Nostalgična šminka iz devedesetih je doživela veliki comeback! Reč je o specifičnom makeup izdanju koje se sastoji iz zagasitog braon karmina i tamne olovke za usne. Ovaj prepoznatljiv look je vrlo lako postići, a posebno će mu se obradovati sve dame koje obožavaju da u prvi plan ističu svoja usta!

Tehnika šminkanja iz ove decenije važi za jednu od najprivlačnijih, pre svega jer se kombinacijom karmina i olovke poboljšava oblik usana i vizuelno povećava volumen. Osim toga, postiže se i monohromatska estetika u kojoj se savršeno dopunjuju braonkaste nijanse.

Kako izgleda šminka iz devedesetih?

Trendovi su često vraćaju kao osveženje i gotovo uvek dolaze u nešto drugačijem obliku. I dok je trend zagasitih karmina i olovke zapravo prvi put viđen devedesetih godina prošlog veka, kada je i nastao, 2023. godine dolazi sa novim obrtom.

Sada je oblik usana više definisan i naglašen nego ranije.

Kada je reč o olovci, ona je devedesetih godina bila tamnija nekoliko nijansi, a na središnju ivicu se nanosila svetlija boja, praveći kontrast. Međutim, danas se olovka upotrebljava na drugačiji način – usne se uokviruju tako da se tamne boje kestenjaste nijanse stapaju sa svetlijom bojom karmina koja krasi središnji deo usana.

Karmin zagasitih nijansi

Zamislite usne u stilu latte makeup trenda, sa smeđom olovkom, ružem i sjajem. Prvi korak za postizanje ovog svevremenskog izgleda je odabir ruža koji će činiti podlogu.

Klasične usne iz devedesetih su isključivo braon boje, ali vi možete izabrati nijansu koja najviše odgovara vašem tonu kože: od boje cimeta i kestena do zagasito-narandžastih i mauve tonova. Lagano prekrijte usne karminom, trudeći se da dodate definiciju i naglasite kupidonov luk.

Braon olovka za usne

Kada je reč o olovci za usne, trebalo bi da bude za dve nijanse tamnija od kože, kako bi se stvorila dodatna dimenzija, ključna za iluziju.

Koristite tamnu boju olovke, ali ipak malo ublažite ivice, tako što ćete ih utapkati prstima ili ivicom beauty blendera. Na taj način ćete postići romantičniji izgled.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by (@summersheekey)

Makeup tehnika iz devedesetih nalaže da se na sredinu usana nanese bezbojni sjaj, ali to više nije poželjna estetika. Ukoliko birate tamnu kestenjastu olovku, dovoljno je da njom uokvirite usne i postići ćete upečatljiv izgled.

Trik da karmin duže traje

Ukoliko želite da povećate postojanost, potrebno je da izaberete mat senku u sličnoj nijansi kao olovka i da je nanesete na ivice usana. Lagano spojite usne i protljajte ih, a tek onda nanesite karmin.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Elsy Guevara (@elsyguevara)

Ko praktikuje makeup trend devedesetih?

Do sada su mnogobrojne poznate dame prihvatile ovaj trend. Braon karmin, u kombinaciji sa tamnijom olovkom, najviše vole da nose Rihanna, Bella Hadid i Kylie Jenner.

Ipak, među najatraktivnijim se izdvaja makeup izdanje glumice i pevačice Zendaye, jedne od najhrabrijih celebrity dama koja obožava da eksperimentiše u pogledu svog izgleda. Ona je u kampanji za modnu kuću Louis Vuitton nosila vrlo upečatljivu šminku koja se sastojala od ružičaste senke, mekog rumenila i braon usana, blago naglašenim pomoću tamne olovke.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zendaya (@zendaya)

Kim Kardashian je još jedna dama koja prva nosi najnovije makeup i beauty trendove. Osmelila se za vrlo dramatičan makeup u vidu duplog ajlajnera i braon usana koje su našminane baš po ugledu na trend devedesetih – pomoću braon karmina i tamne olovke. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ash K Holm (@ash_kholm)

Prelepa Jennifer Lopez vrlo često postavlja trendove u šminkanju. Tako je bilo i ovog puta, kada se među prvim damama iz sveta show businessa odlučila da ponese braon karmin, po uzoru na stil koji je vladao krajem 90-ih godina dvadesetog veka. Ona je izabrala nešto svetliju nijansu ruža, a olovka je bila samo jedan ton tamnija.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mary Phillips (@maryphillips)

Pročitajte i ovo: Najbolja makeup izdanja Kim Kardashian: 7 ideja koje odmah možete da iskopirate!

Naslovna fotografija: instagram.com/ash_kholm

Kristina Page

Comments