Svetom je odjeknula vest da je Greta Gerwig ovog vikenda ušla u filmsku istoriju kada je Barbie postigao najveći finansijski uspeh za film koji je režirala žena – a takav rezultat će nesumnjivo otvoriti vrata i drugim rediteljkama širom sveta.

Barbie je u toku premijernog vikenda zaradio 382 miliona dolara širom sveta – od čega je 162 miliona zaradio u SAD (u trenutku pisanja ovog teksta ukupno je zaradio 472 miliona dolara). Prethodni rekord držala je Anna Boden, rediteljka filma Captain Marvel (2019), koji je zaradio 153.4 miliona dolara na premijeri. Annu je pratila Patty Jenkins sa filmom Wonder Woman (2017), koji je zaradio je 103.3 miliona dolara na svojoj premijeri.

Broj žena u domenu režije sa najvećim zaradama ostaje izuzetno mali. Prema rečima Kirsten Schaffer, izvršnoj direktorki organizacije za zaštitu prava žena u filmskoj industriji Women in Film, procenat žena koje režiraju filmove sa najvećim zaradama ponovo je zapeo na 14%, prema nedavnom istraživanju koje je sproveo ReFrame.

“To je duboko ukorenjen sistem koji prioritet daje ljudima koji su već to radili, a većina tih osoba su muškarci. Ukoliko sami studiji i poslodavci ne preuzmu akciju ka uravnoteženom zapošljavanju oba pola, proći će decenije pre nego što postignemo rodnu ravnopravnost između žena i muškaraca u filmskoj režiji”, istakla je Schaffer.

Međutim, profesija režisera nije oduvek bila toliko upečatljivo nebalansirana kada je u pitanju ravnopravna zastupljenost žena i muškaraca. Tokom ere nemih filmova, žene su dominirale filmskom industrijom. U knjizi Early Women Directors istaknuto je da je bilo preko trideset ženskih režisera pre 1920. godine, više nego u bilo kom drugom periodu filmske istorije, a režiserke su neretko smatrane boljim od svojih muških kolega. Ova istraživanja sugerišu da nedostatak interesovanja nije razlog za manjak žena u režiserskoj profesiji, već upravo neravnopravni uslovi i okolnosti.

U 21. veku, žene nisu samo manje birane za pozicije režiserki, već takođe ređe dobijaju priznanja za svoj rad. Samo sedam nominacija za najboljeg režisera ili oko 2% u celokupnoj istoriji Oskara – pripalo je ženama, a samo tri režiserke su osvojile tu prestižnu nagradu. Greta Gerwig je bila nominovana 2017. godine za film Lady Bird, ali je kući otišla praznih ruku.

Jedno od objašnjenja za kontinuirani nedostatak ženskih režisera je nedostatak ženskih uzora. Prema rečima nekadašnje prve teniserke sveta Billie Jean King: Morate to videti da biste to postali. Devojčicama su od najmlađeg doba potrebni ženski uzori poput Grete Gerwig, koji dokazuju da je uspeh u željenom karijernom polju moguć. U ljudskoj prirodi je da kopiraju i preslikavaju primere iz svog okruženja i zato je neophodno omogućiti ženama ravnopravne uslove za uspeh u različitim karijernim oblastima. Samo prisustvo Gerwigove može uticati na profesionalne ambicije budućih generacija devojčica.

Niz istraživanja potvrđuje značaj ženskih uzora za devojke koje razmatraju profesije u kojima su muškarci dominantni, a to uključuje i režiju. Jedno istraživanje je pokazalo da su studentkinje koje su na fakultetu bile u kontaktu sa uspešnim ženama u oblasti ekonomije imale za 8% veću sklonost u odlučivanju za istu karijeru.

Pokazalo se da medijska zastupljenost uspešnih žena poput Gerwigove takođe smanjuje nesvesne i nametnute predrasude. Još jedna studija potvrdila je da su studenti, koji su bili upoznati sa ženama poznatim po njihovim doprinosima u nauci, pravu i politici, manje zastupali štetne seksističke stavove. Druga studija je utvrdila da su učenici koji su imali više ženskih instruktorki na kursu manje izražavali rodne stereotipe. Slično tome, rekordni uspeh Gerwigove može imati pozitivan uticaj na izvršne producente studija i smanjiti njihovu sklonost u odobravanju projekata isključivo muških reditelja.

O važnosti ženske perspektive i ženskih priča svedoči i činjenica da su žene odigrale značajnu ulogu u postizanju istorijskog uspeha premijere filma Barbie, čineći 65% publike. To šalje moćnu poruku izvršnim producentima kinematografske industrije, a to je da ženska publika i te kako može ostvariti rekordne blockbuster rezultate.

Ženske priče su stvarne, važne i neophodne – i zato ne smeju da se šapuću i prećutkuju, već zaslužuju da budu ispričane. Revolucionarni upeh Grete Gerwig nije samo demantovao duboko ukorenjene predrasude u filmskoj industriji, već će i zasigurno biti inspiracija budućim generacijama žena u režiji.

Pročitajte i ovo: Ovo su najbolji filmovi 2023. (do sada)

Naslovna fotografija: pinterest.com/dailymail.co.uk

Milica Nešić

Comments