Sa rascvetalim drvećem, mirisnim parkovima i sunčanim gradovima, proleće u Evropi je jednostavno magično. Zato vam donosimo ideje za prolećna putovanja koja već sada možete da planirate!

Tokom prolećnih meseci, na ovim destinacijama ima manje turista, vreme je prijatno, a cene su malo niže nego u “špicu” sezone. Od alpskih sela do mediteranskih ostrva, evo najboljih evropskih destinacija za prolećni odmor na koje možete pobeći u martu, aprilu ili maju.

Ideje za prolećna putovanja: Destinacije u Evropi

Lise, Holandija

Holandija oživljava u proleće, što je čini jednom od omiljenih evropskih destinacija za prolećne dane. Poznata kao „bašta sveta“, ova zemlja oduševljava širokim poljima cveća. Jedno od najboljih mesta za upijanje holandskog proleća je park Keukenhof u Liseu, poznat kao „bašta Evrope“. Oko sedam miliona lala različitih vrsta zasađeno je u cvetnoj bašti svake godine, što kupa park u duge boje.

Do parka Keukenhof je lako doći, na samo 30 minuta vožnje od Amsterdama ili Haga. Bašte su otvorene samo od sredine marta do sredine maja – savršeno za spring break u Evropi!

Stavanger, Norveška

Kada pomislite na Norvešku, verovatno mislite na snežne vrhove i ledene fjordove. Ali proleće u ovoj zemlji ima drugačiju priču, sa prijatnim vremenom i drvećem u cvetu. Stavanger je odlično mesto za početak, sa nizovima tradicionalnih kuća i lepim cvetovima osvetljenim na suncu.

Istražite obližnje plaže duž obale Jaerena ili obujte planinarske cipele da lutate poznatom planinom Kjerag. Takođe, možete da se uputite u Bergen da biste gledali kako se norveška priroda otapa posle duge zime. Otkrijte vodopade i glacijalne staze u obližnjoj oblasti Hardangerfjord, jednom od najmirnijih mesta na Zemlji.

Toskana, Italija

Proleće u Evropi znači procvetalo drveće i polja cveća, a Italija ima sve to. Putujte u brda Toskane tokom aprila i maja i naći ćete more crvenog maka koje se ljulja na vetru. Jedno od najboljih mesta za gledanje prekrasnih pejzaža je region Val d’Orcia koji je na listi UNESCO baštine.

Val d’Orcia ima valovita zelena brda, visoka stabla čempresa i tradicionalne seoske kuće. Takođe, moći ćete da doživite sve legendarne pejzaže na blagim prolećnim temperaturama, pre nego što nastupi vrelina leta. Che bello!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Visit Tuscany (@visittuscany)

Sevilja, Španija

Španija je evropska destinacija za prolećni odmor iz snova – najteže je izabrati gde da idete! Volimo region Andaluzije, gde cvetovi badema donose proleće, okružen valovitim brdima i planinskim vrhovima.

Posetite Sevilju, grad tapasa, pomorandži, flamenka, najstarije evropske kraljevske palate i Santa Maria de la Sede, najveće gotičke katedrale na svetu.
Takođe, možete da se uputite u Baskiju u severnoj Španiji, sa jedinstvenim kulturnim tradicijama i spektakularnom prirodom. Svratite u San Sebastijan u proleće da biste videli zlatne plaže i probali hranu svetske klase.

Ljubljana, Slovenija

Sa svojim baroknim četvrtima, prekrasnom rekom i pejzažima, Ljubljana je jedna od najboljih destinacija u Evropi. Obožavamo da otkrivamo glavni grad Slovenije na biciklu, posebno tokom prolećnih dana.

Takođe, možete ići kanuom duž reke, okružene opuštenim kafićima i salonima sladoleda. Kada ste istražili grad, možete se uputiti na čarobno jezero Bled, jezero Bohinja i planinsko selo Radovljića – sve manje od jednog sata od Ljubljane.

Provansa, Francuska

Od Pariza do Provanse, Francuska je klasična evropska prolećna destinacija. Najbolje vreme za istraživanje zemlje je proleće, pre nego što gužva i vrućina stignu sa letom. Videćete prostrana polja lavande, bujne vinograde, borove šume i maslinjake Provanse, dok Francuska rivijera blista na sunčevoj svetlosti.

Otkrijte sela na vrhu brda kao što su Gord i Menerbes u planinama Luberon, istražite srednjovekovnu Papsku palatu u Avinjonu i opustite se u glamuroznim priobalnim gradovima Kanu i Sen Tropeu duž Azurne obale. Od kraja juna, vozite se do regiona Dordogne gde ćete videti valovite padine rascvetanih suncokreta – zapanjujuću odu proleću.

Lisabon, Portugal

Lisabon je odlična destinacija tokom cele godine, ali je posebno divan u proleće. Prijatne temperature i sunčani dani čine grad idealnim za istraživanje, sa fantastičnim barovima i restoranima, prelepom arhitekturom, peščanim plažama i živopisnim bojama na svakoj kaldrmisanoj ulici.

Takođe je odlična baza za jednodnevne izlete do magičnih mesta kao što su Sintra, Cascais i Evora. Volimo Obidos, mali srednjovekovni grad na selu, sa kaldrmisanim putevima, belim kućama i grmovima ruža duž istorijskih ulica. Ne zaboravite da probate ginju, ukusni lokalni liker od trešanja. Možete ga piti čak i iz čokoladnih šoljica u Obidosu. Zvuči kao prolećni raj!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Visit Lisboa (@visit_lisboa)

Krit, Grčka

Lepota grčkih ostrva više nije tajna, a vrhunac letnje sezone privlači velike gužve. Ali ako želite da doživite Egejsko more bez turista i velike vrućine, izaberite Grčku kao sledeću prolećnu destinaciju u Evropi.

I dalje ćete naći sanjive plaže, kristalno plavu vodu i šarmantna sela – ali bez vrućine i gužve. Krit ima preko 1.700 vrsta divljeg cveća i biljaka koje oživi u proleće širom ostrva. Idite u istraživanje kroz planinske livade da biste pronašli mirisne cvetove i samoniklo bilje.

Cirih, Švajcarska

Švajcarska je zapanjujuća u proleće, dok se svetlucava jezera otapaju, a pešačke staze počinju da cvetaju posle zime. Posetite Cirih u aprilu da biste uživali u Sechselautenu, gradskom prolećnom festivalu. Videćete šarene parade i paljenje lomače na čijem vrhu je sneško po imenu Boog. Legenda kaže da što brže vatra stigne do glave sneška, leto će biti bolje.

U blizini, Zermatt i dalje nudi fantastično skijanje u aprilu – plus će tada proći užurbana zimska gužva!

Dablin, Irska

Ako želite da se zabavite na prolećnom odmoru u Evropi, ne tražite dalje od Dablina. Glavni grad Irske je pun energije u proleće, sa mnoštvom muzičkih, kulinarskih i baštenskih festivala.

Ako posetite grad krajem maja ili početkom juna, možete uživati u Bloom in the Park, najvećem baštenskom festivalu u Irskoj. Održava se na 70 hektara u parku Feniks, jednom od najlepših parkova u Evropi. Takođe možete posetiti Nacionalnu botaničku baštu Irske ili Dablinski plesni festival u proleće.

Pročitajte i ovo: Bajkovite destinacije koje treba da posetite ove godine – prema horoskopskom znaku

Naslovna fotografija: instagram.com/visit.lisboa

Božica Luković

Comments