Počela je sezona venčanja i vreme je da obnovimo modna pravila – šta ne treba nositi kad je u pitanju svadba. Moda je pre svega jedna velika igra i dozvoljena su kršenja svih normi, ali ipak je važno imati meru i znati koje su granice dobrog ukusa, gde god da idete.

Venčanja su specifična jer, što se odevanja tiče, lako možemo da preteramo i skrenemo s puta – a zaista ne želite da budete osoba koja će na svadbi da se izdvoji, ali iz svih pogrešnih razloga. Pre nego što se podsetimo svega što se ne nosi na svadbu, evo nekoliko saveta za lakši izbor autfita kada pođete na venčanje.

Modna pravila koja diktira svadba

Odlučiti šta ćete obući na venčanju nije uvek lak zadatak. Kada dobijete poziv na svadbu, velika je šansa da ćete odmah početi da razmišljate o odeći koju ćete obući na taj dan. Kao što svaki iskusni svat zna, poslednja stvar koju želite da uradite je da odložite osmišljavanje svog autfita za veče pre venčanja – kada se osećate kao da nemate šta da obučete.

Prvo treba uzeti u obzir gde se održava venčanje – većina naših svadbi nema preciziran dress code, ali razmislite o lokaciji – da li je u pitanju zatvoren prostor ili varijanta u prirodi, da li je svadba mala ili velika, intimna ili ima mnogo zvanica… Od svega toga zavisi kakav stil odevanja ćete odabrati.

Ako idete na zimsko ili jesenje venčanje, na primer, biraćete odevne kombinacije od vune, kašmira i somota. Zimska venčanja su u Srbiji ipak prilično retka. Ako ste pozvani na venčanje u jeku leta, tkanine koje su lepršave, lagane i prirodnog porekla su najadekavtniji izbor. U prelaznom periodu, recimo na proleće ili na jesen, računajte da će vam uz haljinu verovatno biti potreban još jedan sloj – pa u tom pravcu birajte autfit.

Izbor obuće je takođe uslovljen mestom održavanja svadbe – ne želite da nosite stiletto potpetice ako je slavlje na otvorenom, gde možete da se “zaglavite” u zemlji i uništite cipele. Stabilna, četvrtasta peta je proveren izbor bez obzira na godišnje doba ili mesto na kojem se održava svadba. Cipele sa takvom petom su udobne, jer ipak treba da se veselite i igrate celo veče, pa ćete želeti da vam bude prijatno i komforno.

A šta ne treba da nosite na svadbama? Evo smernica za odeću, boje i detalje koji su na venčanjima “fashion no no”…

Bela boja i sve srodne nijanse

Osim ako niste mlada, nošenje bele haljine na venčanju je velika greška. To svi već znaju, ali ipak se dešava da svesno krše to retko pravilo odevanja. Kod kuće ostavite sve bele, boje slonovače i nijanse boje šampanjca, osim ako poziv izričito ne zahteva da gosti nose belo. Mlada zaslužuje da se istakne u svojoj haljini, a vi ne želite da je uznemirite, kao i druge goste tako što ćete nositi bilo šta u bridal stilu.

Uska i prekratka odeća

Nikada nije dobra ideja nositi preusku ili prekratku haljinu za venčanje. Duboki dekoltei su takođe uglavnom neukusni. Svadba je poseban događaj za celu porodicu, pa se očekuje se da se svi gosti oblače sa ukusom – što znači da ne treba da vidimo vaš donji veš ili šlic do butina. Ne želite da se osećate nesigurno i posramljeno cele noći zbog seksi haljine ili da rođaci gunđaju kada ste u njihovoj blizini. Uvek je najbolje igrati na sigurno u ovim situacijama.

Farmerke

Možda ste pronašli savršen model farmerki koji laska vašoj figuri i savršeno vam pristaje. Međutim, to i dalje nije izgovor da ih nosite na venčanju. Bonton nalaže da se ne nosi ništa previše ležerno na savršeno planiranom i željno iščekivanom događaju kao što je svadba. Venčanje je vreme za koktel haljinu, kombinezone, odela i otmene aksesoare – nije prilika da nabacite omiljeni par farmerki koji savršeno ide uz vaš elegantni blejzer. Znamo da je udobno, ali će svi gledati u vas – ali ne iz dobrih razloga.

Pročitajte još i: Nemate šta da nosite? Ovo su greške koje verovatno pravite prilikom oblačenja

Naslovna fotografija: pinterest.com/M. NELLA | Lifestyle Blog

Božica Luković

Comments