Ušli smo u najzauzetiji period sveta mode, jer se Nedelje mode ređaju jedna za drugom. Ipak, pored dizajnera, veliki deo svake Nedelje mode zauzima i street style koji puni ulice aktuelnih gradova. Zbog toga smo odlučili da vam prikažemo šta se nosilo na ulicama Milana i Pariza, uoči najvećeg događaja u svetu mode.

Kada je u pitanju ulični stil Nedelja mode, posetioci i posmatrači od kuće su gotovo uvek nagrađeni stilskim spektaklom, koji je ispunjen živahnošću, ekscentričnim šarama i dramatičnim siluetama. Svet se polako vraća u onaj stari osećaj “normalnog”, nakon pandemije, a Nedelje mode bile su glavni događaji koji su zabeležili porast velikog uzbuđenja. Samim tim, energiju na ulicama Nedelja mode istakli su se izvanredni autfiti. Iako ova odeća privlači poglede, najčešće nije ono što bi većina ljudi nosila svakodnevno. Ova sezona (proleće/leto 2023) u toku Nedelje mode u Milanu doživela je preokret, jer se vratio čist, direktan i fundamentalan stajling. Posetioci su se udaljili od raskošnih in your face odevnih kombinacija i odlučili se za ležerniji šik.

Jednostavno nagomilavanje slojeva za hladnije vreme bilo je naglašeno u vidu opuštenih blejzera i oversized kožnih bomber jakni. Izgleda da je izgled koji je fokusiran na udobnost i dalje u trendu, jer su se široke farmerke i pantalone dobro slagale sa jednostavnim majicama. Blejzeri su evidentan trendi komad gornje odeće ove godine, i često su centralni deo većine odevnih kombinacija bilo zbog istaknutih smelih boja ili suptilnih detalja (poput popularnog malog, metalnog Prada logotipa).

Evo šta se moglo očekivati na ovogodišnjim Nedeljama mode u Milanu i Parizu:

Milanski street style

Na Nedelji mode u Milanu se moglo videti apsolutno sve: od Kate Moss koja je izgledala veoma kul na Bottega Veneta reviji, zatim Kim Kardashian koja je kurirala čitavu novu kolekciju Dolce & Gabbana, do revije pune blizanaca koji su šetali pistama Guccija.

Osim teksas košulja uvučenih u suknje sa šljokicama i torbi za kupovinu koje su u potpunosti napravljene od kože na pistama, velika količina “šika” se, takođe, mogla primetiti u gomilama izvan mesta događaja, a posebno su se izdvojila dva it komada. Jedan od njih je bila sada već dobro poznata bela majica sa trouglastim logotipom Prade, dok je drugi bio prozirna suknja.

Pročitajte i ovo: Street style momenti na Nedelji mode u Njujorku 2022.

Veliki broj insajdera iz industrije, poznatih ličnosti i influensera, “spustio” se u Milano. Krcati raspored je i ove godine dokazao da se dizajneri ne igraju svojim veštinama, i priredili su pojedine najbolje revije do sada (što važi i za Pariz). Prema tome, pre nego što se “ukrcamo” na avion za Pariz, pogledajte šta je sve to bilo aktuelno u Milanu, gde su posetioci ostavili veliki pečat noseći najrazličitije zabavne komade – od običnih belih majica i metalnih torbi, do kožnih mantila.

Složićete se da je milanska Nedelja mode mesto na kome se sve budi. Prosto postoji nešto u čitavoj kulturi Italije što izaziva veliko uzbuđenje kod svih nas. Oni koji su možda i najviše posećivali ovaj događaj bili su i studenti mode (naravno), koji su žurili od revije do revije, čekajući priliku da se fotografišu sa najvećim prisutnim zvezdama. Ovom prilikom se mogao u velikoj meri ponovo videti trend color blockinga, za koji se čini da je obuzeo sve Nedelje mode ove godine. Blejzeri su se, takođe, nosili u velikoj meri, koji su prošli kroz jednu vrstu revolucije, jer su se nosili ili kao samostalni komadi, ili kao baze iz kojih su čitavi autfiti izgrađeni.

Pojedini naši favoriti su:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by StreeTrends (@streetrends)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Romina Introini (@romilux)

Pročitajte i ovo: Street style na Nedelji mode u Stokholmu 2023.

Pariski street style

Nedelja mode u Parizu je ove godine ogromna, i to bukvalno. Sto sedam kuća se prikazuje u toku 9 dana, od velikih imena kao što su Chanel, Miu Miu i Balenciaga do manje poznatih poput Ottolinger i Vakuera. Saint Laurent je ponovo održao neverovatnu reviju ispod Ajfelove kule, ali je ovog puta napravio potpuno novu fontanu samo za ovu priliku, sa ogromnim YSL logom u sredini. Što se tiče Diora, poslednju kolekciju pratio je zamak koji je u potpunosti napravljen od kartona, a koji je radila francuska umetnica Eva Žopin.

Tako su, nakon Milana, najveći ljubitelji mode su stigli i na svoju poslednju stanicu – Pariz. Francuska prestonica uvek obećava gomilu zvezda street stylea, od urednika do influensera i manekenki, koji oberučke prihvataju “maraton” zvan pariska Nedelja mode. Od Diorove izložbe do besprekornih jesenjih slojeva, moramo uzeti u obzir i trendove koji su se pojavili na ulicama.

Kada se radi o street style komadima i modnim pistama, često se govori da je to situacija poput milenijumskog pitanja: “Šta je starije, kokoška ili jaje?” Jedno je sigurno, a to je da se oba ova stila iz godine u godinu razvijaju i mešaju zajedno, kako se menjaju godišnja doba. Nekada se čini da granica između stila posetilaca i dizajnerskih modnih pisti postaje sve nejasnija, ali je neminovno da je moda na ulicama Pariza glavni izvor inspiracije za oblačenje.

Ove godine su se pojavile midi-suknje i široke farmerke, svetle nijanse ili crnina od glave do pete (ali na elegantan, pariski način). Prohladno, jesenje i kišovito vreme nije sprečilo posetioce da izgledaju dobro, tako da su mantili i kaubojski šeširi bili prvi komadi kojih su se gotovo svi hvatali, kao back-up opcije.

Ovo su naši favoriti iz Pariza

Naslovna fotografija: instagram.com/satchephotography

Nenad Grubanoski

Comments