Sigruno već znate šta je to – provele ste još jedno naporno veče sa svojim dečkom u društvu u kome se opet izblamirao, jer je, naravno opet, popio previše i cele večeri ste se stideli zbog njega i pokušavali da „pokrijete“ njegove ispade. Umorili ste se od toga (opet) i pokušavate da raskinete. Kažete mu da ne možete više ovako, predočite mu da se te situacije u kojima se zbog njega osećate loše ponavljaju i da vam to ne treba u životu, a on počinje da se izvinjava, moli vas da mu oprostite, da mu pružite još jednu šansu, obećava da će se popraviti, zaklinje se da se to više neće ponoviti. I tu ste pesmu čule, ali opet ne možete tek tako da presečete, kad je tako šmrcav i jadan, osećale biste se kao da ste šutnule štene. Dakle, dajete mu još jednu (petu, desetu, osamnaestu) šansu. Želite da izađete iz veze, ali ne uspevate. E, to je huvering, emocionalna ucena bez premca – gaslajting je prema njoj dečja igra!

Otkrijte kakav je to oblik manipulacije emocionalna ucena poznata kao huvering

Huvering je termin koji se koristi da opiše osobu sa narcisoidnim tendencijama, koja koristi emocionalnu manipulaciju da uvuče partnera i zadrži ga u toksičnom odnosu. Izraz potiče od koncepta Huverovog vakuuma i predstavlja „usisavanje“ vaše odlučnosti, koje partner izvodi da bi vas pokolebao i naterao da ostanete sa njim. Ova emocionalna ucena se obično ispoljava kada dođe do raskida, ili pri pokušaju da raskinete. Jedan partner pokušava da ode, a drugi čini sve što je u njegovoj moći da povrati kontrolu i zadrži ga.

Emocionalna ucena kao kontrola

Zašto bi se neko tako ponašao? Zašto neko manipuliše na ovaj način? Potreba za kontrolom je odgovor. Osoba koja sprovodi huvering reći će bilo šta, poniziće se, daće obećanja koja ne može (i nema nameru) da ispuni, predstavljajući to kao borbu za ljubav, samo da bi povratila osećaj kontrole i osnažila svoj ego. U suštini, iza svake manipulacije stoji potreba za kontrolom, a emocionalna ucena daje veći učinak nego drugi oblici manipulisanja. Ona vas (uspešno) zarobljava, zbunjuje i zamagljuje vašu sposobnost da jasno sagledate situaciju.

Emocionalna ucena poznata kao huvering, karakteriše narcističke tipove

Iako svako može da posegne za emocionalnom ucenom, ovo ponašanje je specifično za narcističke tipove. Važno je napomenuti, ističu psiholozi, da postoji veoma veliki broj osoba sa narcističkim tendencijama iako ne spadaju u dijagnostičku kategoriju narcisoidnog poremećaja ličnosti. Tako za huveringom posežu uglavnom pojedinci koji „naginju“ ovom disfunkcionalnom ponašanju.

Pročitajte i ovo: Znaci da osoba koju volite manipuliše (vašim osećanjima)

Šta je emocionalna ucena i kako da je prepoznte

Osoba koja je svesna da partner pokušava da je napusti i zna kako njime da manipuliše, iz svoje „kutije sa alatom“ izvlači i upotrebljava sve što može, da bi ga obeshrabrila i zadržala. S jedne strane, to može da znači pojačavanje pažnje, učestale poklone i različite izraze naklonosti, davanje obećanja i izražavanje kajanja, a sa druge, huvering se može manifestovaiti i kroz manipulacije koje ciljano izazivaju sumnju i nesigurnost. Ako imate dugu vezu ili ste u braku, partner koji će koristiti dužinu vašeg odnosa i vreme koje ste proveli zajedno kao alat emocionalne ucene, a ako imate decu i ona će biti „upotrebljena“ da izazovu osećanje krivice zbog razbijanja porodice.

Specifični načini na koje se huvering manifestuje

Ljubavne poruke nakon raskida u stilu „mislim na tebe“, „nedostaješ mi“ ciljaju da vas razneže i podriju vašu odlučnost. Partner koji je odbačen ne prihvata to i ne poštuje granice koje ste postavili, pa će izmišljati razloge da vas pozove i da vas vidi, kao što je pomoć koja mu je neophodna, ili će doći da uzme nešto njegovo što je ostalo kod vas. Ako uspete da ga ignorišete, ne odgovarate na njegove poruke i uspešno izbegavate da se sa njim sastanete, ucena može ići i do pretnje samoubistvom.

Druga taktika je obasipanje preteranim gestovima pažnje – da bi vas pridobio i naveo da se „sažalite“ ili predomislite, odbačeni partner vam može pisati hvalospeve i obasipati vas komplimentima, slati eksluzivne poklone i priređivati vam razna (nepoželjna) iznenađenja. Izvinjavanje zbog nečeg što je činio (i zbog čega je odavno trebalo da se izvini) spada u oblik emocionalne ucene i dolazi sa uveravanjem da će se promeniti ubuduće i da vas više neće povređivati – što takođe spada i u prazna obećanja, za kojima neko ko praktikuje huvering redovnov poseže. Videćete, on će biti druga osoba, samo mu dajte priliku da vam to dokaže!

Suptilna emocionalna ucena sadrži i ponudu da stvari budu opuštene, odnosno, ponašanje kao da se ništa nije dogodilo i predlaganje da ostanete u vezi, ali na ležeran način. Taktika huveringa uključuje i kontaktiranje vaših prijatelja i porodice, sa molbom da vam se obrate u njegovo ime, kao i posezanje za vama i pozivanje na sentimentalne uspomene prilikom praznika, rođendana i godišnjica.

Pročitajte i ovo: Crvene zastavice koje ukazuju da neko pokušava da vas prevari kroz romantičan odnos

Šta da uradite kada prepoznate emocionalnu ucenu

Svesnost je ključna kada je u pitanju izlaženje iz začaranog kruga toksične veze. To je kao kod lečenja zavisnosti – prvi korak je prepoznavanje problema i priznavanje da on postoji. Kada shvatite da druga osoba manipuliše vašim osećanjima, da vam oduzima životnu radost i energiju, obeshrabruje vas i kontroliše uz pomoć vaših sopstvenih slabosti (koje dobro poznaje), treba da preduzmete sve mere za oslobađanje. Sprečite svaki kontakt, ne odgovarajte ne poruke, ne javljajte se na pozive, promenite broj telefona ako treba, blokirajte tu osobu na svim društvenim mrežama, upozorite prijatelje i porodicu i angažujte ih da vas zaštite ako im se bivši partner obrati i traži pomoć. Možda pronađete svu podršku koja vam je potrebna u bliskom okruženju, ali ako osećate da morate dublje raditi na sebi i rešavati uzroke koji su vas doveli u poziciju da budete saučesnik u toksičnom odnosu, potražite odgovarajućeg terapeuta.

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Brankica Milošević

Comments