Bilo da se se šminkate svakog dana ili samo ponekad pustite da vas obuzme glam, maskara je u tome nezaobilazna. Našim očima daje taj puniji izgled, a trepavice budu duge. Teško da bilo koja žena može zamisliti da uđe u dan bez maskare jer je ona proizvod koji može da “izvadi” svaku situaciju. Međutim, pored opšte ljubavi prema ovom makeup proizvodu, uklanjanje vodootporne maskare je poseban problem.

Ceo postupak se svede na to da trljate oči u pokušaju da uklonite ostatke maskare, što može da dovede do rizika da trepavice otpadnu. Naravno, nežni i blagi proizvodi su uvek preporuka, naročito ako imate i osetljivije oči. Svakako izbegavajte grubo uklanjanje vodootporne maskare, trljanje kože i lica u bilo kom smislu jer tako štetite trepavicama.

Može da se desi, ako nismo previše nežni, da trepavice samo ostanu na tupferu dok skidate šminku, ali i da se koža oko očiju dodatno iziritira. Ukoliko se ovakav, grub postupak često ponavlja, trepavice postaju slabije i sklone opadanju, a koža oko očiju je ionako osetljiva, te je potrebno da je zaštitite.

U nastavku vam donosimo tri načina kako da bezbedno uklonite maskaru sa trepavica, a da ih ne oštetite ili iziritirate oči.

Koristite balzam ili ulje za čišćenje

Ulje ili balzam su jedne od najboljih opcija za čišćenje, čak i ako imate onu sa vodootpornom formulom. Ove proizvode je potrebno direktno umasirati na suvu kožu i trepavice. Takođe, nežno će ukloniti i puder, karmin, ali i proizvode za negu kože, kao i prljavštinu koja se nakupila na licu u toku dana. Zatim, kad sve skinete, operite lice vodom i preparatom za čišćenje kože. Važno je da nežno masirate trepavice kako bi upile ulje, a maskara će se skinuti za tili čas.

Pročitajte još i: Da li ste se ikada zapitali koji je rok trajanja šminke?

Micelarna voda

Jedno veliko hvala Francuzima na ovakvom izumu za negu kože koja nam pruža nežno i efikasno čišćenje. Micelarna voda funkcioniše tako što se sitni miceli zakače za šminku da ih razbile radi lakšeg uklanjanja. Natopite tupfer micelarnom vodom i držite ga na očima najmanje 30 sekundi, a zatim nežno skinite maskaru i ostatak šminke. Ako primetite ostatke maskare, ponovite postupak istim ili drugim sredstvom za skidanje šminke.

Sprej od koga se maskara topi

Sprej je za one koji nemaju previše slobodnog vremena ili traže jednostavno rešenje. Možete ga naprskati na lice i primetićete da je šminka počela da se topi. Sačekajte nekoliko sekundi, zatim maramicom uklonite ostatke šminke, nikako nemojte da trljate. Ponovite postipak ako i dalje imate maskaru na licu.

Nakon čišćenja, obavezno ispratite svoju rutinu za negu kože. Serum za rast i negu trepavica bi trebalo da uvrstite u svoju rutinu jer ćete biti prezadovoljni rezultatima.

Kako nežno da uklonite vodootpornu maskaru?

Stavite sredstvo za skidanje šminke koje ste izabrali na tupfer, koji ćete nežno staviti na oči. Neka ostane tako nekoliko minuta, a zatim laganim pokretima masirajte oči, tačnije, trepavice – kako bi maskara omekšala. Onda ćete drugom stranom tupfera ukloniti ostatke maskare. Poslednji korak ovog postupka je da još jednom obrišete oči i isperete vodom, a zatim tretirajte kožu oko očiju kremom za to područje.

Skinite vodootpornu maskaru bez sredstva za uklanjanje šminke

U tome vam mogu pomoći ulja poput maslinovog, ulja za bebe, kokosovog i bademovog. Spadaju u jedne od najboljih alternativa za skidanje šminke, naročito ako pri ruci nemate odgovarajuće sredstvo. Ulje razlaže proizvode šminke i čisti ih. Zatvorite oči, utrljajte malu količinu ulja na područje oko očiju. Isperite toplom vodom da uklonite višak maskare i ulja.

Naslovna fotografija: unsplash.com

Marija Gavrilović

Comments