Era supermodela devedesetih kao da se nikada nije završila – modni i beauty svet je i dalje opsednut manekenkama koje su zauvek promenile industriju. Šminka supermodela je večna inspiracija – decenijama kasnije, glamur lepotica iz devedesetih i dalje se stavlja na moodboards, a TikTok je ispunjen tutorijalima i sličnim sadržajem na tu temu.

Pamtimo Naomi Campbell sa njenim smelim karminom. Cindy Crawford je postala prepoznatljiva po svojoj isfeniranoj bujnoj kosi. Linda Evangelista je očaravala svojim elegantnim bobom. Christy Turlington svojom svežom, besprekornom kožom. Ali, šta čini da beauty look ovih manekenki ima bezvremensku privlačnost?

Kroz nekoliko koraka – za svaki aspekat šminke – analizirali smo ključne karakteristike izgleda supermodela iz devedesetih, a sve što su nosile u to vreme možete da rekreirate i danas, kada želite da se osetite seksi, glamurozno i spremno za pistu.

Šminka supermodela iz devedesetih – svi makeup trikovi modnih diva

Devedesete su bile zabavno vreme za šminkanje, pošto je ceo modni svet upravo izašao iz ere preterivanja u osamdesetim – kad je vladala šminka sa jakim rumenilom i smelim neonskim bojama. Na prelazu u devedesete, šminka je evoluirala u svežu i laganu, sa suptilnijim, ali upečatljivijim linijama usana, kao i mat bojama. Postala je jednostavnija za rekreiranje, što joj je donelo razigranost koju pre toga nije imala.

Najpopularniji makeup look je bio sofisticiran i upečatljiv, ali neutralan. Jednostavnost svežeg lica, oblikovanog bronzanom konturom, bila je u kontrastu sa prethodno živim bojama i zaslepljujućim šljokicama. Poenta je da se napravi ravnoteža između smelog i prirodnog izgleda, kao i da se naglase određene karakteristike lica, uz zadržavanje elegancije bez previše napora. U 2023. godini, sve to je i dalje aktuelno.

Da bi se šminka supermodela modernizovala za 21. vek, preporučuje se da se prvo oslonite na braon i matte, smokey tonove, a zatim unesete dašak drame u svoj makeup. Evo kako da to izvedete…

Konturisano lice

Konture lica su bile vrlo izražene među supermodelima devedesetih. Definisana struktura jagodičnih kostiju karakteriše ovo doba. Besprekoran ten i nekoliko nacrtanih pegica mogu ovaj makeup look da učine modernijim. Koristite meku, široku četku i topli bronzer da biste konturisani obraze i oblikovali čelo.

Mat senke za oči

Klasični eye look supermodela uglavnom ima hladne smeđe i svetlije neutralne tonove, koji dodatno ističu oblik očiju. Da biste to rekreirali, koristite bogate smeđe ili smokey sive senke duž linije trepavica. Pronađite paletu senki koja sadrži smeđe nijanse za sve tonove kože – i možete napraviti najbolji glam smokey eye iz devedesetih.

Srebrni tonovi

Šljokice u plavim, zelenkastim, ružičastim, čeličnim ili bakarnim nijansama su obavezne. Pigmenti se mogu staviti na usne ili oči, a važno je da budu hladnog tona.

Besprekoran, svež ten

Sveža, nikad “teška”, baršunasta koža sa diskretnim sjajem opisuje ten supermodela iz devedesetih. Ovakvu završnicu mogu da vam daju puderi koji imaju nagoveštaj sjaja, tako da koža ne izgleda previše dosadno. Zatim pokrijte tamne krugove i fleke pre nego što pređete na konture i rumenilo.

Definisane obrve

Teško je govoriti o glamuru supermodela bez pominjanja obrva. One su uglavnom nosile veoma tanke obrve do sredine ere devedesetih, popunjavajući ih olovkom ili puderom. Da biste bili moderni, ne morate da ih popunjavate – samo koristite gel za obrve da biste ih oblikovali.

Vamp usne

Kada je u pitanju ruž za usne, svetlosmeđe nijanse, do zaista dubokih smeđih i crvenih, bile su veoma popularne. Većina ovih ruževa ima mat završnicu i ponekad satenski finiš. Usne su uvek bile oblikovane tamnijom nijansom olovke, koja im je davala dimenziju.

Ajlajner je must-have

Ajajner za oči je, poput olovke za usne, u velikoj meri korišćen devedesetih. Ajajner je obično bio neke braon nijanse, a oči bi se, pak, mogle naglasiti smokey wing tehnikom.

Dramatična maskara

Ne zaboravite debeli sloj maskare – izaberite formulu koja podiže i produžava svaku trepavicu. Ako želite da podignete svoje prirodne trepavice na viši nivo, dodajte im veštačke.

Pročitajte i ovo: Šminka šezdesetih: Poznate dame i njihov bezvremenski stil

Naslovna fotografija: instagram.com/the90ssupermodels

Božica Luković

Comments