Naomi Campbell je veoma brzo postala lice svetske modne industrije devedesetih. Ovo je bilo vreme kada se “rodilo” zanimanje supermodela, a Campbell je, zajedno sa modelima poput Christy Turlington i Cindy Crawford, dominirala svakom pistom, cementirajući svoj status kao večni deo modne istorije.

Od njenog otkrića, ako to tako možemo nazvati, kada je imala 15 godina, Campbell je bez napora uspela da komanduje modnim trendovima uz pomoć svog oštrog i odvažnog izgleda i “ubitačnog” prepoznatljivog hoda. Nedavno je proslavila i svoj 53. rođendan, a u skladu sa time, odlučili smo da pregledamo i proslavimo njene najbolje i najpamtljivije stajlinge iz devedesetih, koje je iznela na brojnim pistama.

Stajlinzi Naomi Campbell koje ćemo uvek pamtiti

Naomi Campbell za Gianni Versace, 1991.

Godina 1991. je period kad je ikona upoznala ikonu. Za ovu modnu reviju, Naomi je bila obučena u haljinu koju je kreirao legendarni dizajner Gianni Versace, a na kojoj se nalazio umnoženi print sa prepoznatljivom ikonografijom Andyja Warhola. Od haljine, preko narukvice, do minđuša i šminke, Naomi je već tada pokazala da je sila koju je teško prevazići – pogotovo kad sarađuje sa tako velikim dizajnerom.

Naomi Campbell za Chanel, 1993.

Dve godine kasnije, Naomi je prošetala pistom za čuveni Chanel, i to za reviju Haute Couture proleće/leto 1993. Nosila je dugu, lepršavu, svetloljubičastu haljinu, koja je u jednom trenutku čak i nonšalantno spala sa njenog ramena, otkrivajući joj grudi. Čak i tako spontano, pokazala je koliko je seksi, ikonična, i puna samopouzdanja.

Campbell za Chanel, 1993.

Iste godine, Naomi je ponovo hodala za Chanel, a u pitanju je bila kolekcija za proleće/leto 1993. godine. Revija se odigrala u Parizu, a Campbell je na pisti nosila pink komplet od tvida, prepoznatljiv za brend Chanel. Stajling je krasila i velika, natapirana frizura u vidu kikica, a Naomin pogled nam govori sve – she is the moment. Stajling nas posebno podseća na Plazacore koji je postao veliki trend krajem 2022. godine, a koji je na TikToku nedavno ponovo zaživeo.

Naomi Campbell za Chloé, 1995.

Za Chloé reviju, održanu u Parizu 1995. godine, Naomi je definitivno pokazala da je pretty in purple. Nosila je dvodelni floralni komplet za ready-to-wear prolećnu kolekciju, odajući izgled prave prolećne boginje. Čini nam se kao da je imala prilike da nosi najupečtaljivije komade na kojoj god reviji da se pojavila…

Naomi za Vivienne Westwood, 1994.

Za VW reviju 1994. godine, Naomi je odlučila da prihvati svoje britansko poreklo, a to je učinila tako što je bila obučena u popularan tartan dizajn po kome je Westwood bila poznata. Ako nas pitate, ovo nam liči na modernu verziju viktorijanske dame, ali na Naomi način.

Pročitajte i ovo: Ovi autfiti Beyoncé sa “Renaissance” turneje pomeraju granice u modi

Naomi za Gianni Versace, 1996.

Za debi kolekcije za jesen/zimu 1996. godine brenda Gianni Versace, Naomi Campbell je nosila pažljivo dizajniranu haljinu na kojoj su se preplitali saten i providni, mrežasti materijal obogaćen cirkonima. Suptilna šminka i neočekivana frizura su definitivno doprineli čitavom izgledu, a Naomi ni ovog puta nije razočarala.

Naomi za Versace, 1996.

Na još jednoj reviji iz 1996, Naomi Campbell se pojavila na pisti u zelenom Versace mantilu sa printom, uparenim sa jarkoljubičastim hulahopkama. Ako ste ispratili i nedavne Versace revije, onda se verovatno sećate da su predstavili slične boje, ali i primere dizajna, što je samo još jedan dokaz da je moda ciklična, a ovaj brend vanvremenski.

Naomi za Victoria’s Secret, 1997.

Supermodel je šetala trećom godišnjom modnom revijom Victoria’s Secret obučena u crne hulahopke i crveni korset ukrašen crnim srcem sa šljokicama, dok se iza nje vukao impresivan crveni šlep koji nalikuje mašni.

Naomi Cambell za Oscar De La Renta, 1999.

Godine 1999. Naomi Campbell je šetala pistom za čuvenu etiketu “Oscar De La Renta”, gde je nosila crvenu haljinu do poda, za jesen/zimu 1999. godine. Čini se da spoj viktorijanske i renesansne mode nije mogao da izgleda bolje, nego kao ovaj put, kada ga je Naomi iznela pred publikom.

Pročitajte i ovo: Ovo su autfiti sa Kanskog filmskog festivala o kojima će se dugo pričati

Naslovna fotografija: pinterest.com/refinery29

Nenad Grubanoski

Comments