Horor filmovi su apsolutno dominirali pop culture scenom osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka, zahvaljujući kultnim antagonistima kao što su Freddy Krueger, Jason Voorhees, Michael Myers i drugi. Doduše, krajem devedesetih, slasher filmovi su postali toliko repetitivni da su gledaoci jednostavno prestali da ih gledaju, zasićeni klišeom. Ipak, najbolje final girls, odnosno, devojke/žene koje su preživele pokolj, ostale su zauvek urezane u našoj svesti jer, pored toga što su sve bile izrazito plemenite i lepe, saosećali smo s njima i navijali za njih, budući da bi im brojni bližnji u filmu bili pobijeni.

Ovo su najbolje final girls iz horor filmova devedesetih

Heather Langenkamp – Wes Craven’s New Nightmare (1994)

Heather smo prvi put upoznali u kultnom A Nightmare on Elm Street (1984) gde je kroz ceo film u snovima bežala od Freddyja Kruegera, postavši it devojka osamdesetih. Heather se 1994. vratila u franšizu koja ju je proslavila, ali malo drugačije. Ne igra svoju junakinju Nancy Thompson, koja je usmrćena u A Nightmare on Elm Street 3: Dream Warriors, već fiktivnu verziju sebe. Baš u trenutku kad je slasher žanr vidno zamirao, režiser Wes Craven je vratio Freddyja Kruegera (Robert Englund), strašnijeg nego ikad. Heather nam ponovo donosi Nancyne osobine koje volimo, ali ujedno kreira junakinju koja joj intimno sliči. Ovaj put nije tinejdžerka, već odrasla, normalna osoba koja pokušava da spasi život svog deteta. 

Alicia Witt – Urban Legend (1998)

Nakon neverovatnog uspeha filma Scream, pojavilo se mnogo imitatora koji su želeli da dostignu sličnu popularnost. Jedan od onih koji su se izdvojili je Urban Legend, zabavan horor film u kom igraju Rebecca Gayheart, Jared Leto, Joshua Jackson, Tara Reid i Michael Rossenbaum – slavna lica devedesetih. Ipak, glavnu ulogu tumači Alicia Witt, koja se fizički razlikovala od tipične heroine sa dugom kosom i velikim grudima. Njena Natalie je staložena, racionalna i istrajava u pokolju koji je zadesio njene kolege s fakulteta, budući da ih usmrćuje ubica koji ubistva bazira na urbanim legendama. Iako plemenita, Natalie proganja događaj iz srednje škole, kad je osoba ubijena zbog njene neslane šale. Sad joj svi prijatelji umiru, jer ubica zna šta je uradila… 

Pročitajte i ovo: Sydney Sweeney je nova Jane Fonda – filmska seks ikona Barbarella

Jennifer Love Hewitt – I Know What You Did Last Summer (1997)

Ovo je jedan od najpopularnijih Scream klonova sa in glumcima devedesetih – Sarah Michelle Gellar, Freddie Prinze Jr, Ryan Phillipe. Kao i u Urban Legend, ubica lovi tinejdžere koji su prouzrokovali saobraćajnu nesreću koja je usmrtila čoveka. Što je još gore, četvoro tinejdžera odlučuje da baci telo u vodu i prikrije čitav incident. Jedina od njih kojoj ovoj nije bilo pravo je Julie (Hewitt) i ona postaje poslednja devojka u seriji ubistava koja se dešavaju u njenom rodnom gradu godinu dana kasnije. Čovek za kog su mislili da je mrtav im se sveti i čak i navijate za njega, ali zbog Juliene dopadljivosti i iskrenog osećaja kajanja ipak joj držite palčeve. Ona je uporna da sazna čije lice se krije ispod kapuljače, koje usmrćuje njene prijatelje ribarskom kukom. Jennifer je reprizirala svoju ulogu i u nastavaku I Still Know What You Did Last Summer (1998).

Jamie Lee Curtis – Halloween H20: 20 Years Later (1998)

Godine 1978, film Halloween je zauvek promenio horor žanr i trofej poslednje devojke učinio pojmom za koji svi znaju – zbog popularnosti preživele žrtve Laurie Strode (Curtis). Dvadeset godina kasnije, nakon nekoliko bezveznih nastavaka, franšiza je resetovana, uklonoviši sve osim detalja da su Michael Myers i Laurie brat i sestra. Laurie u H20 nije kopija svoje junakinje iz 1978. Ona je odrasla, striktna direktorka Hilkrest akademije i majka. Ipak, bori se sa svojom traumom iz srednje škole kad joj je Michael pobio sve prijatelje. Laurie je neprestano oprezna i vidi senku svog brata gde god se okrene. Posebno je zaštitnički nastrojena prema svom sinu (Josh Hartnett) i time ga od sebe udaljava. Međutim, kad se Michael vrati – baš na Noć veštica 20 godina kasnije – Laurie odlučuje da joj je dosta i suočava se sa svojim bratom jednom zasvagda.

Neve Campbell – Scream (1996)

Režiser Wes Craven je bio taj koji je spasio horor žanr devedesetih, a ne postoji bolji primer od ovog filma, koji je osvežio slashere, prethodno se zahuktavši sa Wes Craven’s New Nightmare. Scream je bio revolucionaran po mnogo čemu, a pogotovo po tome što je Drew Barrymore reklamirao kao zvezdu filma – samo da bi je ubio u prvih deset minuta. Glavna zvezda je, zapravo, Neve Campbell, koja tumači Sidney Prescott, nežnu, ali istrajnu srednjoškolku koja se razmišlja da li da izgubi nevinost sa svojim dečkom. I ona se bori sa svojom tragedijom, jer je prošlo godinu dana otkako joj je majka ubijena. Kad Ghostface ubica počinje da ubija njene prijatelje, Neve pruža performans koji je očekivan od poslednje devojke, ali koji nije parodičan. Sidney je jaka i inovativna i dovoljno pametna da nadmudri svog antagonistu. Gledaocima Sidney i danas nije dosadna, jer smo je i ove godine gledali u petom nastavku Scream franšize.

Pročitajte i ovo: Filmovi koje nestrpljivo iščekujemo do kraja 2022.

Naslovna fotografija: instagram.com/90s.hercules

Dušan Veselinović

Comments