Jelena Protić je arhitekta i osnivačica IZBA studija, koji se bavi uređenjem enterijera. Jelenin cilj je da istakne važnost upotrebe zdravih uzoraka – materijala prirodnog porekla, kao i da podigne svest o značaju očuvanja kulturnog nasleđa na našim prostorima. Jelenin stil uređivanja prostora se ogleda u spoju minimalističkog i modernističkog pravca, a primarni fokus joj je usredsređen na kreiranje enterijera koji će sadržati lični pečat klijenta, bez odstupanja od svog autentičnog arhitektonskog stila.

Sa Jelenom smo razgovarali o procesu restauracije starih kuća i njihovom očaravajućem estetskom preobražaju, ali i diskutovali o tome zašto se vodi idejom: less is more, kao i o najnovijim trendovima u dizajnu enterijera.roti

jelena jakovljevic 1 crop min Jelena Protić, arhitekta: Sačuvali smo kulturno nasleđe jedne epohe
Q

Možete li nam reći nešto više o IZBA studiju? Kada ste ga osnovali i koji su vam bili glavni ciljevi prilikom pokretanja sopstvenog biznisa?

A

IZBA je nastala kao rezultat dugogodišnjeg rada i učenja o enterijeru i arhitekturi, kao i vizije da klijentima ponudimo nešto drugačiji pristup u projektovanju i realizaciji projekata. Osnovna ideja je bila da se radi na poverenju i odnosu sa budućim klijentima, kako bismo dobili što bolji prostor u kome će klijenti kao krajnji korisnici – zajedno sa nama – stvoriti ambijent kakav odgovara njihovom senzibilitetu. Smatramo da prostoru treba omogućiti da ima karakter i pečat krajnjeg korisnika jer je naš cilj da radimo autorske projekte koji će odgovoriti na sve zahteve klijenta.

Q

Na koji način se vaš studio razlikuje od drugih i šta ga čini posebnim?

A

U IZBA studiju se trudimo da detaljno upoznamo navike i želje klijenata. Za nas je to polazna tačka u procesu projektovanja enterijera, a svaki klijent je individua i priča za sebe. Ne treba se truditi da ga stavljate u kalupe, već mu treba dati prostora i osluškivati njegove želje. Naša ideja je da klijent opremanje enterijera doživi kao putovanje kroz koje će, uz našu pomoć, unaprediti svoj stil života i ostvariti želje u pogledu udobnosti življenja. Zato je veoma bitno da se razvije poverenje, kao i da se razgovara o željama klijenta. Za takav pristup je nekad potrebno malo više vremena i baš to je ono što nas odvaja od drugih studija.

Q

Možete li da nam kažete nešto više o najizazovnijim projektima na kojima ste radili?

A

Bilo je mnogo izazovnih i velikih projekata koji su na početku izgledali nemoguće, ali bih posebno izdvojila restauraciju kuće na kojoj smo radili. Veličina izazova na tom projektu je bila utoliko veća jer se radilo o kući koja je oronula i bila iste sudbine kao i mnoge slične u Beogradu i Srbiji. Udahnuli smo joj novi život i povratili stari sjaj, te je za nas ovaj projekat od neprocenjive vrednosti. Mogu slobodno da kažem da smo sačuvali kulturno nasleđe arhitekture jedne epohe, a uz to uspeli i da uklopimo moderan način života jedne porodice.

jelena jakovljevic 2 crop min Jelena Protić, arhitekta: Sačuvali smo kulturno nasleđe jedne epohe
Q

Kojim principima se vodite prilikom rada sa klijentima kako biste razumeli njihove potrebe i vizije?

A

Jedan od osnovnih principa u našem studiju je „zadovoljan klijent – naš uspeh“. Kad vam je ova rečenica vodilja, onda se trudite da, na kraju projekta, klijent bude srećan i zadovoljan u prostoru koji ste radili po njegovoj meri.

Q

Koje materijale najpre koristite u svom dizajnu?

A

Trudimo se da naš izbor bude što veći broj prirodnih materijala. Kod nas u društvu još uvek ne postoji dovoljno rasprostranjena svest na ovu temu. Prilikom izbora materijala sa klijentima vrlo često znam da napravim paralelu sa pitanjem: “Koje materijale birate pri izboru garderobe?” Ovo posebno važi za materijale koji su u direktnom kontaktu sa našom kožom. Na primer, kod odabira sofe, jedna od važnijih stvari za klijenta je dizajn, a nakon toga ide boja; retki su oni koji pitaju kog je sastava i materijala sofa koju biramo. Na našu sreću, danas na tržištu postoje i materijali prirodnog porekla koji su znatno prijatniji od sintetičkih. Iz tog razloga, nastojimo da svojim klijentima skrenemo pažnju na to šta biraju za sebe.

Q

Da li imate omiljeni arhitektonski stil ili pravac koji vas posebno inspiriše i koji zastupate? Na koji način taj stil utiče na projekte vašeg studija?

A

Stil u kome se pronalazimo je svakako modernizam i minimalizam. Kako nam je bitno da neko ko nas je izabrao i dao poverenje našem studiju bude zadovoljan, nije nam strano ni kombinovanje i eksperimentisanje sa drugim pravcima. Kroz rad sa klijentima neretko zaključimo da je za njihovu sreću potrebno koketirati i sa drugim stilovima – što vrlo često postane izazov za nas, ali se svakako trudimo da klijentima prezentujemo lepotu jednostavnosti življenja i navika. Less is more, more is less.

jelena jakovljevic 3 crop min 1 Jelena Protić, arhitekta: Sačuvali smo kulturno nasleđe jedne epohe
Q

Da li postoji projekat uređenja doma ili enterijera koji vam je posebno drag i koji biste okarakterisali kao primer svog rada?

A

Svaki naš projekat nam je drag na poseban način, a opet i svaki od njih je simbioza našeg rada i klijenta. Onaj koji se značajno razlikuje od ostalih je projekat enterijera prostora u kom mi radimo. Njega smo projektovali samo po svojim afinitetima, tako da možemo reći da nam je na poslu udobno kao kod kuće.

Q

Na koji način biste opisali svoj odnos prema bojama, svetlu i teksturama u uređenju enterijera? Kako ovi elementi doprinose atmosferi u prostoru?

A

Prostor i atmosfera moraju da se osećaju – da ste u njima dobro sami sa sobom. Opet ću navesti primer: koliko ste puta bili u situaciji da se nađete u novom prostoru i okruženju, ali vam nije prijao boravak? Slično je i sa garderobom, nešto je trend, ali se vi u tome ne pronalazite. Naš odnos prema bojama, svetlu, teksturama i atmosferi u prostoru se zasniva na ličnosti korisnika, njegovog karaktera i navika, iz čega mi, kroz svoje iskustvo, kreiramo prostor. Suština je stvaranje prostora gde se prepoznaje lični pečat i u kome se oseća dobro – kako klijent, tako i arhitekta.

Q

Koje su najvažnije promene ili trendovi u dizajnu enterijera koje primećujete u poslednje vreme? Kako se IZBA studio prilagođava tim promenama?

A

Što se trendova tiče, primećujemo da se veliki broj dizajnera okreće ka prirodnim materijalima i formama, da se mnogo eksperimentiše sa materijalima koji su iz obnovljivih izvora, kao i da se radi na novim tehnologijama i usavršavanju materijala. Sve češće mogu da se vide enterijeri koji su inspirisani zemljanim i pastelnim bojama. Za naš studio, ovaj pristup je vrlo inspirativan i poklapa se sa našim senzibilitetom, te se nadamo da će ova promena dobiti zasluženu pažnju.

jelena jakovljevic 4 crop min 1 Jelena Protić, arhitekta: Sačuvali smo kulturno nasleđe jedne epohe
Q

Koji savet biste uputili onima koji žele da unaprede izgled i funkcionalnost svog doma? Koji su ključni elementi koje treba uzeti u obzir pri uređenju?

A

Saveti koje upućujemo klijentima odnose se prvenstveno na funkcionalnost. Ukoliko neki od delova vašeg prostora ne ispunjava svoju namenu, pokušajte da rešite problem promenom nameštaja. Često se dešava da je nameštaj predimenzionisan za prostor u kom se nalazi. Zato vam dajem iskrenu preporuku da angažujete arhitektu ili dizajnera enterijera, zato što to vrlo često zna da bude ključni element za vaš budžet i vreme – iako na prvu loptu zvuči drugačije.

Nije nužno da radite kompletno renoviranje enterijera kako biste unapredili svoj životni prostor. Nekad je i uz male intervencije (a sa poznavanjem funkcije prostora) moguće postići efekat velikih promena. U našem poslu je poznat termin “idejno rešenje”, koje podrazumeva funkcionalno rešenje za vaš prostor sa smernicama o estetici koju kasnije možete i sami da nadograđujete.

Ukoliko se odlučite da ipak samostalno istražujete, predlažem da potražite inspiraciju na stranicama i sajtovima studija koji se bave uređenjem enterijera. Moj savet je da posetite galerije i specijalizovane prodavnice, zato što dobra slika ili komad nameštaja mogu da vam unesu pozitivnu promenu u životni prostor. Nekada i neočekivana mesta, kao što su pijace, znaju da budu vrlo inspirativna za pronalaženje detalja kojima, uz malo truda, možete podariti novi život.

Q

Da li postoji projekat ili san koji još niste ostvarili, a koji biste želeli da realizujete u budućnosti?

A

Kao osnivaču IZBA studija, san mi je da jednog dana dobijemo priliku da radimo na nekoj od restauracija objekata koji su od kulturnog značaja za nas i našu zemlju. Želja nam je da podignemo svest o važnosti očuvanja kulturnog nasleđa, a njihova restauracija i adekvatna obnova predstavljaju moje interesovanje još od fakulteta, gde sam se bavila istraživanjima i radovima na ovu temu. Iz tog razloga, trudim se da ovo prenesem i na ostale ljude u timu.

Fotografije: WANNABE Media

Pitanja: Milica Nešić

Comments