Met Gala i Karl Lagerfeld – dva pojma koja ste verovatno videli svuda u proteklih nedelju dana. Jedna od najvećih večeri u svetu mode, Met Gala, održana je pre nekoliko dana, slaveći kao temu dizajnera Karla Lagerfelda. Na događaju su se mogle videti VIP ličnosti, jedna za drugom, kako ponosno šetaju svoje jedinstvene kombinacije u Metropoliten muzeju u Njujorku. Svake godine, ova prestižna noć se održava u skladu sa određenom temom. Poslednja Met Gala nosila je temu “Gilded Glamour”, transformišući crveni tepih u more svetlucavih, zlatnih, zanosnih komada nakita.

Ipak, Met Gala ne može biti Met Gala, a da se ne nađe u kontroverznoj situaciji. Već duži niz godina je problem što među dizajnerima nema raznovrsnosti u smislu rase, što je posebno istaknuto temama koje su okrenute ka američkoj kulturi. Naravno, postoje i podeljena mišljenja o nošenju istorijskih komada nakita i odeće, a performativni aktivizam gotovo svake godine izaziva brojna pitanja o autentičnosti.

Publika koja događaj prati od kuće je postala sve više kritički nastrojena, ali i skeptična, prema ekstravagantnim prikazima bogatstva i slave kojima se hvali bez razmišljanja. Što ima smisla – globalno posmatrani događaj sa milionima očiju u tom trenutku često deluje kao tačka ključanja za sistemska pitanja koja izbijaju na površinu: rasizam, elitizam, rodna nejednakost i mržnja gojaznih ljudi. Poslednja Met Gala koja je održana nije izuzetak.

Met Gala i Karl Lagerfeld

Ukoliko ste verno pratili naš prenos Met Gale, imali ste priliku da pročitate sve o novom događaju i tematici čitave večeri. Ipak, hajde da osvežimo gradivo. Ovogodišnja tema nosila je naziv Karl Lagerfeld: A Line of Beauty, gde su svi prisutni zamoljeni da na crvenom tepihu nose odeću u čast velikog dizajnera. Nije prvi put da se Met muzej odlučio za dizajnera kao temu Gale, jer su se na nekim od prethodnih događaja slavili i Charles James, Rei Kawakubo i Alexander McQueen.

Kad je bila najavljena nova tema, direktorka Met muzeja izjavila je kako je Lagerfeld jedna od najzanimljivijih, najplodnijih i najprepoznatljivijih sila u modi i kulturi, poznata koliko po svom izvanrednom dizajnu i neumornom kreativnom rezultatu, tako i po svojoj upeatljivoj ličnosti. Ova impresivna izložba će razložiti njegovu jedinstvenu umetničku praksu, pozivajući publiku da iskusi suštinski deo Lagerfeldove bezgranične mašte i strasti za inovacijama, rekla je ona.

Pročitajte i ovo: Met Gala after-party: Smele kombinacije koje su obeležile žurku

Zbog čega je Karl Lagerfeld problematičan?

A sada, na ono zbog čega ste svi tu – zašto je ovogodišnja Met Gala bila toliko problematična? Tokom svojih 65 godina u modi, radeći sa kućama kao što su Chanel, Fendi i Chloe, Lagerfeld je stekao određenu reputaciju. Ne samo da je napravio talase u promeni toka mode svojim inovativnim dizajnom i teatralnim procvatom u svetu mode, već su i njegova neukusna mišljenja o pitanjima koja obuhvataju seksualni napad, rasu i veličinu narušila njegov imidž.

Jedna od osoba koja je bez problema na društvenim mrežama komentarisala Karla bila je Jameela Jamil. Na svom Instagram nalogu je pisala o tome kako je Karl bio veoma talentovan, ali je koristio svoju platformu na način ispunjen mržnjom, uglavnom upućenom ženama. Kako sama kaže, do kraja svog života nije pokazao ni trunku pokajanja za sve što je rekao, a nikada se nije ni izvinio.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jameela Jamil (@jameelajamil)

Lagerfeld je otvoreno govorio i o svom uverenju da modeli na pistama treba da budu veličine uzorka. „Niko ne želi da vidi žene sa oblinama“, rekao je jednom prilikom Karl. Takođe je nazvao supermodela Heidi Klum „preteškom“ i rekao da je Adel „malo predebela“. Branio je modnu opsesiju mršavim ženama, nazivajući debljinu „opasnom i veoma lošom za zdravlje“. Na pitanje o obavezi Chanela da predstavlja “malo zdravije modele” za razliku od “veoma mršavih modela”, Lagerfeld ga je odbacio, okarakterisavši ga kao “dosadno” i “smešno”, pre nego što je rekao nešto o opasnostima gojaznosti.

Ne možemo zaboraviti ni to da Lagerfeld poznato nije odobravao pokret #MeToo. Godinu dana pred svoju smrt, izašao je u javnost sa veoma problematičnim i kontroverznim mišljenjem o ženama i zlostavljanju govoreći: Ako ne želite da vam se skinu pantalone, nemojte postajati manekenka, već se pridružite ženskom manastiru, gde će uvek biti mesta za vas. Isto tako, govorio je da je ono što ga “najviše šokira u svemu ovome činjenica da je ženama trebalo 20 godina da se sete šta se desilo”.

Kao gej muškarac, Lagerfeld je imao kontradiktorne i problematične stavove o LGBTQIA+ zajednici. Još 2010. godine izjavio je da je protiv ideje homoseksualnih brakova – iz jednostavnog razloga – tokom šezdesetih su svi govorili da imaju pravo na razliku, a sada, odjednom, žele buržoaski život. „Za mene je teško zamisliti — jedan od tata na poslu, a drugi kod kuće sa bebom. Kako bi to bilo za bebu? Ne znam. Vidim više lezbijki u braku sa bebama, nego muškaraca u braku sa bebama. I takođe više verujem u odnos majke i deteta nego u odnos između oca i deteta”, rekao je on.

I zaista, Karl Lagerfeld je imao pregršt problematičnih ideja o različitim temama. Ali, postoji mnogo, mnogo velikih umetnika koji imaju ili su imali podjednako kontroverzna mišljenja u vezi društva, posebno kod umetnika starijih generacija. To i dalje predstavlja deo nasleđa umetnosti koje moramo da prihvatimo danas, jer ne možemo ignorisati činjenicu da je njegov rad bio izuzetno uticajan i promenio svet mode. Dakle, da li ćemo se voditi parolom ne podržavaj umetnika, već umetnost? Kad bismo odbili da se divimo radu svakog umetnika koji ima problematična mišljenja, muzeji bi bili prazni.

Pročitajte i ovo: Met Gala makeup: Jednostavna šminka sa naglašenim očima

Naslovna fotografija: instagram.com/karllagerfeld

Nenad Grubanoski

Comments