, moram naglasiti je to u tinejdžerskom periodu prilično normalno, jer tad svi želimo da budemo prihvaćeni i da se nekome svidimo. Zato to bude faza, koju mnoge devojke prerastu.

Ipak, problem je što to uopšte postoji kao faza, jer to pokazuje koliko je naše društvo mizogino. Umesto da učimo devojčice da budu onakve kakve jesu, da neguju svoje hobije, da prihvate i vole sebe bez obzira na to šta će drugi reći, devojčice su usredsređene na to da se nekome dopadnu. To ne znači da su ove devojčice nešto uradile pogrešno, već da su samo proizvod društva i okolnosti, vaspitanja – svašta je tu umešano.

Drago mi je što sada jača međusobna podrška žena i što nije više tako kul biti pick me girl. Svi treba da učestvujemo u tome da stvorimo zdravo okruženje za generacije koje odrastaju, da bi pick me postalo stvar prošlosti, kao i razne druge stvari koje mizoginija sa sobom nosi.

Naslovna fotografija: instagram.com/velvetdinasty

Jovana Petković

Comments