Nadogradnja noktiju je lak i efikasan način da dobijete savršen manikir, ali ima svoju cenu – vaši nokti ispod veštačkih često pretrpe oštećenje, pa se postavlja pitanje: kako oporaviti nokte posle nadogradnje?

Osećaj koji imamo nakon što napustimo salon za nokte sa potpuno novim manikirom nam je svima dobro poznat. Obožavamo kada su nam nokti sveže sređeni, kad imaju trendi boju i savršen oblik. Ali u narednim nedeljama, strah od uklanjanja nadogradnje može doneti glavobolje.

Kad se uradi pogrešno, proces nadogradnje može da izazove pustoš na vašim prirodnim noktima. Baš zato što taj smeli, dramatični manikir ostaje popularan izbor u salonima, važno je da znate kako da popravite oštećene nokte nakon uklanjanja ekstenzija.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Chaun Legend (@chaunlegend)

Bez obzira na to koju vrstu lažnog nokta dobijete, njihovo uklanjanje uvek treba pažljivo odraditi. Skidanje ekstenzija kod kuće može biti veoma teško i štetno ako niste obučeni da to uradite kako treba. Zato vam donosimo mali vodič za oporavak noktiju.

Kako oporaviti nokte posle nadogradnje?

Dehidratacija i lomljenje su glavne brige prilikom uklanjanja nadogradnje noktiju. Ako se ne skine kako treba, koža oko prsta može postati suva i dovesti do iritacije. Što se tiče samog nokta, zapravo može postati veoma slab i tanak. Generalno, proces je delikatan.

Ako se nadogradnja uradi pogrešno, može da istanji nokte, čineći ih podložnim lomljenju i pucanju. Guljenje ili kidanje ekstenzija skinuće slojeve vaše prirodne ploče nokta, a kada su vaši nokti oštećeni, ne samo da će to otežati izrastanje prirodnih noktiju, već će se i ekstenzije lakše podići.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nails (@tombachik)

Profesionalac koji je obučen za uklanjanje nadogradnje je najbolji izbor, jer je to način da se izbegnu oštećenja. Jednom kad odseče vrhove ekstenzija, tehničar će koristiti specifičan alat da bi uklonio sve ostalo sa nokatne ploče. Zatim ćete biti upućeni da umočite nokte u aceton da biste omekšali preostali proizvod na noktima, kako bi pažljivo bio skinut.

Bez obzira da li nosite gel ili akril, proces treba da bude nežan i može da potraje neko vreme, kako bi prirodni nokat ostao netaknut.

Kada su ekstenzije potpuno skinute, nokti mogu izgledati tanko i krho. Ljudi suviše često zaboravljaju koliko su prirodni nokti mekani. Tokom procesa uklanjanja, aceton uklanja prirodna ulja i na kraju smanjuje njihovu sposobnost da zadrže vodu.

Nakon što završite sa skidanjem ekstenzija, lagano isturpijajte nokte da biste izgladili izbočine ili preostalu teksturu – i odmah počnite da ih hidrirate. U tom smislu, serum koji sadrži jačajuće sastojke kao što su biotin i keratin, kao i hidratantne vitamine B i E, predstavlja dobru polaznu tačku.

Specifična krema za nokte može biti korisna kada su ozbiljno oslabljeni nakon uklanjanja ekstenzija. Kao i vaša omiljena hidratantna krema za lice, pruža dodatnu ishranu koja prodire dublje, iako se nanosi direktno na površinu nokta. Ulje za zanoktice je takođe neophodno za popravljanje oštećenih noktiju. Nanesite ga na podnožje ploče nokta da biste pomogli u obnavljanju hranljivih materija.

Trebalo bi da ostavite nokte na miru pune tri nedelje pre nego što ponovo stavite ekstenzije. Međutim, ako imate veliko oštećenje, možda ćete morati da sačekate malo duže. Ako vas boli, trebalo bi da odložite nanošenje bilo čega što može da izazove dodatnu štetu, i umesto toga dajte noktima vremena da zarastu i povrate snagu. Uverite se da su vam nokti zdravi pre nego što uradite novi manikir, jer bi to moglo dovesti do veće štete.

Pročitajte i ovo: Nokti poznatih ličnosti: Evo koje vrste manikira će diktirati trendove na jesen 2023.

Naslovna fotografija: instagram.com/nailsbynicole.__

Božica Luković

Comments