Živimo u hektičnom svetu, koji se izuzetno brzo razvija i nameće naporni tempo, samim tim nam oduzimajući energiju i čineći da se osećamo “zaglavljeno” ili, u najmanju ruku, ravnodušno. Upravo zato, potrebno je da usporimo, zaustavimo se i počnemo da uživamo u malim ritualima, koji će nas opustiti i inspirisati da sagledamo život iz sasvim druge perspektive – one u kojoj treba da cenimo sitna zadovoljstva. Primenjena umetnica keramike, Emilija Beguš, kroz izradu umetničkih predmeta od keramike i porcelana nas uči kako možemo da zastanemo, uživamo u svakodnevici i povežemo sa drugima.

Emilija Beguš stvara predmete od keramike – i poziva nas da “zastanemo”

Emilija Beguš putem svojih izuzetnih umetničkih komada nas podseća na važnost osluškivanja potreba, i sabiranje misli i osećanja. Naime, dvadesetdevetogodišnja umetnica u svom studiju Cvat stvara upotrebne predmete od keramike i porcelana, kao što su unikatne vaze, porcelanske posude, nakit, ali i šolje, koje su stvorene za uživanje u omiljenom piću, deljenje priča, duge i intimne razgovore sa prijateljima.


“Svesni smo brzine koja nam se nameće i forsira, pa je potreba za ritualima još izraženija. Kada sam počela intenzivno da osmišljavam i pravim šolje, ta ideja je došla sama od sebe. Ispijanje kafe, čaja, jeste ritualno, to se ponavlja, svako ima svoje afinitete prilikom tog izbora šta konzumira svakodnevno, i to jesu momenti kad usporimo, napravimo pauzu, zastanemo. Moje šolje su tu da te momente ulepšaju“, ispiričala je Emilija za WANNABE MAGAZINE.

Inspiracija nastaje kroz proces eksperimentisanja

U studiju Cvat svaki predmet nastaje sa mnogo ljubavi i pažnje. Tako, na primer veći deo procesa izrade šolja, posvećen je crtanju i dizajniranju samog komada. Pobornik je staromodnog crtanja, pomoću olovke i papira, a Emilija kaže da “što više crta, više ideja dobija”. Kad osmisli forme, prelazi na sledeći korak, a to je određivanje materijala, odnosno, od koje vrste gline će praviti, a onda i na praktičan rad. Forme koje crta su najpogodnije za izradu na keramičkom kolu (grnčarskom točku), a sam proces izrade od pravljenja na kolu, sušenja predmeta, prvog pečenja, glaziranja, drugog pečenja, traje oko tri nedelje.

Inspiracija najpre dolazi kroz proces rada i eksperimentisanje, te tako često pusti da je glina vodi, ali, naravno, kroz crtanje i skiciranje dolazi do rešenja.

“Oduvek praktikujem prikupljanje ličnih vizuelinh inspiracija i pravljenja moodboarda kojim se vodim. Na moodboardu ima svačega, od fotografija talasa, školjki, raskošnih haljina, do nadrealnih pejzaža i stihova. Inspiracija je svuda, samo je treba kanalisati i pretvoriti u rad.”

U studiju Cvat vrši edukacije o keramici

Emilija je odrasla u porodici koja se nekoliko decenija bavila ovim poslom na vrlo tradicionalan način, tako da je još kao dete bila svesna da je rođena kao umetnica, samo je bilo pitanje usmerenja. Atelje je napravila dok je bila na master studijama, 2019. godine, a zvanično, Cvat je osnovan u februaru 2022. godine. Prošla je kroz različite vrste izazova, koji su dolazili sa raznih strana.

“Dok studirate imate neku viziju kako vaš rad treba da izgleda nakon toga i čime želite da se bavite. Kad se uhvatite ukoštac sa sistemom i postanete kreativni preduzetnik imate mnogo obaveza i nameta koji ne uključuju stvaranje, ali uključuju kreativnost da se sa svime izađe na kraj, ako želite da poslujete regularno. Školovana sam umetnica, ali sam morala da naučim štošta o vođenju malog biznisa, i kako umetnost uključiti u sve to, jer to bi trebalo da bude srž celog poduhvata”, objašnjava.


U okviru Cvata, Emilija skoro dve godine vrši edukacije o keramici, a kursevi su namenjeni odraslim polaznicima, i deci starijoj od 13 godina. Prilagođeni su početnicima i onima koji nisu nikad imali dodira sa glinom, te tako na prvim časovima se počinje od laganih tehnika izrade i upoznavanja sa glinom. Uglavnom se prave različiti upotrebni i dekorativni predmeti. Svaki čas je osmišljen tako da početnici mogu da upoznaju različite tehnike izrade i dekoracije keramike, a kurs se može nastavljati iz meseca u mesec, nema ograničeno vreme trajanje, s obzirom na to da se u glini uvek ima šta napraviti, i o njoj učiti.

Pročitajte i ovo: Streamline Belgrade: Zavirite u Instagram profil koji otkriva najimpresivnije beogradske enterijere

Naslovna fotografija: instagram.com/studiocvat

Kristina Page 

Comments