Society of the Snow je španski film zasnovan na istinitom događaju, nastao u režiji J.A. Bayone, a u produkciji Netflixa. Triler o srceparajućoj borbi za opstanak predstavlja adaptaciju istoimene knjige Pabla Viercija, opisujući jednu od najstravičnijih priča o preživljavanju u istoriji.

Society of the Snow: Po čemu se razlikuje od prethodnih adaptacija?

Reakcije na društvenim mrežama

Verujemo da je jedini način da dosad niste čuli za brojne utiske i mišljenja o popularnom filmskom ostvarenju – ukoliko ste živeli “ispod kamena” (mada verujemo da bi i u tom scenariju našlo svoj put do vas). Društvene mreže preplavile su iskrene preporuke, a većina filmskih kritičara, kao i medija, dali su svoj sud i preneli vest o striming spektaklu (koji je ujedno mnogo više od toga).

Upoznati smo sa više verzija priče o tragičnoj avionskoj nesreći koja se dogodila pre 51 godinu, ali šta je ono što Society of the Snow razlikuje od svih prethodnih adaptacija?

Pozadina priče

U 1972. godini, avion urugvajske vojske leteo je ka Čileu transportovavši urugvajski ragbi tim, zajedno sa članovima njihovih porodica. Nesreća ih je dovela do sudbonosnih Anda, gde će početi njihova dramatična i surova borba za opstanak.

Ohrabrujući pristup i autentičnost filma

Režiser J.A. Bayona usredsređuje se na ljudski aspekt priče, naglašavajući “velikodušnost” preživelih umesto fokusiranja na horor kroz koji su prošli. Ohrabrujuća i inovativna perspektiva izdvaja film iz mora drugih priča o preživljavanju – postavljajući ljudskost, solidarnost i prijateljstvo u prvi plan.

Ujedno, Society of the Snow je delom snimljen na istom mestu gde se istinska nesreća dogodila, a ova ekranizacija predstavlja i prvi put da su preživeli i porodice preminulih dozvolili korišćenje njihovih stvarnih imena, što čini film intimnijih od prethodnih adaptiranih verzija.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Netflix Film (@netflixfilm)

Borba za opstanak i priča o zajedništvu

J.A. Bayona je režiser kultnih filmova poput The Impossible i Jurassic World: Fallen Kingdom, a ljudska snaga je neretko jedan od glavnih motiva njegovog stvaralaštva.

Triler prati 16 članova urugvajskog ragbi tima koji su uspeli da prežive 72 dana u jednom od najneprijateljskijih okruženja na planeti. Suprotno od uobičajenih narativa o preživljavanju, gde žrtve često gube ljudskost prilikom suočavanja sa ekstremnim uslovima, Netflixov film ističe kako je grupa zajedno prevazišla izazove gladi, ledenih temperatura i ekstremnih vremenskih uslova.

Oskarovski potencijal

Film će predstavljati Španiju na predstojećoj dodeli Oskara, i prema mišljenju kritičara, nosi ogroman potencijal, pogotovo zbog toga što se Bayona vratio režiji na maternjem španskom jeziku nakon više od decenije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Netflix Queue (@netflixqueue)

Emotivne ispovesti preživelih

Jedan od preživelih, Roberto Canessa, koji je u vreme nesreće imao samo 19 godina, bio je uključen u stvaranje filma i ujedno istakao da je Society of the Snow više od običnog filma već, pre svega, iskustvo koje su “morali da podele s čovečanstvom”.

Canessa danas ima preko 70 godina, a za potrebe snimanja je svedočio o metamorfozi kroz koju su putnici prošli, kao i o motivaciji koja ga je održala tokom teška 72 dana – u nadi da će inspirisati ljude da ne odustaju ni pod najtežim okolnostima.

Snalaženje u bezizlaznim životnim situacijama

Kada su se našli zarobljeni visoko na Andskim planinama, preživeli su morali da pronađu hrabre i inovativne načine za preživljavanje. Sa ograničenim resursima, ekstremnim vremenskim uslovima i neizvesnošću koja ih je okruživala, razvili su strategije koje su nadmašile granice ljudske izdržljivosti.

Jedan od ključnih trenutaka bilo je odlučivanje o kanibalizmu kao poslednjem izlazu iz gladi. Naime, devetog dana, Canessa i još tri preživela, skinuli su odeću sa tela jednog od preminulih, i izbegavši da gledaju u njegovo lice, odvojili deo mesa i progutali ga. Ostali su, takođe, počeli da u jednom trenutku konzumiraju tela umrlih, ali je pojedinima bilo potrebno više vremena da prevaziđu odbojnost i odvaže se na krajnji korak. Teška odluka, koja je i prikazana u filmu, izazvala je duboke emocionalne reakcije kod gledalaca i postavila pitanje: koliko daleko su ljudi spremni da idu kako bi preživeli?

Pročitajte i ovo: Kompletan vodič za dodelu Emmy nagrada: Ko su favoriti u glavnim kategorijama?

Naslovna fotografija: pinterest.com/wp.me

Milica Nešić

Comments