Last minute zimska putovanja vam mogu oplemeniti naredne dane, koji često mogu biti i najdepresivniji u godini. Sada je savršeno vreme da organizujete zimski mini-raspust pre nego što 2024. uveliko započne. Zar nije lep osećaj radovati se putovanju u januaru ili februaru? Bilo koja od ovih devet destinacija iz Evrope je idealna za ispunjen vikend ili duži odmor.

Last minute zimska putovanja u Evropi

Venecija

Venecija nesumnjivo važi za jedan od najjedinstvenijih gradova na svetu. Vredi je posetiti barem jednom u životu. Šetnja duž kanala, preko poznatih mostova i trgova, ili krstarenje “vodenim taksijem”, provešće vas pored nezaboravnih ambijenata. Ako ste neskloni gužvi, Veneciju je najbolje posetiti zimi kad nema toliko posetilaca, a ovo doba godine definitivno ne umanjuje njenu zavodljivost.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Jessica (@jessica.777888)

Ohrid

Vikend na Ohridskom jezeru zvuči kao raj. Na Ohridu van sezone, većina turista se vratila kućama, a mnogi meštani su zatvarali svoje poslove zbog zime. Rezultat je čisto blaženstvo – miran odmor na jezeru u jeftinim, tihim restoranima i povremenim ribarskim čamcima koji plutaju pored jezera. Za razliku od leta, kad se čuje samo muzika i plutajuća vozila za zabavu, zimi je Ohrid spokojan. Tokom vikend odmora, možete odvojiti vreme da posetite istorijske znamenitosti oko jezera ili se opustite u sobi uz dobru knjigu. Severna Makedonija predstavlja jeftin odmor, posebno u januaru i februaru.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Ohrid Macedonia 🇲🇰 (@_ohrid_macedonia)

Temišvar

Temišvar je zadivljujuć grad sa bogatom istorijom. Ima nadimak “Mali Beč”, zbog obilja art nouveau arhitekture i brojnih parkova i zelenih površina, koje zimi prekrije sneg, stvarajući belu bajku. Temišvar poseduje najživlju tehnološku zajednicu u regionu i predstavlja centar medicinskog turizma u Rumuniji, a kao bonus, cela Rumunija je generalno vrlo jeftina za turiste.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели HELLO TIMIȘOARA ❤️ (@hellotimisoara)

Prag

Prag je klasična evropska destinacija za zimski odmor. Možete ga posetiti više puta i opet ne videti sve. Grad pleni raznolikim muzejima koji će vas zabaviti usled kišnih i hladnih vremenskih prilika. Mnoge atrakcije su podjednako fascinantne zimi kao i u toplijim mesecima, pogotovo Praški zamak – u sklopu čijeg kompleksa postoje muzeji i crkve, a ako planski odredite vreme za posetu, možete posmatrati i promenu straže.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Praha / Prague / Прага 🇨🇿 (@insta.prague)

Bled

Zaputite se u Ljubljanu i provedite nezaboravan dan obilazeći Ljubljanski dvorac, a zatim se odvezite do zadivljujućeg Bleda na jedan od najromantičnijih zimskih odmora u Evropi. Bledsko jezero je destinacija iz bajke, koje je zimi često obavijeno maglom, dok Bledsko ostrvo povremeno proviruje u daljini. Možete da odsednete u Titovoj bivšoj letnjoj rezidenciji da biste iskusili malu dozu “jugo-luksuza”. Obucite kaput da biste prošetali oko jezera, zaustavljajući se da posetite Bledski zamak na vrhu litice i bacite pogled na jezero i Julijske Alpe. Idite žičarom do Vogela ako želite da skijate ili toplu čokoladu.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Lake Bled (@bledslovenia)

Kopenhagen

Danci znaju kako se zimuje. Imaju čak i reč koja obuhvata osećaj udobnosti, topline i zadovoljstva – hygge. Najprodavanija knjiga, The Little Book of Hygge, objašnjava ovaj danski način života, u kojem težite svakodnevnim zadovoljstvima da biste stvorili sreću i dobrobit. Uz brojne atrakcije, restorane, barove i opuštajuću atmosferu, u Kopenhagenu, destinaciji koja postaje zimska zemlja čuda u januaru i februaru, imaćete savršenu priliku da i vi iskusite hygge – na način koji ćete dugo prepričavati.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Christian Als (@christianals)

Varšava

Možda imate utisak da je Varšava mračna zimi, ali nije. Ovo je je zabavna i živahna destinacija koja nudi mnogo toga, od hladnoratovskih muzeja do podzemnih votka barova. Posetite Palatu kulture i nauke, poklon Poljskoj iz Hladnog rata, opustite se slušajući Šopenov koncert ili se počastite u jednom od luksuznih spa hotela. Ako rezervišete nekoliko dana u Varšavi, obavezno odvojite vreme za jednodnevni izlet u Lublin, destinaciju sa živopisnim starim gradom i zanosnim belim zamkom.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Visit Warsaw 🇵🇱 (@visit.warsaw)

Kolmar

Za mali grad od 70.000 stanovnika, Kolmar ima šta da ponudi, posebno za gurmane. Koliko god da je grad lep i prohodan, sa svojim starim gradskim kanalima i impozantnim zgradama, zimi nema mnogo toga da se radi osim da se jede i pije. Nije da je to loša stvar. Možete jesti u istorijskim restoranima sa Michelin zvezdicama ili šarmantnim porodičnim lokalima. Ulice su prepune pekara i delikatesa u kojima možete kupiti regionalnu gurmansku hranu koju možete poneti kući. Ako volite da pijete, alzaška vina su među najboljim u Francuskoj, kao i belo vino i penušavo. Popijte aperitiv u vinskom baru pre nego što pređete na večeru ili posetite bar da biste probali brojna regionalna vina i predjela.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели VICTORIA (@voyageblonde)

Lisabon

Najbolja zimska karakteristika u Lisabonu je vreme. Postoji velika šansa da će vas dočekati plavo nebo, ali oštar zimski vazduh. Mala verovatnoća kiše znači da možete mirno šetati boemskim ulicama Bairo Altoa ili se uputiti u Kaškaiš na ručak pored plaže. Kada želite da se zagrejete, Lisabon ima rastuću ponudu hipsterskih kafea i intimnih portugalskih restorana sa tradicionalnom fado muzikom.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Lisbon 🇵🇹 Lisboa Travel | Hotels | Food | Tips (@lisbon.travel)

Pročitajte i ovo: Najlepše destinacije iz popularnih serija koje morate da posetite

Naslovna fotografija: instagram.com/christianals

Božica Luković

Comments