Čini se da nema kraja neprestanoj smeni snega i kiše, kiše i snega, uz podrazumevani dodatak vetra, koji nam temeljito prolazi kroz kosti. Sezona patika se odavno završila, i zvanično smo usred perioda kad smo primorani da biramo između čizama i gojzerica.

Hajde da budemo iskreni; retko ko poseduje više od 3 para zimskih cipela, što dodatno komplikuje situaciju. Pronalaženje kvalitetnog para obuće za sneg je samo pola posla; druga polovina se svodi na njihovo održavanje kako biste osigurali da ne morate kupovati novi par sledeće godine.

Ovo je retko tip cipela koji birate jer se slaže uz vašu odevnu kombinaciju, a mnogo češće par koji nosite jer vreme ne dozvoljava luksuz drugih opcija. Baš zato, u nastavku teksta, pogledajte kako održavati zimske cipele (i zapišite korisne tips & tricks za kasnije).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Aimee Song (@aimeesong)

Kako održavati zimske cipele (ukoliko želite da prežive sezonu)

Dupla vodootporna zaštita

Tokom zime, izlazak u hladni “vanjski svet” podrazumeva dosadne baruštine na svakom koraku, i stoga je obavezno osigurati da su vam cipele zaštićene vodootpornim sredstvom. Vaše zimske čizme bi trebalo da budu vodootporne, ali dodavanje još jednog sloja zaštite u obliku spreja na početku snežne sezone nije na odmet.

Koristite uloške kako biste očuvali oblik cipela

Da biste osigurali da će čizme zadržati svoj prvobitan oblik, uvek je pametno da ih, dok se suše, napunite papirom ili ulošcima za cipele kako ne bi popustile ili se deformisale. Investirajte u nekoliko uložaka za oblikovanje koje možete da stavite u cipele dok se nalaze u procesu sušenja (na ovaj način, izgledaće maltene kao nove, bez obzira na sve izazove kroz koje prođu).

Osvežite ih

Verujemo da su vaše cipele, kao i naše, videle bolje dane. Ako je sredina sezone, a vaše zimske čizme izgledaju pomalo sumorno, ali još uvek nije vreme za novi par, počastite ih osvežavajućim tretmanom. Skinite i očistite pertle ili ih zamenite ako je to potrebno. Tretirajte fleke sredstvom za uklanjanje fleka, a zatim koristite četku kako biste obnovili tkaninu i uklonili bilo kakvu preostalu prljavštinu. Nakon toga, tretirajte ih zaštitnim sprejom i dobićete čizme spremne za akciju.

Redovno proveravajte vremensku prognozu

Istina je, nemoguće je sprečiti neočekivanu kišu ili snežnu oluju, ali isto tako je tačno da možete da se pripremite za većinu vremenskih (ne)prilika redovnim proveravanjem vremenske prognoze. Pre nego što obujete svoj omiljeni par, informišite se o vremenskim prilikama kako biste bili sigurni da su vaše odabrane cipele adekvatne. Ako se očekuje sneg, izaberite cipele za koje znate da mogu da podnesu padavine (čitaj: pouzdane zimske čizme).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by XENIA TCHOUMI (@xenia)

Održavajte ih suvim između nošenja

Bez obzira na to koliko smo pažljivi, nekada jednostavno ne možemo da izbegnemo kišne i snežne padavine. Možda smo žurili na posao, a bara ispred nas je iskočila iznenada, ili je grad pao jače nego što ste očekivali. U nemilim situacijama, obavezno pustite da se vaše čizme u potpunosti osuše između nošenja. Obrišite ih temeljno i stavite na toplo ako su nedavno bile izložene snegu (ovo ne samo da će vam pomoći da izbegnete oštećenja, već će i obezbediti da su spremne za naredno nošenje.

Pravilno ih skladištite van sezone

Za početak, (po svaku cenu) izbegnite bacanje čizama u ćošak cipelarnika kad nastupi proleće. Umesto toga, trebalo bi da ih čuvate odložene u kutiji, daleko od prašine i prljavštine, sa umecima koji će im omogućiti da zadrže svoj primarni oblik. Pre nego što to učinite, očistite ih sredstvom za čišćenje koje je namenjeno tom specifičnom materijalu, tako da, kad ih sledeći put zvadite iz skladišta, budu spremne za upotrebu, a ne prekrivene flekama.

Pročitajte i ovo: Stilski trikovi koji će učiniti da svaki vaš autfit izgleda skupo

Naslovna fotografija: pinterest.com/joannarahier.com

Milica Nešić

Comments