Kao da smo se vratili u devedesete, grunge estetika je ponovo u trendu. Premijerom serije Wednesday, ovaj stil je doživeo renesansu. Velike modne kuće, kao što su Versace i Christian Dior, odobrile su glam grunge trend, a i na TikToku je zvanično odobren od strane influensera.

Tu se spominje i slična goth estetika, koja je inspirisana punk i gotskim potkulturama osamdesetih, a bez napora je reinterpretirana sa modernim obrtom, uključujući elemente visoke mode i još viši nivo glamura. Goth i grunge, kao i većina modnih trendova danas, idu ruku pod ruku, a trendseteri se trude da ih kombinuju i stvore nešto novo, koliko je to moguće.

Sam haštag grunge ima oko 7 milijardi pregleda na TikToku, a tek smo krenuli sa njegovom primenom u praksi. Ovde mislimo na odevanje, ali i beauty trendove. Vajb koji želite da postignete podrazumeva sledeće: tamni mat karmin, blede nijanse pudera, crni lak za nokte, smokey eyes i generalno tamne senke i ajlajneri, neuredna i neukroćena kosa, ali i jasan stav.

Nova generacija je oživela termine grunge, punk, goth, alt makeup, čemu su doprinele poznate ličnosti poput Doje Cat i Julie Fox. Obe dame redovno promovišu bledu kožu, tanke obrve i tamne senke za oči. Ipak, slavne dame Jenna Ortega, Camila Cabello i Zoe Kravitz su ambasadori malo blažeg izgleda kao što su grunge glam i soft grunge. Svakako je takav izgled lakše iskopirati, a i više je “nosiv”.

Sumirano, blistave oči su u prvom planu i u modnim i u grunge trendovima šminke. Ipak, ako je modna šminka povezana sa oličenjem ženstvenosti, grunge estetika je poznata kao “hrabar, grub i nesavršen izgled koji izbegava popularnu kulturu sa prkosom”. Sigurne budite u jednom, ovakav makeup će vam sigurno dati notu autentičnosti, a učiniti da se osećate hrabrije.

Pročitajte još i: Ovo su najlepši makeup trendovi za jesen/zimu 2023.

Šest stavki na osnovu kojih ćete prepoznati glam grunge:

Istaknuti delovi sa visokim kontrastom

Lagani plavi pramenovi koji uokviruju lice postali su sinonim za grunge trend, posebno kada se nose sa malo neurednijm minimalnim stilom.

Crveni kolutovi oko očiju

Ispostavilo se da je izgled „kao da ste bili budni celu noć“ potpuno in. Na TikTok mreži su devojke poludele za njim i tvrde da svako izgleda deset puta više seksi kada ga primeni.

Space buns i crazy buns

Space buns su bile veliki hit na grunge sceni devedesetih, a sada se vraćaju. Neka budu neuredne, nemojte se previše brinuti oko kose koja viri sa strane – u tome je i poenta. Crazy buns su iste kao space, samo jedan “nivo iznad”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by kail peery (@ohkailno)

Zamrljane usne

Boja kože u kombinaciji sa tamnim nijansama i zift crnom su najbolja kombinacija na usnama. Kontrast blede i tamne podloge je pravi grunge vibe.

Tamna senka

Zamrljane, čađave nijanse i tamno našminkane oči su jedan od najupečatljivijih načina da primenite ovaj trend.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Doja Cat (@dojacat)

Ukoliko vam je potrebno još inspiracije, predlažemo vam još nekoliko načina kako da u praksi primenite grunge look: usne u krvavocrvenoj boji, glossy crne usne, ali i mat crni karmin, mokra kosa, tanke obrve i zamrljane oči, zatamnjene oči mokrog izgleda, usne uokvirene olovkom – ali svetliji karmin, čista koža – ali akcenat na ajlajneru.

Pročitajte i: BAFTA 2023: Makeup lookovi koji su obeležili svečanu dodelu nagrada

Naslovna strana: instagram.com/jennaortega

Marija Gavrilović 

Comments