Postoji li bolji način da započnete godinu od temeljnog sređivanja stana, počevši sa ormarom? Još nije vreme za prolećno čišćenje, ali ako obavite taj početni organizacioni zadatak, već ćete imati prednost kad proleće stigne.

I budući da verovatno provodite više vremena kod kuće tokom zimskih meseci, sada je sjajan trenutak da rezervišete vikend za razvrstavanje odeće. Zahvalićete sebi kasnije kad ne budete morali da pretražujete gomilu odeće koju više ne nosite dok se oblačite ujutru.

U nastavku teksta, pogledajte glavne strategije za lako i efikasno čišćenje ormara.

Strategije za lako i efikasno čišćenje ormara

Podelite ormar na kategorije

Ako niste sigurni odakle da počnete sa čišćenjem ormara, pokušajte da podelite svoj garderober na manje kategorije. To može da bude prema boji, vrsti odeće, sezoni – čemu god. Razvrstajte odeću u više gomila prema kategoriji i neka proces sređivanja počne. Takođe, može da bude korisno podeliti gomilu za odlaganje na dodatne kategorije, poput komada za donaciju, prodaju ili probu (rezervisano za sve komade za koje ne možete da odlučite da li da zadržate ili bacite).

Okrenite vešalice unazad

Ako imate problem sa odabirom odeće koju treba zadržati, dozvolite svom ormanu da donese odluku umesto vas. Počnite tako što ćete okrenuti sve vešalice unazad, tako da gledaju u suprotnom smeru od uobičajenog. Zatim, kad obučete određeni komad odeće, ponovo okrenite vešalicu. Nakon nekoliko nedelja, počećete da primećujete komade kojima se često vraćate (oni s vešalicom okrenutom na pravi način). Oni koje niste dirali (s vešalicom još uvek unazad) očigledno nisu vaši favoriti i mogli bi da budu dobri kandidati za donaciju ili prodaju. Pošto očigledno nećete nositi vunene džempere tokom letnjih meseci, najbolje je da praktikujete ovu metodu čišćenja nekoliko puta godišnje kako biste stekli osećaj za najnošenije komade svake sezone.

Pristupite sređivanju sa pozitivnim stavom

Zapitajte se: Da li ovo moj dan čini radosnijim? Podstičemo vas da pristupite čišćenju ormara sa više pažnje, kao i da budete posvećeni trenutku u kom se nalazite. Zadržite samo one stvari koje dopiru do vašeg srca, a odbacite one koje vam ne bude radost. Zahvalite im na njihovoj usluzi – zatim ih pustite. I ne zaboravite da sve reorganizujete koristeći metodične tehnike pakovanja.

Nemojte da uključujete mašinu neko vreme

Dobro ste pročitali – imate naš blagoslov da dopustite da vam se veš gomila. Kao i kod trika s okrenutim vešalicama, ova strategija će vam pomoći da identifikujete stvari u svom garderoberu koje možda čuvate, ali ne nosite. Da biste je isprobali, nastavite da nosite odeću i odlažete je u prljavi veš kao i obično. Konačno ćete doći do tačke gde u ormaru neće ostati ništa što želite da obučete, osim odeće za vansezonske mesece i posebne prilike. Kad konačno dođe vreme za pranje veša, izvadite sve preostale komade iz ormara i razmislite o donaciji ili prodaji.

Napravite capsule garderober

Ako često otvarate vrata svog ormara i razmišljate kako nemate šta da obučete, možda ćete imati koristi od kreiranja capsule garderobera. Svrha capsule garderobera je da svede vaš ormar na najuniverzalnije, najneophodnije komade koji lako mogu da se kombinuju u svrhu stvaranja različitih autfita. Ovaj metod će vam pomoći da razmišljate holistički o svom garderoberu umesto fokusiranja na pojedinačne komade, a budući da većina capsule garderobera uključuje samo 20-30 komada, daće vam merljiv cilj ka kojem možete da težite kad odbacujete stvari koje ne odgovaraju kriterijumima za capsule. Ako brinete da nećete imati šta da obučete, setite se da je moto za novu godinu – kvalitet umesto kvantiteta.

Posavetujete sa stilistima

Ukoliko dovoljno dugo listate TikTok, u nekom trenutku ćete verovatno naići na različite stručnjake koji sa svojim pratiocima dele poznati proces koji sadrži 5 koraka za sređivanje garderobera – nazvan AB Closet Editing System. Evo kako funkcioniše: najpre, izvadite svu odeću koju smatrate svojom omiljenom, odnosno, komade koje najviše nosite. Zatim, pregledajte sve i identifikujte zajedničke odlike među komadima, poput tipa tkanine, boja ili uzoraka. Nakon toga, ponovite proces, ali ovog puta sa stvarima koje nikada ne nosite.

Pročitajte i ovo: Ideje za solo dejt: Kako romantizovati zimsku sezonu ako ste slobodni?

Naslovna fotografija: pinterest.com/society19.com

Milica Nešić

Comments